Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

ПАПУ ПАМ’ЯТАЄМО, А СІМКАЙЛА – НІ?

Так вже заведено у нас, українців, що чужих ми більше пам’ятаємо і більше їх шануємо, а ніж своїх рідних. Так кілька років тому одну з вулиць Івано-Франківська перейменували на честь відомого українського кінооператора і режисера націоналіста Юрія Ільєнка. Ніхто жодним чином не применшує його заслуг перед Україною, а ні перед партією ВО «Свобода», чия фракція у міській раді і пролобіювала питання з перейменуванням вулиці у місті, з яким покійного генія фактично нічого не пов’язувало.

Отримав свою вулицю у Івано-Франківську і покійний Понтифік Іван-Павло ІІ. Хоча під час свого візиту в Україну він відвідав тільки Львів та Київ, а незабаром він ще й отримає у місті свою статую, яку створять переможці спеціального конкурсу скульптор Данило Книшук та архітектор Володимир Мартинюк. І Папа це також заслужив.

Та непокоїть тут зовсім інше. А саме ігнорування міськими обранцями пам’яті свого нині покійного колеги єпископа-ординарія Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ Миколи Сімкайла, який понад п’ятнадцять років був настоятелем кафедрального собору і деканом Івано-Франківська, депутатом міськради, націоналістом з великої букви та меценатом, який багато в чому спричинився до розвитку обласного центру.

Коломияни за два місяці після смерті Владики надали йому звання почесного громадянина свого міста і перейменували в його честь одну з вулиць. А ось «станіславські» обранці, незважаючи на звернення до них вірян та ГО «Поклик Нації» у серпні минулого року з проханням таким же чином вшанувати + кир Миколу Сімкайла і у Івано-Франківську (при цьому «Поклик Нації» пообіцяв власним коштом виготовити і встановити мармуровий пам’ятний знак Владиці), спромоглися аж 14 листопада того ж року (!) тільки розглянути це питання на спецкомісії і рекомендувати виконкому найменувати на честь Сімкайла вулицю, яка з’єднує вулиці Мельника і Бандери (позаду Меморіального скверу за Драмтеатром), яка досі не мала жодної назви, бо усі будинки поруч відносяться виключно до двох вище згаданих вулиць! А про посмертне присвоєння «почесного громадянина» і зовсім не згадали й словом. На цьому усе заглухло.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Після такого виникає питання, а що такого поганого для івано-франківських депутатів зробив покійний владика Сімкайло, що вони так цілеспрямовано ігнорують пам’ять про нього, в цей час пам’ятаючи про Ільєнка чи Папу?..
Тому таке можна назвати лиш одним словом – «фарисейство»!

Тарас Боднар

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності