Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

По 1 місяцю щороку накидатимуть до пенсійного віку, – хтось та й доживе

Голова комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова та група народних депутатів із фракції “Слуга народу”, серед яких — Ірина Верещук, Мар’яна Безугла, Ольга Василевська-Смаглюк — пропонують підвищити пенсійний вік українців до 61 року. Текст відповідного законопроекту №5566 оприлюднено на сайті Верховної Ради.

Водночас законопроект передбачає, що жінки, які народили дитину та виховали її до шестирічного віку, мають право на зменшення пенсійного віку на шість місяців. Автори законопроекту вважають, що така преференція для жінок-матерів стимулюватиме народжуваність і також посприяє вирішенню демографічної проблеми.

Автори законодавчої ініціативи пропонують підвищувати пенсійний вік, починаючи з 1 січня 2023 року. Щорічно він буде збільшуватися на один місяць. За 12 років, у 2035 році, пенсійний вік становитиме 61 рік. Автори законопроекту кажуть, що брали за основу міжнародний досвід розрахунку пенсійного віку.

Для жінок, які народили 1, 2, 3, 4 дітей, в законопроекті передбачений інший варіант виходу на пенсію. Їм пропонують знижувати пенсійний вік на 6 місяців за кожну дитину, яку вони народили і виховували хоча би до 6 років.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Наразі не чіпають умови виходу на пенсію жінок, які народили п’ятьох або більше дітей та виховали їх до шестирічного віку, матерів осіб з інвалідністю з дитинства, які виховали їх до зазначеного віку. Вони виходитимуть на пенсію після досягнення 50 років та за наявності страхового стажу не менше 15 років. При цьому до числа осіб з інвалідністю з дитинства належать також діти з інвалідністю віком до 16 років.

За вибором матері або в разі її відсутності, якщо виховання п’ятьох або більше дітей чи дитини з інвалідністю здійснювалося батьком, йому призначається дострокова пенсія за віком після досягнення 55 років та за наявності страхового стажу не менше 20 років;

Законопроект №5566 пропонує внести ряд змін до статей 26 і 115 закону “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”.

У разі ухвалення в цілому законопроект набуде чинності 1 січня 2022 року.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності