Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Основні події тижня, що минув (15-19 січня 2024 року)

В Україні кожного дня виникали нові корупційні скандали, на росії майже кожного дня палали нафтобази. На деякий час окупований Крим залишився без світла, а польські та румунські фермери розблокували кордон з Україною…
Основні події тижня, що минув, 15-19 січня 2024 року.

Всесвітній економічний форум

У Давосі вже майже закінчився Всесвітній економічний форум (WEF ), на який зібралися близько сотні глав держав та урядів. Українська делегація на чолі із Володимиром Зеленським провела ряд зустрічей, а президент виступив перед учасниками найбільшого фінансового форуму у світі.

У кожній російській ракеті є компоненти із західних країн. Дюжину компонентів. І це факт. Я вдячний за кожний санкційний пакет, але наближення миру буде нагородою для всіх, хто переймається дотриманням санкцій на 100%. Це ясна слабкість Заходу, що атомна енергетика росії досі не під санкціями. путін є єдиною у світі людиною, яка захопила атомну станцію, – заявив Президент України.

Відбулася зустріч лідера України з генеральним секретарем НАТО  “колишнім” комуністом Єнсом Столтенбергом. Вони обговорили, зокрема, ситуацію на передовій, посилення української протиповітряної оборони та деякі політичні питання.
Також обговорили ситуацію на полі бою. Президент поінформував про масовані російські обстріли українських міст і громад, які відбулися останнім часом. Глава держави наголосив на важливості подальшого посилення української системи протиповітряної оборони.

Надвечір 16 січня Зеленський зустрівся із президенткою Європейської комісії Урсулою фон дер Ляєн. Вони обговорили ключові пріоритети порядку денного відносин між Україною та ЄС на найближчу перспективу, передусім у контексті наближення нашої країни до фактичного початку переговорного процесу щодо вступу України до ЄС. Окрему увагу сторони приділили важливості розблокування рішення про надання нашій країні 50 млрд євро допомоги ЄС на позачерговому засіданні Європейської ради, яке відбудеться 1 лютого 2024 року. Як відомо, це рішення блокує Угорщина.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.


Також відбулася зустріч із державним секретарем США Ентоні Блінкеном, радником президента США із питань національної безпеки Джейком Салліваном та спеціальною представницею США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер.

«Україна вдячна Президенту США, Конгресу та всьому американському народові за незмінну й потужну підтримку нашої держави. Ми розраховуємо на продовження вашої значної підтримки, яка є необхідною для нашої країни», – сказав президент України Володимир Зеленський.
Також йшлося про підготовку до ювілейного саміту НАТО, який відбудеться у США. Учасники зустрічі окремо відзначили важливість роботи над двостороннім документом у межах Спільної декларації G7, ухваленої на попередньому саміті Альянсу у Вільнюсі.

Корупціонери тижня

Тільки на цьому тижні всі схаменулися, що кудись подівся один із учасників схем виведення бюджетних коштів на закупівлях для ЗСУ Роман Гринкевич — син Ігоря Гринкевича, який вже більше тижня знаходиться у СІЗО. 17 січня підозри отримали п’ятеро членів злочинного угруповання, серед яких — Гринкевич-старший та члени його родини. Їм інкримінують участь у злочинній організації, заволодіння чужим майном шляхом шахрайства в умовах воєнного стану. А от Романа Гринкевича лише оголосили у розшук по справі про шахрайство на закупівлях одягу для військових. Місце його перебування слідчим невідоме.

День оголошення у розшук збігся із появою заяви нареченої Романа, що вона вже не його наречена. Художниця Соня Морозюк повідомила, що не візьме прізвище Гринкевич і взагалі вона «не буде з людиною, яка зрадила її країну».

Тим часом представники Міноборони влаштували раптову перевірку продуктових складів для ЗСУ. Приводом стали скарги військових. Заступник міністра оборони полковник Віталій Половенко разом з членом Антикорупційної ради Геннадієм Кривошеєю позапланово перевірили склади деяких військових частин на сході країни. Із того, про що повідомив Кривошея на своїй сторінці у Facebook, на складах виявили гнилі банани.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Правоохоронці викрили чергову схему розкрадання держкоштів на оборонних замовленнях, яку організував полковник ЗСУ. Слідчі встановили, що за 45 тисяч доларів цей полковник обіцяв укласти договір з компанією львівського бізнесмена про постачання оборонних товарів для війська. Ціна запланованої угоди підприємця зі Збройними силами становила 36 мільйонів гривень. Двох фігурантів справи затримали під час отримання плати за контракт.

16 січня у мережі з’явилося відео, де співробітники проєкту розслідувань Bihus.Info нібито вживають наркотичні речовини. Тоді стало відомо, що за журналістами-розслідувачами невідомі здійснюють постійне спостереження. Відео зʼявилося на ресурсі «Народна правда» із коментарем, що нібито журналісти проєкту Bihus.Info «заряджаються» перед новими розслідуваннями, маючи на увазі вживання наркотиків. Поліція зареєструвала кримінальне провадження за фактом порушення недоторканості приватного життя.

Пізніше керівник проєкту Bihus.Info Денис Бігус повідомив, що під час новорічного корпоративу до стеження за його підлеглими були залучені щонайменше 30 людей на території етнографічного комплексу «Українське село» під Києвом. На сьогодні з YouTube-каналу прибрали відео з прихованою зйомкою і прослушкою співробітників проєкту Bihus.Info. 

У четвер, 18 січня, стало відомо про затримання українського бізнесмена, засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепи. Це сталося під час його спроби проходження україно-польського кордону. Відомо, що Мазепа є засновником і директором однієї з найпотужніших українських інвесткомпаній Concorde Capital, у 2014-2016 роках він був членом наглядової ради Укрексімбанку, а у 2016-2018 роках – Укрсоцбанку. Посилаючись на власні джерела, журналісти NV повідомили про проведення обшуків в офісі Concorde Capital. Справа, нібито, пов’язана із отриманням права на землю для будівництва котеджного містечка преміумкласу Goodlife Park у Вишгородському районі Київської області.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Інші видання зазначають, що Мазепа був бізнес-партнером колишнього мера Ірпеня  Володимира Карплюка, який наразі перебуває під слідством за підозрою у розтраті грошей громади на реконструкціях парків. Всі вони разом підозрюються у незаконному заволодінні землями водного фонду, на яких розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС у Вишгородському районі. Це земельна ділянка площею понад 7 га та вартістю в понад 20 млн грн.

19 січня Печерський суд намагався обрати запобіжний захід для Мазепи у межах справи по відчуженню 300 га земель Київської ГЕС. Серед іншого прокурори пропонували відпустити його під заставу у 700 млн грн. Але суд не відбувся, оскільки адвокатам затриманого вдалося відвести запропонований склад суду.

18 січня минув рік з моменту  авіакатастрофи гелікоптера у Броварах, внаслідок якої  загинуло вище керівництво МВС України. ДБР повідомило, що з того часу зібрало 163 томи справи, з якими знайомляться обвинувачені — п’ятеро посадовців Державної служби України з надзвичайних ситуацій. Вони підозрюються у порушенні правил безпеки польотів 18 січня 2023 року.

Розблокування кордону

Станом на 19 січня сторонам вдалося розблокувати рух на кордоні України із Польщею та Румунією. У п’ятницю румунські фермери розблокували пункт пропуску «Вікову-де-Сус», що навпроти українського ПП «Красноїльськ». До цього з 18 січня тривала блокада проїзду до України перед пунктом пропуску «Халмеу», а також здійснювалося блокування руху для вантажівок в румунських пунктах пропуску «Сірет-Порубне» та «Вікову-де-Сус – Красноїльськ».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

16 січня уряд Румунії дійшов згоди з фермерами, зобов’язавшись повністю субсидіювати всі сільськогосподарські акцизи до 2026 року та негайно ввести в дію положення про субсидовані відсоткові позики. Крім того, румунський уряд задовольнив вимоги щодо компенсації збитків, спричинених імпортом з України. Заходи включають чітке маркування зернових та інших товарів і електронний моніторинг пломб за допомогою GPS у порту Констанца.

Також 16-го було розблоковано всі три вантажних пункта пропуску на кордоні з Польщею, які були перекрити місцевими фермерами з листопада. Першим запрацював для вантажного транспорту пункт пропуску «Корчова – Краківець», потім — «Ягодин-Дорогуськ». Протестувальники й уряд Польщі домовилися про призупинення протесту до 1 березня. За цей час їх влада зобов’язана розв’язати проблеми вітчизняних перевізників.

Але вже 19 січня стало відомо, що Національна асоціація виробників цукрових буряків Польщі (KZPBC) готуються приєднатися до загальнонаціональної фермерської акції протесту, запланованої на 24 січня. Вони вимагають запровадити квоти на український цукор.

Війна в Україні

російські терористи знову гатили по українським містам. В ночі на 16 січня російські військові здійснили артилерійський обстріл села Тягинка Бериславського району. Осколкові поранення отримали двоє місцевих жителів, які в момент атаки перебували на вулиці. Їх доставлено у лікарню.
Також окупанти атакували Білозерську громаду. Внаслідок цього у лікарню звернувся чоловік, який отримав скалкові поранення на власному подвірʼї, повідомляє Офіс головного прокурора України.

16 січня російські окупанти вкотре обстріляли Херсон. Внаслідок цього в мікрорайоні Корабел було порушено газопостачання та подачу опалення. У Запорізькій області російські окупанти завдали удару бомбами по Оріхову. Ракети влучили по багатоквартирному будинку. «Близько 13:15 російські терористи нанесли 6 авіаударів по незламному місту Оріхів. Ворожі бомби поцілили у нежитлові будівлі та багатоповерховий будинок. Цілий під’їзд знищено», — йдеться у повідомленні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вранці 18 січня російські окупанти завдали чергового удару по місту Куп‘янськ Харківської області. Окупанти влучили у багатоквартирний житловий будинок. Одна людина загинула, є поранені. Загинула 57-річна жінка. Зазнали поранень 57-річний та 61-річний чоловіки.

Проблеми окупантів

18 січня в окупованому Криму несподівано декілька населених пунктів залишилися без електроенергії. На наступний день керівниця пресцентру Сил оборони півдня Наталія Гуменюк зазначила, що масштабний блекаут у Криму свідчить, що Україна нищить військовий потенціал загарбників на півострові не тільки у суто вогневий спосіб, але більше подробиць не надала. Вона наголосила, що військові бази росіян теж живляться із загальної електросистеми півострова. А «ускладнення життя» цих баз є одним із завдань ЗСУ.

19 січня спалахнула пожежа на нафтобазі у місті Клинці Брянської області рф через влучання безпілотника. Через це у Клінцах тимчасово закрили вокзал і зупинили потяги.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До гасіння вогню залучили понад 140 людей. Горіли чотири резервуари з нафтопродуктами. Для гасіння нафтопродуктів застосовують пожежний потяг та інше спеціальне пожежно-технічне обладнання.

Днем раніше прилетілоу АТ «Петербурзький нафтовий термінал» – найбільший російський термінал з перевалки нафтопродуктів у Балтійському регіоні. Вдень з’явилася інформація, що атака безпілотників на нафтобазу в Ленінградській області рф стала спецоперацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України.

Джерела українських ЗМІ у спецслужбах повідомили, що атака безпілотників на нафтобазу в Ленінградській області рф була спецоперацією Головного управління розвідки Міністерства оборони України. Також була інформація, що один із безпілотників пролітав над резиденцією російського диктатора володимира путіна. Йдеться про його палац на Валдаї.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

російський добровольчий корпус влаштував засідку на транспорт військових росії у Брянській області. Внаслідок вдалої вилазки у окупантів є загиблі та поранені.

Це дуже важливо, тому що тепер ми можемо з упевненістю сказати, що Російський Добровольчий Корпус став повноцінною військово-політичною організацією, системою, яка робить недосвідчених добровольців впевнених бійців, – повідомляє російський Добровольчий Корпус

В цілому станом на ранок 19 січня під час повномасштабного вторгнення вже ліквідовано 374 520 російських загарбника, більше шести тисяч танків та 11 тисяч бойових броньованих машин.

Світові новини

НАТО оголосив на лютий навчання за участю 90 000 військових. Вони будуть наймасштабнішими з часів Холодної війни та стануть імітацією реального нападу рф на Альянс. Війська оцінять, наскільки готові до такого нападу. Навчання матимуть назву «Непохитний захисник». Зокрема, будуть відпрацьовуватися питання оповіщення і розгортання національних і багатонаціональних сухопутних сил.

Депутати Європарламенту проголосували за резолюцію, яка закликає Європейську Раду перевірити Угорщину на предмет постійних порушень цінностей ЄС. За резолюції проголосували 345 депутатів, 104 були проти.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності