Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Перший склад новоутвореної Етичної ради (правосуддя)

Україні сформували перший склад Етичної ради, яка встановлюватиме відповідність кандидата на посаду члена Вищої ради правосуддя критеріям професійної етики та чесноти. Список рекомендованих Радою суддів України кандидатів надійшов до Вищої ради правосуддя 2 листопада.

Про це повідомляє сайт Офісу президента з посиланням на президента Володимира Зеленського.

«Я сподіваюся, що Етична рада розпочне свою роботу якнайшвидше. Незважаючи на значний опір, нам вдалося приступити до найважливішого етапу ініційованих мною змін у судовій системі.

Формування добропорядних Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України допоможе відновити довіру українців до судової влади та забезпечити подальше очищення системи», – йдеться у повідомленні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Членами Етичної ради стали:

  • суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді Лев Кишакевич,
  • суддя Київського апеляційного суду Юрій Трясун,
  • суддя Східного апеляційного господарського суду у відставці Володимир Сіверін,
  • суддя Верховного Суду штату Массачусетс у відставці Роберт Корді,
  • суддя Апеляційного суду Англії та Уельсу у відставці сер Ентоні Хупер,
  • колишня Генеральний прокурор Естонської Республіки Лавлі Перлінг

Міжнародні та іноземні організації визначили список міжнародних експертів 10 вересня. Відповідно до закону про Вищу раду правосуддя, якщо голова ВСП не призначить членів Етичної ради у визначений термін, то три перші кандидати зі списку Ради суддів України та перелік від міжнародних та іноземних організацій вважаються призначеними.

Етична рада протягом шести місяців з дня її утворення має здійснити одноразову оцінку відповідності критеріям професійної етики та чесноти членів ВСП (крім голови Верховного Суду), обраних на посаду до набуття чинності закону, яким створено Етичну раду.

У листопаді 2020 року профільний комітет парламенту рекомендував ухвалити законопроект президента Володимира Зеленського про судоустрій. В опозиції заявили, що документ не передбачає жодної судової реформи.

У червні 2020 року Верховна Рада ухвалила зміни до Закону «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України для відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС). За відповідний проект закону №3711-д  про перезапуск судової реформи проголосували 293 народних депутата. Однак президент Зеленський ветував документ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

13 липня Рада ухвалила законопроект №3711-д про перезапуск ВККС з пропозиціями президента Зеленського.

У вересні Рада суддів України обрала кандидатів до Етичної ради, яка контролюватиме чесноту членів Вищої ради правосуддя.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності