Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Фоторепортажі

Перший пам’ятник Небесній Сотні

У Холодному Яру на Чигиринщині, на території музейно-етнографічного комплексу «Дикий хутір» встановили перший в Україні пам’ятник Небесній Сотні.

Створений коштом меценатів Олега Островського та Володимира Кравця, хрест із каменю, привезеного з Вінничини, повторює обриси старовинних козацьких хрестів. Водночас, скульптори Микола Теліженко та Юрій Олійник використали у основі композиції і древній символ українців, – тризуб, у якому центральний зубець стилізований під меч, пише «Gazeta.ua».

Сам хрест ніби «прошитий» пострілами, у трьох отворах в камені – справжні гільзи, знайдені на Майдані в столиці після того, як силовики розстріляли беззбройних демонстрантів. Вівтар біля хреста викладено закіптюженою вогнем плиткою з відомої тепер вже кожному українцю київської вулиці Грушевського.

На фасадній частині композиції – написи «Славним синам України, Небесній Сотні. Героям слава!», на звороті – зображення калини та висічені слова Тараса Шевченка: «Борітеся – поборете, вам Бог помагає!».

«Хрест виходить із традиції, не хотілося “совдеповських” кулаків, чи таких, що прапор піднімають. Робити пам’ятник у вигляді хреста – це древня традиція Київської Русі, яку ми, на жаль, знищуємо. На Україні в знак таких подій робили культові споруди – каплички, придорожні хрести, тріумфальні арки й треба повертатися до цього», – розповів виданню трохи раніше митець Микола Теліженко, який працював над роботою близько місяця.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Висота пам’ятника – 2 метри, вага – близько 1,5 тонни.

Офіційне відкриття пам’ят­ника відбудеться 13 квітня, у День вшанування усіх борців за Волю України, коли до Холодного Яру з’їдуться патріоти з усіх куточків України.

Нагадаємо, кілька днів тому в Україні презентували документальний фільм «Небесна сотня»
з циклу «Зима, що нас змінила».

Фото: Інна Іщук та Олег Островський

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності