Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Почесне консульство України відкрилося у… Гагаузії

Представницька українська делегація на чолі з заступником міністра закордонних справ Василем Боднаром сьогодні прибула в Гагаузію, Республіка Молдова. Мета візиту – відкриття Почесного консульства в Комраті та обговорення нових перспективних напрямів співпраці.

Про це повідомляє портал gagauzinfo.

Делегацію України у Виконавчому комітеті зустріла башкан Ірина Влах. Глава автономії підкреслила, що взаємини з Україною для Гагаузії носять добросусідський характер. Вона висловилася за поглиблення міжрегіонального співробітництва з Одеською областю.

На відкриття Почесного консульства в Гагаузії також прибули заступник голови Одеської обласної ради Юрій Дімчогло, посол України Марко Шевченко, держсекретар Міністерства закордонних справ і європейської інтеграції Молдови Дмитро Соколан.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Башкан Гагаузії під час свого виступу висловила впевненість, що робота Почесного консульства дасть новий імпульс соціально-економічному співробітництву і гуманітарній взаємодії з Україною.

«Ми відкриваємо нові можливості для залучення інвестицій, реалізації спільних проєктів в економіці, торгівлі, екології, освіті та культурі. На території України проживають десятки тисяч гагаузів, а в селі Ферапонтіївка Комратського району – етнічні українці. Це говорить про те, що ми є близькими сусідами й повинні вибудовувати міцні взаємини», – зазначила башкан.

На території України успішно функціонують три Почесних консульства Республіки Молдова. А офіс в Комраті, що відкрився, є першою установою такого типу в Молдові, підкреслив заступник міністра закордонних справ України Василь Боднар.

«Щиро сподіваюся, що відкриття Почесного консульства дуже істотно вплине на активізацію міжрегіонального співробітництва та що з Гагаузією будуть не тільки формальні відносини, а й щільна, результативна взаємодія», – сказав заступник міністра МЗС Василь Боднар.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Офіс Почесного консульства розташований у центрі муніципію Комрат. Він буде обслуговувати Гагаузію, а також Бессарабський, Кантемірський, Кагульський і Тараклійський райони. Очолив Почесне консульство В’ячеслав Драгнєв, відомий молдовський бізнесмен, директор виноробного підприємства «Basarabia-LWIN Invest».

Започаткування Почесного консульства України в Комраті сприятиме розвитку та поглибленню економічних відносин і міжлюдських зв’язків, презентації української культури і науки, а також розвитку співробітництва між прикордонними регіонами України і Молдови у всіх сферах.

Також громадяни України та українські юридичні особи зможуть отримати допомогу і сприяння у захисті своїх прав та інтересів (зокрема, консульсько-правову допомогу), а також всебічне сприяння у разі позбавлення волі чи перебування у скрутній ситуації (стихійне лихо, нещасний випадок тощо).

Слід відзначити, що в Комраті також функціонують Почесне консульство Республіки Білорусь і генеральне консульство Турецької Республіки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності