Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

ПОЧАЛОСЯ. Стартували онлайн-торги землею України

В Україні запускають онлайн-торги землею. Відповідний закон вчора, 5 червня, повністю набув чинності.

Документ опублікували у виданні «Голос України» 25 червня. Частина норм закону набула чинності з дня опублікування. Йдеться про доручення Кабінету міністрів протягом трьох місяців з дня опублікування ЗУ:

  • розробити і привести у відповідність з цим документом свої нормативно-правові акти;
  • забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність до закону;
  • забезпечити прийняття нормативно-правових актів, необхідних для реалізації положень цього документа.

Відтепер торги державною землею будуть тільки онлайн. Подача документів, реєстрація, участь можуть здійснюватися з будь-якої точки.

У документі прописано, що інформація про аукціон і лоти буде розміщуватися відразу в інтернеті. Однак до завершення аукціону інформація про учасників є конфіденційною. Організатори не зможуть зловживати правами учасників.

Відповідно до закону, торгуватися зможуть не менше двох осіб. Фермери теж зможуть торгуватися: великі ділянки будуть ділити на менші.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Гарантійний внесок становить від 30% від стартової ціни. Торги проходитимуть в три раунди: один раунд – одне підвищення ставки. Мінімальний крок – не менше 1% від стартової ціни лота.

Нагадаємо, 25 вересня 2019 року Кабінет міністрів схвалив законопроект про скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі і скерував документ до парламенту.

13 листопада Верховна Рада схвалила у першому читанні законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо обігу земель сільськогосподарського призначення» (№2178-10). Документ підтримали 240 депутатів, з них 227 з фракції «Слуга народу» і 13 позафракційних.

31 березня 2020 року Верховна Рада ухвалила законопроект у другому читанні та в цілому. За це рішення проголосували 259 народних депутатів. Документ передбачає скасування з другого півріччя 2021 року дії мораторію на продаж аграрної землі.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

28 квітня 2020 року президент Володимир Зеленський підписав законопроект №2178-10 про ринок землі.

Документ набуває чинності з 1 липня 2021 року. Згідно закону, перші два роки землю зможуть купувати тільки фізичні особи-громадяни України і не більше 100 гектарів в одні руки; після цього – наступні два роки землю зможуть купувати, як і передбачається базовою моделлю, українські юридичні особи не більше 10 тис. гектарів в одні руки; землі сільськогосподарського значення державної та комунальної власності продаватися не будуть.

У вересні Велика палата Конституційного суду України (КСУ) перенесла розгляд справи за поданнями 48 народних депутатів України щодо конституційності закону про ринок землі. Дата розгляду поки не була розглянута.

Представник президента у КСУ Федір Веніславський допустив, що закон про ринок землі можуть визнати неконституційним, якщо суд вирішить, що земля, як національне багатство, не може продаватись чи бути у приватній власності.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Президент Асоціації фермерів України Іван Томич заявив, що українські фермери не готові та не зможуть купувати землю після відкриття ринку з 1 липня.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності