Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Пандемії в історії людства від прокази та чуми до СНІДу та глобальної COVIDної параної (мапи, відео)

У 2002 році лікар із китайської провінції Гуандун приїхав у Гонконг на весілля. Там він зупинився в готелі й, не знаючи цього, заразив вірусом SARS 16 людей. Такі дані у звітах надає Всесвітня організація охорони здоров’я. Інші відвідувачі готелю «перевезли» вірус у Канаду, В’єтнам і Сингапур. У такий спосіб лікар став першим пацієнтом епідемії так званої «атипової пневмонії». Вона поширилася за лічені дні й тривала два роки!

Пандемія, або глобальна епідемія, – хвороба, яка поширюється на великих територіях або ж по всьому світу й вражає багатьох людей.

Людство кілька разів потерпало від пандемій лепри/прокази, віспи, чуми.

КАРТИ ПОШИРЕННЯ ЧУМИ У 14 СТ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Перша за переліком пандемія бубонної чуми розпочалася 541 року в Східній Римській імперії. Названа Юстиніановою чумою за ім’ям імператора Юстиніана I, який тоді правив. Від цієї пандемії загинула чверть населення Східного Середземномор’я.

ПІЗНІШІ ПОШИРЕННЯ ЧУМИ

Одну з найтяжчих пандемій світ пережив у 1918 році – іспанський грип, або сумнозвісна «іспанка», за різними даними, забрала життя від 50 до 100 мільйонів людей.

Іспанка стала прикладом міжвидового переходу вірусу від тварини до людини. Адже спочатку на грип хворіли птахи, і тільки під час Першої світової війни стався перехід на людську популяцію.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

МАПА ПОШИРЕННЯ “ІСПАНКИ”

Цікаво, що “іспанка” якимось дивним чином минула революційну Російську імперію, де тривали терор, голод і Громадянська війна… мабуть тому, що виснаженим людям ніколи було заморочуватися читанням новин про цю хворобу?

Пандемія «азійського» грипу тривала у 1956-58 роках і забрала життя 2 мільйонів людей. Пандемія зародилася в Китаї. Найбільше постраждали Піднебесна та США. У Штатах від пандемії загинуло 70 тисяч людей.

36 мільйонів померлих від ВІЛ/СНІДу, пік пандемії якого припав на 2005–2012 роки. Уперше хвороба ідентифікована в Демократичній Республіці Конго у 1976 році. Наразі з ВІЛ живе від 31 до 35 мільйонів людей, більшість – в Африці, на південь від Сахари, де 5% населення – інфіковані.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Цікаво також, що ВІЛ/СНІД було виявлено при дослідженні єгипетських мумій ІІ-тисячоліття до н.е., як і залишки вживаного ними кокаїну – продукту із Південної Америки!!! І звідки є вроджений імунітет до хвороби у народів Крайньої Півночі? 

Чому виникають пандемії?

Спосіб життя людей змінився. За даними ВООЗ, і це підтверджують дослідження вірусологів Уханського університету, більшість вірусів, які стають причинами епідемій, спочатку з’являлася в організмах тварин.

Споживання м’яса зростає, попри всі зусилля екологів, вегетаріанців та зоозахисників. Населення бідних країн заможнішає й починає їсти м’ясо. Як наслідок – продукції тваринництва потрібно все більше. І вона стає все різноманітнішою.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Кажанів у Піднебесній продають також засушеними, а ще активно використовують у нетрадиційній китайській медицині.

У січні 2020 року група вчених Китайської академії наук опублікувала в авторитетному Journal of Medical Virology дослідження, яке підтверджує, що саме кажани спричинили спалах епідемії SARS у 2002–2003 роках, лихоманки вірусу Ебола у 2014-му та сумнозвісного Covid-19.

Усе почалося з кажанів і у фільмі Стівена Содерберга «Зараження», який зображує епідемію смертельного вірусу. Сюжет фільму схожий на події, які відбувалися в Малайзії наприкінці 1990-х років. Тоді там бушував вірус Ніпах.

Сьогодні 3 з 4 нових вірусів – зооантропонозні. Ринки м’яса й живих тварин у Китаї дуже популярні, особливо в густонаселених містах. Частково це пояснює, чому дві останні пандемії походять саме звідти.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зростання кількості населення планети сприяє поширенню вірусів, а відтак – стрімкому розвитку епідемій.

Додайте до цього розвиток транспортного сполучення: за останні 10 років потік авіапасажирів збільшився вдвічі – з 2,4 мільярда в рік до 4,5!

Але змінилася й медицина – стала більш якісною та доступною для різних соціальних категорій.  І хоча в наш час епідемій і вірусів стає все більше, хороша новина в тому, що кількість хворих і смертельних випадків загалом значно менша. Санітарні умови покращуються, а медицина стає доступнішою.

І це наше відео може бути цікавим:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності