Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Перейменувати росію на московію, – до історичної справедливості закликав ООН і Україну Сергій Кислиця

Постійний представник України в ООН Сергій Кислиця закликав українських урядовців та парламентарів ухвалити закон, за яким Україна офіційно називатиме російську федерацію Московією.
Про це він написав у Twitter.Кислиця цілком слушно зазначив, що багато назв інших держав «хто як хоче, так і називає».

Він навів приклад Угорщини, у якої самоназва Magyarország, проте різними мовами країну називають по різному: в англійській Hungary, в німецькій — Ungarn, у польській — Węgry. Схожа ситуація з Австрією: країна має самоназву Österreich, але англійською її називають Austria, а, до прикладу, словацькою — Rakúsko…

(Продовжуючи цю тему: німці називають свою державу Дойчлянд (землею дойчів), а націю – дойчами (народ), а вже решта європейців називають країну ще із часів Цезаря Германія за назвою найбільшого місцевого племені. В старих руських літописах вони також є германцями, а “німими” їх обізвали московити, які крім русько-українського суржика зіпсутої української жодної іншої мови не знали. Грузини свою державу називають Сакартвело, а не по англ. Georgia (від гр. Георгія), як одноіменний штат у США. Той же переклад «Грузія» – результат російського перекладу із монгольської (Гүрж Gürj.). Як зазначив колишній пресаташе посольства Грузії в Україні Бачо Корчилава, «Грузія» – це імперська назва. Євреї у всіх європейських мовах звучать як юдеї через “жю”. Слово пішло від латинського «judaeus», яке своєю чергою походить від гебрейського відповідника «юда», що мало загальне значення «славетний» чи «хвалений». Староєврейською «Yehudi» (звідси — Юдея) в грецькій вимові звучало «Judaios» (жид), звідси походить латинська версія лат. Judaeus. Тому українці до приходу совітів вікористовували традиційно, як досі поляки інше слово, яке комуністи чомусь назвали проявом “антисемітизму” і зробили його образливим, усе це було доведено у Київському університеті ім. Б. Грінченка , істориком і філологом Євгеном Наконечним та у судах українською мовознавицею професоркою Іриною Фаріон у справі проти Олега Тягнибока щодо його виступу на горі Яврина у 2004 році. І таких нав’язаних московитам українцям назв країн і націй є достатньо).

«То що нам — Кабінету Міністрів, Верховній Раді, — заважає повернути Московії її історичну назву. Нинішня все одне вкрадена. Чи ви підтримуєте?» — написав Кислиця й оприлюднив у Twitter голосування.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Московія вважається історичною назвою росії та її державних утворень: Московського князівства, царства, імперії, що походить від столичного міста. Таку назву вживали в більшості європейських мов і деяких азійських мовах модерної доби. В українській мові також уживали термін Московщина.

Назва Московія фігурує на багатьох історичних картах XVI-XIX століття, які виготовляли в Європі. Вважається, що перейменування сталося 300 років тому — 1721 року, коли цар Петро I проголосив Московське царство «российской империей», а москвинів — «россиянами».

***

Немає ніякої російської нації”, – депутат Сейму Латвії Олександр Кірштейнс відкрито пише про т.зв. “росіян”. – «Сама російська мова виникла як діалект, коли монголо-татари намагалися говорити українською”. Ну, а сама расєя з’явилася, коли болота розмерзлися після зими

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності