Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Підсумки Рамштайну-9: Україна отримає більше снарядів і систем ППО

В штабквартирі НАТО в Брюсселі відбулось дев’яте засідання контактної групи з питань оборони України.
Одним з ключових проблем, яке було вирішено на Рамштайн-9 -це питання матеріально-технічного забезпечення Збройних Сил України.
За інформацією міністра оборони США Ллойда Остіна, вісім країн готові передавати танки Leopard або дали відповідне зобов’язання. “Група країн, зокрема Німеччина, Польща, Канада, Португалія, Іспанія, Норвегія, Данія та Нідерланди, спільно працюють над переданням Україні бойових танків Leopard 2”, – заявив очільник Пентагону.
Крім того, за словами Остіна, США, Чехія і Нідерланди спільно передають Україні понад 90 танків Т-72.
13 лютого стало відомо, що Бундесвер розпочав навчання українських солдатів на основному бойовому танку Leopard 2. Утім важливою є підготовка не лише екіпажів танків, а насамперед техніків, які обслуговуватимуть танки “Challenger”, “Leopard”, “Abrams”, радянські модернізовані танки Т-72.
Тому перше ключове питання, яке було вирішено, це забезпечення техніки ремонтною базою та підготовка технічних спеціалістів для кожного окремого виду бронетехніки.
Другим ключовим питанням стало збільшення країнами НАТО виробництва снарядів, в тому числі і на заводах колишнього Варшавського договору. Зокрема, узгоджуються постачання як радянських 152 мм снарядів, так і нових, натівського стандарту 155-мм снарядів. Франція разом з Австралією буде розгортати виробництво боєприпасів калібру 155 мм
США виділяють 500 млн доларів спеціально на виробництво снарядів. Це ще один великий плюс зустрічі в Рамштайні. Тому що на даний момент коефіцієнт ураження становить 1:3 на користь російської сторони. Наразі можливості української ствольної і реактивної артилерії значно поступаються російській. Рамштайн-9 відбувся, щоб виправити цей дисбаланс. У США виробництво 155-мм снарядів буде збільшено до 240 тис. у 2023 році. Для порівняння, плани Росії — 125 тис. Крім того, вирішується питання щодо розконсервації заводів з виробництва 152-мм снарядів радянського зразка (у Польщі, Чехії та Болгарії).
Третій ключовий позитив Рамштайн – вирішення питання створення багаторівневої системи протиповітряної оборони. Вирішено питання передачі франко-італійського SAMP/T, який може збивати балістичні ракети, що було проблемним для ЗСУ та чому росіяни тероризували Україну Іскандерами, С-300, С-400 та ін.
Також важливою є зміна риторики провідних країн НАТО. Якщо місяць тому обережно говорили про червоні лінії Росії, то тепер останні заяви Блінкена щодо деокупації Криму свідчать про жорстку політичну риторику щодо територіальної цілісності України. Рамштайни зараз відбуваються часто, порівняно з першими зустрічами, що руйнує російський міф про те, що Захід втомився від України.
На відкритті контактної групи Остін зазначив, що у рамках Контактної групи партнери змогли акумулювати 50 мільярдів доларів летальної допомоги для України. Для розуміння річний оборонний бюджет України становить 4 мільярди доларів.
Генсек НАТО Столтенберг заявив, що війна Росії проти України зараз є “змаганням логістики” і закликав країни якомога швидше передавати Україні військову допомогу.
У свою чергу президент України Володимир Зеленський заявив, що партнери підтвердили готовність передати більше систем ППО, танків, артилерії та снарядів, а також організувати подальші навчання військових. Водночас він додав, що не про всі домовленості на “Рамштайні” можна говорити публічно: “значну частину варто залишити за зачиненими дверима”.​

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності