Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Перші таблетки від COVIDу, – можете не пити, але купувати зобов’яжуть…

Ризик госпіталізації чи смерті пацієнтів із коронавірусом можна знизити удвічі завдяки таблеткам, – такими є проміжні результати випробування експериментальних ліків, що називаються молнупіравір.

Під час випробувань ліки двічі на день давали пацієнтам із Covid-19.

Американська компанія-виробник ліків Merck заявила, що дослідження були настільки обнадійливими, що зовнішні спостерігачі попросили завершити випробовування раніше.

У наступні два тижні розробники домагатимуться від регулятора у США схвалення вживання таблеток у невідкладних випадках.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Доктор Ентоні Фаучі, провідний радник президента Байдена з питань медицини, каже, що результати досліджень стали “дуже гарною звісткою“. Водночас він закликав бути обережними із висновками, поки дані розробників не перевірить американська Адміністрація з питань безпеки харчів та ліків.

Якщо регулятор таки схвалить розробку Merck, то молнупіравір стане першим противірусним препаратом проти Covid-19, який можна приймати у формі таблеток.

Ці ліки спочатку розроблялися для лікування грипу. Принцип їхньої дії – вносити зміни у генетичний код вірусу, аби зупинити його поширення в організмі.

На основі даних 775 пацієнтів, які взяли участь у дослідженні і приймали молнупіравір, було встановлено таке:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
  • госпіталізовані 7,3% пацієнтів,
  • із пацієнтів, які приймали плацебо, госпіталізовані 14,1%,
  • серед тих, хто приймав експериментальні ліки, ніхто не помер,
  • із пацієнтів, яким давали плацебо, двоє померли.

Ці дані були оприлюднені у пресрелізі компанії і поки що не були підтверджені незалежними рецензіями.

На відміну від більшості вакцин від коронавірусу, які атакують його протеїнові шипи, експериментальні таблетки цілять в ензими, що потрібні вірусу для розмноження.

У Merck твердять, що таблетки будуть так само ефективними проти нових штамів коронавірусу, які можуть з’явитися у майбутньому.

Поява нових ліків для невакцинованих або тих, хто не має імунної відповіді на щеплення, є дуже важливою для завершення пандемії“, – пояснила журналістам Дарія Хазуда, віцепрезидентка Merck.

Результати дослідження свідчать, що молнупіравір треба приймати при ранніх симптомах, щоб ефект від ліків був найсильнішим. При цьому раніше дослідження ліків на пацієнтах, яких вже було госпіталізовано, вирішили припинити через мало обнадійливі результати.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Merck стала першою компанією, яка повідомила результати випробувань таблеток від коронавірусу. Проте інші фармацевтичні фірми також працюють над схожими розробками.

Наприклад, дослідження так само американської Pfizer вже на завершальному етапі. При чому йдеться навіть про два препарати.

Над таблетками від коронавірусу працює і швейцарська Roche.

У Merck кажуть, що готові виробити 10 мільйонів курсів молнупіравіру до кінця 2021 року. А уряд США виділив на закупівлю цього препарату – якщо його схвалить Агенція з безпеки харчів та ліків – 1,2 млрд доларів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Там також повідомили, що обговорюють можливість постачання ліків до інших країн, а також ведуть переговори із виробниками генериків, аби ліки могли потрапити і у бідні країни.

Безпечний, доступний та ефективний пероральний антивірусний препарат був би величезною допомогою у боротьбі із Covid, – заявив професор Пітер Горбі з Оксфордського університету, який не брав участі у дослідженні. – Молнупіравір виглядав досить обнадійливо у лабораторії, але справжнім випробуванням стало те, як він діяв на пацієнтів. Багато ліків провалювалися на цьому етапі, тож проміжні результати цих випробувань надихають“.

Нагадаємо, що за інсайдерською інформацією з МОЗУ після добровільно-примусової вакцинації дорослих в Україні планують вже з весни 2022 року взятися за примусову вакцинацію дітей, як це уже роблять, скажімо, в Австралії, де для цього навіть не потрібно згоди батьків…

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності