Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Підсумки саміту НАТО, або як сказав би Трамп: “Головне не сцяти самому…”

Підводячи підсумки тижня, що минає, особливої уваги заслуговує саміт країн-учасниць НАТО, що відбувся в Брюсселі 24 березня (рівно за місяць від початку активної масштабної фази російсько-української війни), хоча його результати й були прогнозованими для українців, але все ж ось коротко головні тези підсумкової заяви саміту, які далі ми спробуємо розглянути більш детально:
• закликали Путіна негайно припинити війну та вивести військові сили з України, а Білорусь – припинити її співучасть.
• Україна має фундаментальне право на самооборону. Для цього НАТО надаватиме і надалі політичну та практичну підтримку (кібербезпека та захист від загроз хімічного, біологічного, радіологічного та ядерного характеру).
• вкотре підтримали введені масштабні санкції.
• відмовився від пропозиції Польщі відправити миротворців в Україну.
• закликали Китай підтримувати міжнародний порядок і утримуватися від підтримки військових та інших зусиль росії.
• вирішили створити чотири додаткові багатонаціональні бойові групи в Болгарії, Угорщині, Румунії та Словаччині.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс не має наміру відправляти миротворців в Україну.

Під час брифінгу після надзвичайного саміту НАТО в Брюсселі його спитали, чи пропонувала сьогодні Польща обговорити відправлення миротворчої місії в Україну.

“Ми обговорювали всебічні питання. Ми повинні залишатись єдиними і надавати підтримку Україні, але у той же час ми маємо відповідальність зробити так, щоб цей конфлікт не став повномасштабною війною між НАТО і Росією”, – відповів Столтенберг.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“І саме це є причиною, чому ми чітко заявили, що не розміщуватимемо війська на суходолі в Україні, оскільки єдиний спосіб зробити це – бути готовими брати участь у повному конфлікті з російськими силами”, – додав він, натякаючи таким на повну неготовність НАТО до такого прямого конфлікту.

Раніше президент Польщі Анджей Дуда заявив, що на саміті НАТО запропонує ввести в Україну миротворчі сили альянсу.

Про готовність відправити військових до миротворчої місії в Україні заявляли також Данія і Литва.

Однак Росія вважає, що якщо НАТО спрямує своїх миротворців в Україну, це буде прямим зіткненням збройних сил Росії та Альянсу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Допомога від хімічої та ядерної загрози

Водночас лідери НАТО домовились більше допомагати Україні. За словами Столтенберга, на це вплинуло звернення президента Володимира Зеленського.

Перед самітом український президент виступив з промовою, де наголосив, що Україні вистачить 1% всього озброєння НАТО для захисту себе і Європи від російської агресії.

Президент Зеленський звернувся до нас з палкою промовою, подякувавши союзникам НАТО за значну підтримку, яку ми надаємо, і наголосив на життєвій необхідності ще більшої воєнної допомоги“, – сказав генсек під час брифінгу.

За словами Столтенберга, союзники не лише надають суттєву фінансову та гуманітарну допомогу Україні, а й укомплектовують ЗСУ, серед усього іншого, протитанковими і протиповітряними системами, а також безпілотними апаратами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“Сьогодні ми погодились робити більше, у тому числі щодо допомоги у галузі кібербезпеки, і надання спорядження, аби допомогти Україні захиститися проти біологічної, хімічної, радіаційної і ядерної загроз”, – сказав перелякано Столтенберг, так наче біозброя чи ядерний вибух не зачеплять собою країн НАТО… 

Як сказав чиновник, це може включати обладнання з виявлення і захисту від цих загроз, медичну допомогу, а також професійну підготовку на випадок зараження та управління в кризових умовах.

Столтенберг заявив, що використання хімічної зброї “тотально змінить природу цього конфлікту, це буде грубим порушенням міжнародного права та матиме широкомасштабні наслідки“. Мабуть чергові санкції, на кшталт тих, що не заважають сьогодні США й далі купувати нафту у Росії?

За словами генсека, лідери НАТО занепокоєні, оскільки постійно чують, що Росія намагається створити привід для застосування хімічної зброї, звинувативши в цьому саму Україну.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ми налаштовані робити усе можливе для підтримки України, і я вітаю конкретні пропозиції з надання допомоги, зроблені союзниками сьогодні“, – сказав Столтенберг, зазначивши, що країни-члени НАТО уважно вислухали пропозиції Зеленського щодо допомоги Україні.

Що ще обговорювали на саміті?

За підсумками саміту в Брюсселі лідери держав і урядів 30 країн НАТО оприлюднили спільну заяву, де закликали російського президента Володимира Путіна негайно припинити війну, вивести військові сили з України, а Білорусь – припинити бути співучасником цієї війни.

Лідери наголосили, що Росія має продемонструвати, що серйозно ставиться до переговорів, негайно запровадивши режим припинення вогню, а також застерегли Китай від військової підтримки російської сторони.

“Китай не повинен надавати економічну або військову підтримку для російського вторгнення. Замість цього Пекін має використати значний вплив на Росію і просувати негайне мирне урегулювання“, – наголосив Столтенберг.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, НАТО продовжує працювати над захистом своїх кордонів. За словами Столтенберга, у відповідь на агресію Росії Альянс вирішив перекинути 40 тисяч військ на свій східний фланг.

Нові бойові групи розмістять у Словаччині, Угорщині, Болгарії та Румунії.

Цікаво, що попри постійні ядерні загрози з боку Пн. Кореї та Китаю Дональду Трампу вдалося їх вгамувати, а Путіна, якому тодішній лідер Америки не подав руки на саміті G-20, він взагалі загнав у стійло віддавши наказ ВМС США на ракетну атаку російського угрупування в Сирії… Отож, як кажуть хлопці в українських селах: “Головне не сцєти і показати, що ти ще більший вар’ят, а ніж твій противник, і тоді він сам не тільки вциться, а ще й дрисне…

Якось так.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності