Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Опозиційний уряд і його першочергові кроки

Минулого тижня «Опозиційний блок» презентував тіньовий уряд, який очолив колишній віце-прем’єр Борис Колесніков. Керівні посади в ньому також отримали народні депутати України Вадим Рабинович, Наталія Королевська, Олександр Вілкул, Михайло Добкін і ще 12 політиків і експертів.

Навколо цієї події розгорнулась чимала дискусія. Зокрема, багато хто стоїть на тому, що так званий тіньовий уряд, який існував в Україні і до «Опозиційного блоку», так і залишиться в тіні, роблячи піар на помилках влади. Однак, за словами лідера фракції «Опозиційний блок» Юрія Бойка, «тіньовий уряд» поставив перед собою два основних завдання – підготовку законопроектів, які фракція згодом подасть до парламенту, а також створення альтернативи рішенням чинного уряду.

Так соцполітикою в новопредставленому опозиційному уряді буде займатись Наталія Королевська. Костянтин Грищенко став міністром закордонних справ, Євген Мураєв – міністром економічного розвитку і торгівлі, Михайло Папієв – міністром соціального забезпечення, Костянтин Стогній – міністром внутрішніх справ та надзвичайних ситуацій.

Михайло Добкін став віце-прем’єром з реформи місцевого самоврядування. Ігор Шурма – міністр охорони здоров’я, Микола Шишман – міністр агропромислового комплексу, Володимир Шемаєв – міністр інфраструктури й транспорту
Паливно-енергетичним комплексом буде займатися Володимир Макуха. Міністром юстиції – Юрій Котляров, освітою займатиметься Олена Колес­никова, екологією – Павло Жила.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Віце-прем’єр «тіньового уряду» Олександр Вілкул займатиметься питаннями індустріалізації і відновлення Донбасу.
«Нинішній уряд абсолютно недієздатний. Тому на основі європейської практики ми створюємо опозиційний уряд, який стане громадським майданчиком для розробки стратегічно важливих проектів у соціально-економічній сфері, а також займеться конституційною реформою і безпекою держави», – заявив Колесніков під час презентації «Опозиційного уряду» 31 березня в конференц-залі НСК «Олімпійський».

За його словами, дві головні помилки влади, які необхідно виправити першочергово, – безробіття і девальвація гривні.
Кожен опозиційний уряд створюється як громадський майданчик, на якому роль і права опозиції не врегульовані законодавчо. Але ще раз хочу нагадати владі – ніякі уряди – чинні чи опозиційні – не мають ніякого значення, тому що головним критерієм є рівень життя людей. робота опозиційного уряду почнеться з аналізу помилок, допущених чинною владою», – наголосив Колесніков.

Перші законопроекти авторства опозиційного Кабміну обіцяють презентувати наприкінці квітня. Ще за місяць має бути готовий проект нової Конституції авторства тіньових «урядовців».

«Практично не має часу на розкачку роботи і ми чекаємо, що плідна і ефективна робота уряду почнеться прямо з сьогоднішнього засідання» – наголосив голова фракції «Опозиційний блок» Юрій Бойко.
Щоправда, працювати опозиційні урядовці мають намір не в столичних кабінетах, а на місцях, з людьми, знайомитися з їхніми реальними потребами та з перших вуст чути про проблеми та пропонувати шляхи їх вирішення. За словами Олександра Вілкула, особисто він має намір регулярно зустрічатися з працівниками підприємств, профспілковими активістами, з переселенцями.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Варто додати, що для провідних світових країн існування опозиційного уряду – це не просто загальновизнана норма, а й подекуди необхідність, що прямо прописана в законодавстві!

Великобританія – єдина країна, де робота тіньового кабінету регламентована законодавчо. Депутати від опозиційної партії, що входять в Тіньовий кабінет, навіть отримують доплати з державного бюджету. При цьому основна мета тіньового уряду там – забезпечення безперервності влади в разі, якщо офіційний уряд буде відправлено у відставку парламентом або якщо правляча партія програє вибори.

За матеріалами вітчизняних ЗМІ

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності