Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Оригінал Конституції Пилипа Орлика ненадовго потрапить до Незалежної Української держави, – Кулеба

Так вже склалося, що безціні скіфські скарби з українських степів, здобутки перших Київських князів, запорізькі трофеї, надбення українських світочів новітньої доби, численні архівні документи чомусь знаходяться в музеях, запасниках, архівах і приватних колекціях по усьому світу, але не у себе на Батьківщині. Так само є і з першою в світовій історії конституцією (а не американська чи французька, як пихато заявляють ці два народи) – Конституцією Війська Запорозького, написаною у екзилі вірним соратником гетьмана Івана Мазепи – Пилипом Орликом.
І сьогодні колишні союзники після тривалих благань погодилися “надати у позику” Україні оригінали Конституції Пилипа Орлика та гетьманської булави Мазепи з нагоди 30-ї річниці Незалежності України.
Ось, що повідомляє з цього приводу на своїй сторінці глава МЗС України Дмитро Кулеба:
“Я обіцяв сюрприз і тепер це вже не секрет: вперше за 311 років оригінал Конституції Пилипа Орлика потрапить до Української держави.
Ми повертаємо Україні Україну.
Присутність оригіналу Конституції вже у незалежній державі – це ще один крок відновлення нашої історичної тяглості від часів Русі, Козацької держави, Української Народної Республіки і донині.
За дорученням Глави держави Володимира Зеленського, МЗС звернулося до Швеції з проханням надати у позику оригінал латиномовної версії Конституції Пилипа Орлика (1710) для її тимчасового експонування в Україні в рамках святкування 30-ї річниці Незалежності.
Це були вкрай складні переговори, нам пропонували копію, але ми хотіли лише оригінал, який ніколи не був в Україні. І тому я особливо вдячний Швеції за вияв справжньої солідарності з Україною та взаємної готовності надалі розвивати тисячолітні зв’язки між нашими народами.
До речі, Конституція Орлика буде не єдиним шведським експонатом – Лінчопінгська міська бібліотека погодилась надати для тимчасового експонування в Україні Гетьманську булаву, яка, за легендою, після Гетьмана Івана Мазепи належала Гетьману Пилипу Орлику. Я також вдячний бібліотеці за це рішення”.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності