Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Перемоги ЗСУ, військові злочини Росії, евакуація: аналіз ситуації у регіонах України

Український народ чотирнадцяту добу продовжує давати відсіч ворогу у межах визначених операційних зон. У найбільш гарячих точках триває евакуація цивільного населення, міжнародна спільнота фіксує військові злочини Росії та локальні перемоги ЗСУ.

Харківський напрямок:

У Вовчанському районі Харківської області російські окупанти трьома гелікоптерами намагалися висадити десантно-штурмову групу. 120 окупантів намагалися рухатися до обласного центру. Проте більшість ворогів знищили на місці десантування. Решта втекла на територію Білгородської області Росії.

Сухопутна частина міста Харків повністю контролюється Збройними Силами України. Угруповань регулярних ворожих військ у місті немає, диверсійно-розвідувальних груп також немає.

Бійці окремої механізованої бригади «Холодний Яр» із Дніпропетровщини завдали поразки російським військовим у Харківській області. Серед знищеної техніки помічено вантажівки, танки моделі Т-80У. Також українські військові захопили російські танки моделі Т-80БВМ, які вже експлуатують.

У Харкові Збройні Сили України розбили спецназ 2-ї бригади Росії, який захопив 134 школу. Двоє у полоні. 18 згоріли у школі. Також було знищено п’ять бронеавтомобілів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

зруйновані вулиці та будинки харків

Зруйновані російськими військовими вулиці та будинки Харкова Фото: СтопКор

Нагадаю, 6 березня в Генштабі ЗСУ повідомили, що українським захисникам вдалося звільнити Чугуїв, який окупанти захопили у перші дні війни. Загарбники зазнали значних втрат – як в особовому складі, так і у техніці.

Триває боротьба за місто Ізюм. Російські загарбники створюють понтонно-мостові переправи через річки Сіверський Донець та Берека.

У зв’язку з непоправними втратами в районі Харкова підрозділи 25 омсбр (Луга) 6-ї Армії залишили зону бойових дій та повернуті до району н.п. Нехотіївка Білгородської області для відновлення боєздатності.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Військові злочини Росії:

Генерал-майор Олег Маковецький, який надав злочинні накази бомбити Харків, народився в Чугуєві у 1966 році. Спочатку навчався в Качинському вищому військовому авіаційному училищі, потім – у Військово-повітряній академії імені Гагаріна й Академії генерального штабу російських збройних сил.

У харківському “Фельдман Екопарку” російські окупанти розстріляли двох волонтерів, які пробиралися до місцевого екопарку, щоб раз на три дні погодувати тварин.

Евакуація:

У Харкові продовжують евакуйовувати місцевих жителів. Так, із міста вже вивезли залізницею понад 600 тисяч людей.

Лугансько-Донецький напрямок:

Росіяни продовжують спроби пробити оборону ЗСУ в Луганській області. Найгарячіші точки в регіоні – Рубіжне, Попасна, Лисичанськ, Сіверськодонецьк.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У Сватовому жителі вийшли на мітинг проти окупантів, які перекрили центральну вулицю поблизу місцевого райвійськкомату. Напередодні окупанти близько 21:00 намагалися захопити приміщення військкомату. Втім, громада вчасно відреагувала на сигнал про напад окупантів — і вони залишили центр міста.

Семеро працівників поліції Луганщини в умовах воєнного стану зрадили Україні та перейшли на бік ворога, співпрацюючи з окупантами. Крім того, один із фігурантів очолив незаконно створений ворожими силами на території Луганської області «відділ поліції». Луганська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво щодо держзради.

На нафтобазі в окупованому Луганську прогримів вибух. Унаслідок пожежі було знищено значну кількість пального, яке ворог постачає своїм військам на Луганському напрямку.

У боях у районі Маріуполя бійцями полку «Азов» було знищено 2 танки, 2 БМП ворога та екіпажі бронемашин.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Росіяни прагнуть взяти в оточення війська зони ООС на Донбасі. Сил на повне оточення Росія не має, тому можуть спробувати створити “мале кільце” для українських військ на півночі Донецької та Луганської областей – як це вже раніше було зроблено з Маріуполем.

Військові злочини Росії:

Унаслідок обстрілів окупантами зруйнована школа №4 в Лисичанську. Окупанти здійснили обстріл Сіверськодонецька, в результаті загинули кілька мирних жителів. Пошкоджено будинки та магазини.

Станом на 8 березня стало відомо про двох загиблих у Маріуполі. Від зневоднення померла 6-річна дівчинка – її знайшли поряд із матір’ю, вбитою російським снарядом.

Росіяни обстрілюють Маріуполь

З Маріуполя намагаються евакуювати людей Фото з відкритих джерел

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У Маріуполі російськими окупантами скинуто дві бомби на установи біля Міжнародного Комітету Червоного Хреста та українського філіалу Червоного Хреста. Зруйновано житлові будинки та торговельний центр.

Евакуація:

З Лисичанська не було евакуаційного потягу через пошкоджену залізничну колію.

8 березня у Сіверськодонецьк, Лисичанськ і Попасну управління Верховного комісара ООН у справах біженців доправило харчові продукти, а Червоний Хрест організував гаряче харчування для тих, хто перебуває у бомбосховищах.

Уже втретє росіяни зірвали евакуацію із Маріуполя. Цього разу вони знову пішли в атаку запланованим маршрутом евакуаційної колони.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Київський напрямок:

8 березня найнебезпечнішими були Житомирська траса, напрям Буча – Ірпінь – Гостомель, Макарів, північ Вишгородського району.

Крім того, пересування ворожої техніки відбувається в Макарівській і Дмитрівській громадах, а також у Калитянській, Калинівській і Баришівській.

Зведені підрозділи 29, 35, 36 А та ВДВ продовжують утримуватися на рубежах у районі Поліське – Демидів.

На напрямі н.п. Димер перебувають підрозділи зі складу 98 пдд та 45 обр СПП, активних дій не відзначається.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У районі н.п. Буча противник підрозділами зі складу БТГр 76 та 98 пдд ВДВ намагається утримати місто, підрозділи 155 обрмп противника відведені на відновлення боєздатності.

Для ведення наступальних дій у напрямі н.п. Фастів стягуються додаткові сили супротивника.

У напрямі н.п. Іванків противник продовжує ведення наступу підрозділами окупаційних військ зі складу 35 Армії у взаємодії з 36 омсбр (Борзя) 29 Армії.

Після значних втрат триває відновлення боєздатності БТГр зі складу 106 пдд у районі н.п. Ірпінь.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

8 березня ворог випустив на Бориспіль три ракети. Дві з них було збито ППО, одна потрапила на територію військової частини.

У Броварському районі Київської області було помічено колону бойової техніки білоруської армії. Колону техніки з маркуванням білоруських військ помітили в с. Богданівка Броварського району Київської області. На бронетехніці є маркування “О”.

За вечір 7 березня збили над Києвом два літаки російських окупантів. Один був знищений системою ППО, а інший – у повітряному бою.

Угруповання сил і засобів оборони міста Києва відбиває наступ противника, завдає вогневого ураження його наступальним угрупованням і стійко утримує визначені рубежі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Військові злочини Росії:

Унаслідок ворожого обстрілу в Калинівці були зруйновані та зайнялися дві складських будівлі на митному складі. Жертв і постраждалих немає. Пожежа виникла внаслідок падіння збитої крилатої ракети. Українській ППО вдалося збити ракету «Калібр», а її уламки впали на митний склад.

Під Макаровим у Київській області російські окупанти обстріляли автомобіль цивільних. У результаті обстрілу двоє літніх людей з інвалідністю загинули.

Евакуаційний автобус

Росіяни обстріляли евакуаційний автобус Фото: Facebook, Ярослав Москаленко

Евакуація:

За останні два дні з Пущі-Водиці евакуйовано 520 людей через наближення активних бойових дій.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

7 березня радник міністра внутрішніх справ України Вадим Денисенко повідомив, що з Київщини евакуювали дві тисячі людей, а понад чотири тисячі залишаються на територіях, окупованих російськими військами.

Миколаївський напрямок:

Навколо Миколаєва станом на вечір 8 березня продовжують накопичуватися російські війська. Утім, близько до міста вони не підходять, бо по них працює наша артилерія.

Українська армія готується до наступальної операції, аби повністю звільнити Миколаївську область від російських військ. Для цього прибуло підкріплення, повідомив Голова військової Миколаївської адміністрації Віталій Кім.

У Снігурівці Миколаївської області взяли в полон групу російських солдатів.
Неподалік Миколаєва ЗСУ знищили 3 колони ворожої техніки. Також було захоплено трофеї, боєкомплекти, колісну техніку та 7 гаубиць.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Уранці 8 березня центральною магістраллю Миколаєва провезли трофейну російську техніку. До Миколаєва привезли дві бойові машини десанту (БМД), авіадесантну самохідну артилерійсько-мінометну установку «Нона-С» та вантажівку КамАЗ. На техніці позначення латинською літерою Z.

Військові злочини Росії:

У Миколаївській області після ворожих обстрілів виникло 11 пожеж, 8 з яких у житловому секторі та 3 — на об’єктах. Загинуло 4 цивільні особи.

палаючий будинок

Наслідки обстрілів житлових будинків у Миколаєві Фото: скриншот

Російські військові обстріляли цивільний мікроавтобус, унаслідок чого загинули три виховательки дитбудинку. Мікроавтобус був маркований знаками Червоного хреста. Ще дві людини отримали осколкові поранення.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Херсонський напрямок:

8 березня сотні жителів міста Херсон вийшли на мітинг на підтримку Миколаєва. «Миколаїв, Херсон із тобою!» – скандували демонстранти.

Херсон

Херсон — це Україна! Фото: УНІАН

Українські сили опору на тимчасово окупованій території зі “Stinger” збили російський літак у районі Білозерки на Херсонщині.

Морська піхота вночі 8 березня накрила аеродром Чорнобаївка біля Херсона. Вдалося знищити 30 гелікоптерів ворога, живу силу та техніку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Поруч із Херсоном Збройні сили України знищили пускову установку С-300ПТ Росії.

Сумський напрямок:

ЗСУ зупинили наступ колони російської військової техніки у Сумській області, біля села Чупахівка.

Нещодавно захисники ліквідували чотири колони ворожої техніки на території Сумської області. Українські військові застосували Байрактари. Відповідне відео на сторінці в соціальних мережах опублікував очільник Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький.

Конотоп, що на Сумщині, залишається під контролем України. У центрі міста майорить український прапор.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Угруповання ворога, яке діє на окремих напрямках Конотоп та Охтирка, втратили до 50% особового складу. Для продовження наступальних дій знадобиться перегрупування та поповнення запасу.

Військові злочини Росії:

Росіяни 8 березня скинули бомбу на житлові будинки у Сумах. Загинули 22 мирних жителі, багато поранених. Серед жертв є троє дітей.

Охтирська ТЕС зруйнована

Охтирська ТЕС, зруйнована внаслідок ударів армії Росії. Фото: скрин відео ДСНС

8 березня майже 2 години поспіль російські війська бомбардували та обстрілювали цивільну інфраструктуру Охтирки. Повністю зруйновані залізнична станція, будівля виконавчого комітету, краєзнавчий музей, місцевий універмаг і всі торговельні приміщення. Окупанти вбили одну людину та поранили щонайменше 14.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Евакуація:

Обидва етапи евакуації з Сум завершились успішно. У безпечні місця вже привезли близько 5 тисяч людей.

Чернігівський напрямок:

Противник, використовуючи сили підрозділів зі складу 2-ї, 41-ї армій, намагається блокувати Чернігів.

Основні сили 74 омсбр продовжують відновлювати понтонну переправу та найближчим часом намагатимуться здійснити переправу через річку Десна, – зазначили в Генеральному штабі ЗСУ.

Під містом Прилуки Чернігівської області українські військові розгромили колону постачання армії Росії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сили територіальної оборони знищили чергову партію ворожої техніки. Також частину транспорту вдалося захопити у справному вигляді. Знищений російський танк, а також кілька вантажівок. Крім того, один транспортний засіб бійці територіальної оборони взяли як трофей.

Російський танк

Російський танк, який зупинили під Черніговом. Фото: Facebook

Військові злочини Росії:

Протягом останньої доби (з 8 до 9 березня) в області сталося 18 пожеж. Для ліквідації 5 залучалися підрозділи ГУ ДСНС. Загинула 1 особа, 2 — травмовані.

Евакуація:

Щодо евакуації, то, враховуючи всі обставини і те, що на київській трасі тривають у кількох місцях бої з противником, було прийнято рішення зелений коридор не робити. Люди самі однією-двома машинами виїжджають, хто може і хто хоче. Можливості для централізованої евакуації поки немає.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Запорізький напрямок:

Ворог перегруповує сили для подальшого наступу в напрямку Запоріжжя. На жаль, окупант зміг силами трьох БТГр взяти під контроль населений пункт Пологи.

Силами до 17 БТГр (батальйонна тактична група) утримує Херсон, Енергодар, Василівку.

Збройні сили України дають відсіч ворогу! Ми-під надійним захистом наших військових.
Зберігаємо спокій, читаємо перевірені новини і віримо в ЗСУ!

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності