Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Оперативна ситуація на сході залишається складною. Ворог наступає по всій лінії фронту

За інформацією Генштабу ЗСУ, російські окупанти продовжують активно атакувати на Авдіївському, Бахмутському, Лиманському, Мар’їнському та Шахтарському напрямках.

Командувач Сухопутних військ Збройних сил Олександр Сирський називає ситуацію на сході складною, бо ворог наступає по всій лінії бойового зіткнення.

Авдіївка

В операційній зоні ОСУВ “Таврія” українські захисники продовжують стримувати ворога, який не полишає спроб оточити Авдіївку. Наші воїни стійко тримають оборону, завдаючи ворогу значних втрат. Сили оборони успішно відбили атаки окупантів  в районах Новобахмутівки, Степового, Авдіївки, південніше Сєверного та Тоненького, Первомайського Донецької області.

Східна частина Авдіївки та промзона – це панівні висоти, які розташовані південно-східніше Авдіївки, між ясинуватським блокпостом та самим містом. Саме тому росіяни постійно тиснуть саме на цій ділянці Авдіївського напрямку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Перед наступами противник намагається вибити українських захисників із позицій артилерією, а потім кидає піхоту із застосуванням бронетехніки, якщо є така можливість.

За інформацією речника Сил оборони Таврійського напрямку Олександра Штупуна, на Таврійському напрямку 90% боїв зосереджено в районах Авдіївки та Мар’їнки. Там було відбито за добу десятки ворожих атак.

Важкі бої тривають в районі населеного пункту Степове. Ворог намагається закріпитися на околицях села. Одночасно підрозділи окупантів намагаються штурмувати позиції ЗСУ південніше і північніше населеного пункту. Інформація, яку поширюють російські ЗМІ, про проведення “зачисток” у самому населеному пункті не відповідає дійсності.

Біля АКХЗ лінія бойового зіткнення практично без змін.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В районі Очеретиного ЗСУ провели низку успішних контратак.

У напрямку Сєверного окупанти атакують позиції українських захисників практично “в лоб”. Використовується тактика так званих “м’ясних штурмів”. Наразі без успіху.

Варто зауважити, що більшість атак на Авдіївському напрямку ведуть підрозділи зі складу так званого “першого армійського корпусу ДНР”, тобто загони місцевих колаборантів. Регулярна російська армія проводить перегрупування і доукомплектування підрозділів після раніше зазнаних важких втрат.

Загальні втрати ворога в операційній зоні ОСУВ “Таврія” склали 337 осіб. Окрім цього, знищено 9 одиниць військової техніки. Зокрема, 5 ББМ та 1 артсистема. Також було знищено склад боєприпасів та 2 склади з пально-мастильними матеріалами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Втрати росіян на Авдіївському напрямку зараз на 25% більші, ніж були при штурмі міста Бахмут. Наразі біля Авдіївки зосереджено не менше ніж 40 тис. російських військовослужбовців, що в рази більше, ніж український гарнізон.

Мар’їнський напрямок

Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Мар’їнки та Новомихайлівки Донецької області.

За повідомленнями британської розвідки, нинішні російські операції проти Мар’їнки є частиною осіннього наступу, метою якого є розширення контролю над рештою Донецької області

У зв’язку з цим в розвідці відзначили, що росіяни в цей час контролюють більшу частину міської забудови, а під контролем ЗСУ залишаються невеликі території на західній околиці Мар’їнки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаю, до російського вторгнення в Україну в місті проживало 9 тис. осіб. Наразі місто зруйноване повністю.

Ворог активно застосовує керовані авіаційні бомби. Противник користується тим, що наша ППО не може дістати на великій відстані, з якої скидають Су-35 і Су-34 керовані авіаційні бомби – це 50–70 км за лінією бойового зіткнення.

Бахмутський напрямок

Захисники відбили атаки ворога в районах Григорівки, Богданівки, Іванівського, Кліщіївки та Андріївки Донецької області. Сили оборони України продовжують штурмові дії південніше Бахмута Донецької області, завдають ворогу втрат у живій силі та техніці, закріплюються на досягнутих рубежах.

Основні бойові дії відбуваються як на півдні, так і на півночі від Бахмута. Українські військові перебувають в активній обороні, але за першої ж нагоди переходять до атакувальних дій.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За інформацією начальника служби зв’язків із громадськістю Сухопутних військ ЗСУ Володимира Фітьо, російські окупаційні війська намагаються відбити попередньо втрачені свої позиції, успіхів у них немає; намагаються штурмувати малими штурмовими підрозділами “Шторм”, “Шторм Z”, “Шторм V”, які сформовані з колишніх ув’язнених та військовослужбовців-штрафників.

Він також згадав про те, що на полі бою зафіксоване перебування колишніх вагнерівців.

Втрати ворога на цій ділянці фронту з початку листопада становили 8700 осіб. Крім втрат “двохсотими” та “трьохсотими” в окупантів проблема з відмовниками та дезертирами, які покидають поле бою.

Після року важких боїв під Бахмутом на початку грудня Третя окрема штурмова бригада ЗСУ вийшла на відновлення. Внаслідок вдалих бойових операцій бригади на Бахмутському напрямку звільнили понад 20 квадратних кілометрів територій із 250 квадратних кілометрів, які Сили оборони країни змогли відбити у росіян за час контрнаступу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Лиманський напрямок

Українські воїни відбили атаки ворога в районах Тернів, Веселого Донецької області та Макіївки Луганської області.

Протягом останніх двох тижнів російські окупанти посилили наступ на Лиманському напрямку. Наступ російських загарбників відбувається приблизно за одним сценарієм. Спочатку йде підрозділ “Шторм-Z”, після нього йдуть більш навчені та фахові бійці, сапери. І далі – спроба закріпитися на нових позиціях.

Серебрянське лісництво є гарячою лінією фронту. Окупанти намагаються відкинути ЗСУ від Лиману і створити загрозу для Сіверська. Противник активно застосовує бомбардувальну, винищувальну авіацію та гелікоптери вогневої підтримки.

Утім, ЗСУ протягом останніх днів вдалося провести низку успішних контратак в Серебрянському лісництві і значно покращити своє  тактичне становище в районі Братської могили.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Куп’янський напрямок

Українські захисники відбили атаки ворога в районах Синьківки та Петропавлівки Харківської області.

Днями російські пропагандисти заявили, що нібито російська армія захопила село Синьківка Харківської області, що на Куп’янському напрямку. Місцева влада спростовує окупацію населеного пункту біля Куп’янська. Попри атаки, просування ворога в напрямку Синьківки немає. ЗСУ відбили шість ворожих атак на околицях населеного пункту.

Також тривають бойові дії біля Терена, Веселого. В районі населеного пункту Іванівка – зустрічні бої.

Зауважу, що окупанти не відмовляються від повторної окупації Куп’янська Харківської області. Для цього вони намагаються вийти на рубежі населеного пункту Синьківка для створення майбутнього плацдарму для наступу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Російські війська застосовують весь арсенал авіації – бомбардувальну, штурмову, гелікоптери вогневої підтримки. Для атак ворог застосовує керовані авіабомби. Крім того, окупанти також активно застосовують дрони-камікадзе.

Російські окупанти перекидають на Куп’янський напрямок свої штурмові загони для активізації нових атак.

Водночас Сили оборони України ліквідували більше ніж 500 російських окупантів, знищили до 40 одиниць ворожої військової техніки, серед якої п’ять танків та чотири БМП.

Шахтарський напрямок

Українські воїни відбили всі атаки ворога в районі південно-східніше Вугледара Донецької області.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Для ворога важливо взяти Вугледар (Волноваський район Донецької області), оскільки це панівна висота.

Артилерійських та мінометних обстрілів зазнали близько 10 населених пунктів, зокрема Водяне, Вугледар, Золота Нива, Урожайне, Рівнопіль Донецької області.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності