Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Ось 3D-музей Шухевича оркам вже не здолати…

Вона має стати у нагоді, коли почнеться планування робіт з відновлення музею

Про це повідомили на сторінці волонтерської ініціативи НеМо: Ukrainian Heritage Monitoring Lab.

У Львові оцифрували музей Романа Шухевича, який у ніч на 1 січня під час чергової російської атаки зруйнували ворожі дрони.

«Окрім документування, наші колеги Юрко Гонек, Андрій Ямелинець та Василь Щутяк з ТзОВ «Інститут геоінформаційних систем» фотограмметричним методом створили 3D-модель (хмару точок з геоприв’язкою) зруйнованого об’єкту, включно з територією навколо нього. Сподіваємося, що моделі стануть у нагоді, коли почнеться планування робіт з відновлення музею», – зазначили волонтери.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.


3D-модель можна роздивитися за посиланням.

До слова, завдяки роботі команди Skeiron можна побачити, як музей виглядав до атаки – у 2021 році вони зробили 3D-модель музею генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича.

Музей генерал-хорунжого УПА Романа Шухевича на вул. Білогорща, 76а створили 2001 року у будинку, де була його остання штаб-квартира. На першому поверсі була тематична експозиція про родину Шухевичів, юнацькі роки Романа, його військово-політичну діяльність та визвольний рух. На другому поверсі була житлова кімната зі збереженими речима побуту під час перебування там командира УПА. Також там була обладнана криївка при вході на горище. В будинку 5 березня 1950 року відбувся останній бій Романа Шухевича з підрозділом МДБ СРСР, під час якого він загинув.

Нагадаємо, 1 січня 2024 року російські «Шахеди» влучили у два об’єкти національної памʼяті у Львові: університет в Дублянах, де 100 років тому вчився Степан Бандера, та музей Романа Шухевича на Білогорщі. Музей був повністю зруйнований.

Міська рада Львова оголосить архітектурний конкурс для відновлення музею командира УПА Романа Шухевича у Білогорщі, зруйнованого кацапами 1 січня. Повідомляється, що будівельні роботи розпочнуться після закінчення війни.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У Львові під час розбирання завалів зруйнованого росіянами музею Романа Шухевича, вдалося відкопати та зберегти сходи, на яких командир УПА дав свій останній бій.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності