Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

ОСЬ ЦИМ ПЛАТИЛИ КИЇВСЬКІЙ РУСІ

У Чехії недалеко від столиці країни Праги знайдено скарб із 700 середньовічних монет.

«Знахідку можна назвати «скарбом століття», так як у Центральній Європі не існує аналога в частині розміру, повноти і відмінної збереженості знайдених монет», – ​вважає науковий співробітник Східно-чеського музею Петро Ворел.

money2«Це срібні чеські динарії, що мали ходіння на території всієї Європи. Вага кожної з монет становить у середньому близько 0,5 грама. В якості платіжного засобу вони широко використовувалися, зокрема, в Київській Русі, з якою середньовічна чеська держава підтримувала тісні торгівельні зв’язки», – ​розповів директор музею Томаш Лібанек.
Скарб виявив перехожий в листопаді 2015 року, але музей оголосив про знахідку тільки в січні. На вивчення і зберігання було передано понад 400 збережених монет і понад 300 уламків, а також осколки посудини, в якій вони були закопані. Людині, яка знайшла скарб, було обіцяно винагороду в більш 80 000 доларів.

Тож сміливо можна сказати, що в тогочасних Київських і Празьких обмінниках міняли не паперові гривні на долари чи євро, а жалюгідні срібні пів грамові монетки вимінювали на тяжкі і такі жадані наші срібні гривні.

Довідка: відомий срібний златник Володимира Великого з тризубом важив 4, 4 гр.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності