Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

ПОЧАЛОСЯ: стипендії, зарплати, пенсії, нові ПДР та податки аграріям і ФОПам, касові апарати…

Drunk Santa

Із початком року в Україні зростуть мінімальна зарплата та податки, а ФОПам треба буде використовувати касові апарати. Які ще зміни стануться в житті українців із нового року та до чого слід готуватися — розбираємося разом.

Зарплата
Відповідно до нового бюджету, мінімальна зарплата становитиме 6 500 гривень — такою вона стала 1 грудня 2021 року. Її обіцяють збільшувати впродовж року відповідно до індексації. Нове підвищення заплановане на жовтень 2022 року — на 3% до 6 700 гривень.

Мінімальна зарплата лікарів має зрости до 20 тисяч гривень, а середня становитиме 22 500 гривень. Мінімальну зарплату середнього медичного персоналу підвищать до 13,5 тисяч гривень.

Прожитковий мінімум поки не зміниться — 2 393 грн. Протягом року його планують підвищити двічі: у липні до 2 508 гривень та в грудні до 2 589 гривень. Для працездатних осіб — до 2 600 гривень та 2 684 гривень відповідно.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Середня зарплата у 2022 році очікується на рівні 15 258 гривень. Наприкінці року планують вийти на показник у 17 тисяч гривень.

Стипендія
З 2022 року планують збільшити суми стипендій. Так, мінімальна стипендія у вишах із 1 січня становитиме 2 тисячі гривень замість теперішніх 1 300, а підвищена — 2 550 гривень замість теперішніх 1 600.

Студентам коледжів і технікумів денної форми навчання підвищать стипендію з 980 до 1 510 гривень виплати. Розмір підвищеної стипендії для них становить 1 930 гривень замість 1 250, як було раніше.

Студенти профтехучилищ із початку наступного року мають отримувати щонайменше 1 250 гривень стипендії замість теперішніх 490.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Пенсія
На 2022 рік заплановано 12 етапів підвищення пенсій для різних категорій. Середньорічний розмір пенсії становитиме 4 533 гривні.

З 1 січня піднімуть виплати постраждалим внаслідок чорнобильської катастрофи: для першої групи інвалідності — 14,6 тисячі гривень, для другої — 9,5 тисячі гривень, для третьої — 7 тисяч гривень.

Також із січня планують підвищити пенсії жінкам віком понад 60 років — на 9% від розміру пенсії, — а також кожному з непрацездатних батьків, дружині (чоловіку) захисників (захисниць), що загинули на Донбасі — така пенсія становитиме не менше 7 800 гривень.

Тарифи на газ та електроенергію
Від 1 січня тариф на електроенергію залишиться 1,44 гривні за кВт-год (для споживання обсягом до 250 кВт на місяць). Ним користуються 80% населення. Для українців, які споживають понад 250 кВт-год, діятиме тариф 1,68 гривні за кВт-год.

Протягом 2022 року тариф на газ для побутових споживачів становитиме від 7,96 до 13,5 гривень за м³. Клієнти «Нафтогазу» за річним тарифним планом «Фіксований» платитимуть 7,96 гривні за м³.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Касові апарати
Із 1 січня 2022 року набуває чинності закон, відповідно до якого використання касових апаратів стане обов’язковим для ФОПів другої-четвертої групи, які проводять розрахункові операції.

Не поширюються ці правила на I групу ФОПів, тих, хто працює у сфері виробництва, а не торгівлі, а також на тих, хто працює переважно з такими самими ФОПами і юридичними особами та проводить розрахунки через банк.

Також уряд дозволив не використовувати касові апарати тим підприємцям, які здійснюють роздрібну торгівлю в сільській місцевості.

Податки для ФОПів
Нова мінімальна зарплата та прожитковий мінімум автоматично підвищать податки для фізичних осіб-підприємців (ФОПів), які мають спрощену систему оподаткування.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Так, із 1 січня 2022 року ФОПи першої групи щомісяця повинні будуть платити 1 430 гривень ЄСВ та 248,1 гривні єдиного податку (разом 1 678,1 гривні);

ФОПи другої групи — 1 430 гривень ЄСВ та 1 300 гривень єдиного податку (разом 2 730 гривень на місяць);

ФОПи третьої групи платитимуть ЄСВ (також 1 430 гривень), а от розмір єдиного податку залежатиме від доходу (3% доходу, якщо ФОП є платником ПДВ, та 5% — якщо ні).

Підвищення акцизів та податку з продажу нерухомості
Так званий «ресурсний» закон, спрямований проти олігархів, містить і норми, що вплинуть на звичайних українців. Зокрема, підвищаться всі ставки акцизів на алкоголь на 5%.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Також із 1 січня передбачається скасування акцизних марок для звичайних (не ігристих) вин міцністю від 1,2% до 15% та тестових зразків алкогольних напоїв.

Ще одна важлива зміна — податок із продажу нерухомості. Наразі дохід від продажу одного об’єкта на рік не оподатковується, а продаж другого і наступних оподатковується за ставкою 5%.

Ресурсний закон має закрити цю можливість. Відповідно до нього, дохід від продажу третього та наступних об’єктів нерухомості, проданих фізичною особою за рік, має оподатковуватися 18% із різниці між сумою продажу та ціною, за яку нерухомість перейшла до продавця.

Податки аграріям
Податковий закон із 1 січня також впроваджує нову систему оподаткування сільгоспвиробників.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Він вводить поняття «мінімальне податкове зобов’язання» (МПЗ). Це сума податків, яку кожен власник сільгоспземлі має сплачувати до бюджету — близько 5% від вартості землі на рік.

Тобто якщо сума всіх податків (податку на землю, податку на прибуток, єдиного податку), які сплачує сільгоспвиробник, буде меншою за МПЗ, то йому доведеться доплатити різницю.

Також зміниться податок на продаж городини: потрібно буде сплачувати 18% на доходи фізосіб, якщо отриманий від продажу продуктів дохід перевищить 12 мінімальних зарплат. У 2022 році це 78 тисяч гривень.

Зміни для водіїв
Із 1 січня повертають обов’язковий огляд технічного стану авто, який скасували ще у 2011 році. Також дорожні камери почнуть фіксувати проїзд на червоний, проїзд зустрічною смугою та зупинку на смузі громадського транспорту.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Згідно з новим законом, тепер за кермування у нетверезому стані буде штраф 17 тисяч гривень (замість 10 200 гривень, як було раніше) та позбавлення прав на 1 рік. За повторне порушення упродовж року штраф буде 34 тисячі гривень із позбавлення водійських прав на 3 роки. Більше про нові штрафи можете почитати тут.

Окрім цього, зміниться принцип отримання водійського посвідчення та зменшиться кількість годин теоретичної частини.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності