Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Економіка

Поки плебс зайнятий Великоднем: Коболєва поміняли на Бойка – Вітренка, Галущенка міністром, кудись пішов Мокан… – весняне загострення?

Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК “Нафтогаз України”, який, як кажуть українці, уже давно “там засидівся і, навіть, встиг там “зажирітися””, так, що тієї “жирової доларової “прослойки” іншим вистачило б на десятки поколінь вперед. І ця новина претендувала б стати національним святом під час наступаючого Великодня, якщо б не нинішнє прізвище його наступника (та ім’я його… матері). Водночас Верховна з Рада, узяла та й погодила Германа Галущенка на посаду міністра енергетики України… Та, біс із ними, але сьогодні заяву про звільнення з посади Постійного представника Кабміну у Верховній Раді України за власним бажанням написав Василь МоканЩо коїться – Весняне загострення, чи чорти у пеклі казяться перед Великоднем, допоки плебс паски пече?..

Якось так про це повідомив  Урядовий портал, а також самі винуватці подій на своїх офіційних сторінках…

***

Щодо Кобалєва, зазначається, що 28 квітня уряд провів засідання загальних зборів акціонерів компанії НАК “Нафтогаз України”.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Під час засідання розглянуто звіт про діяльність державної компанії НАК “Нафтогаз України” у 2020 році. Чистий консолідований збиток групи компаній “Нафтогаз” у 2020 році становив 19 млрд грн. При цьому у затвердженому Кабінетом Міністрів фінансовому плані компанії передбачалося отримання 11,5 млрд грн прибутку.

Відповідний фінансовий план був запропонований самим керівництвом НАК “Нафтогаз України” у грудні 2020 року. За результатами засідання загальних зборів акціонерів роботу Наглядової ради та правління НАК “Нафтогаз України” у 2020 році визнано незадовільною”, – підкреслюють в Кабміні.

Про “звільнення” дізнався з новин. Коментувати не можу. ПС Жодних заяв не писав”, – написав Коболєв у Facebook.

На запитання журналістів про причини відставки Коболєв відповів: “Це мета. На 26.04.21 на рахунках Групи еквівалент 57,2 млрд грн, в тому числі:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
  • 17 млрд грн
  • 1,2 млрд дол
  • 0,2 млрд євро

Не завантажені кредитні ліміти по групі: 6,6 млрд грн”.

Відповідно, з 28 квітня 2021 року припиняються повноваження незалежних членів Наглядової ради НАК “Нафтогаз України”, представників держави у наглядовій раді НАК “Нафтогаз України”, а також голови правління Коболєва Андрія Володимировича.

За результатами засідання загальних зборів акціонерів НАК “Нафтогаз України” нинішніх незалежних членів Наглядової ради НАК та представників держави у Наглядовій раді було переобрано в такому самому складі. Водночас, оголошено конкурсний відбір кандидатів на зайняття посад чотирьох незалежних членів Наглядової ради акціонерного товариства “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”. Відповідно, незалежні члени та представники держави у Наглядовій раді компанії продовжать здійснювати свої повноваження до обрання та визначення нових представників”, – заявили в уряді.

***

Тимчасовим виконувачем обов’язків міністра енергетики призначили заступника міністра енергетики Бойка Юрія Миколайовича (один день).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

***

“Також прийнято рішення про обрання та призначення з 29 квітня 2021 року Вітренка Юрія Юрійовича головою правління акціонерного товариства “Національна акціонерна компанія Нафтогаз України”. Юрій Вітренко має багаторічний успішний досвід у сфері енергетики та у 2018 році обіймав посаду виконавчого директора НАК “Нафтогаз України”.

Перед новим керівником компанії поставлено завдання щодо системного збільшення видобутку українського газу, а також сприяння у формуванні повноцінного та справедливого ринку газу в Україні”, – заявили в Кабміні.

І сьогодні, 29 квітня, коли Вітренко вступив у повноваження, Верховна Рада підтримала кандидатуру Германа Галущенка, який досі обіймав посаду віцепрезидента НАЕК “Енергоатом”, на посаду міністра енергетики України – він став першим постійним міністром за понад рік роботи уряду Дениса Шмигаля.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

“За” проголосували 305 нардепів.

***

І на сам кінець, сьогодні, 29 квітня, написав заяву про звільнення з посади Постійного представника Кабміну у Верховній Раді України за власним бажанням Василь Мокан:

З Прем‘єр-міністром такий крок взаємно погоджений. Вдячний йому та всьому складу уряду за насичені 13,5 місяців роботи. Хто стане наступником на посаді – рішення за Кабміном. Сподіваюся на подальшу конструктивну співпрацю законодавчої та виконавчої гілок влади“, – прокоментував Мокан свою заяву.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

НАГАДАЄМО:

У березні 2020 року Кабмін підтримав пропозицію наглядової ради “Нафтогазу” продовжити повноваження голови правління компанії Андрія Коболєва на 4 роки. Група Нафтогаз за 2020 рік отримала збиток у 19 мільярдів гривень внаслідок низького попиту та цін на газ, у 2019 році компанія отримала 2,6 млрд грн прибутку.За підсумками 2020 року НАК “Нафтогаз України” отримав 36,93 мільярда гривень сукупного збитку порівняно з 9,9 млрд грн сукупного доходу за 2019 рік – про це йдеться у фінансовій звітності “Нафтогазу”. Документ є у розпорядженні журналістів. Голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв відмовився прокоментувати інформацію про збитки групи в 36,93 млрд гривень “до офіційного оприлюднення звітності”. НАК “Нафтогаз України” в січні-червні 2020 року одержав чистий збиток у розмірі 11,541 мільярда гривень.

Кабмін призначив з 29 квітня в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка головою правління “Нафтогазу”. Кабінет міністрів звільнив Андрія Коболєва з посади голови правління НАК “Нафтогаз України”. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав два розпорядження про скликання 29 квітня позачергового пленарного засідання парламенту, зокрема розглянуть призначення міністра енергетики.

Також Комітет з питань енергетики та ЖКП підтримав кандидатуру Германа Галущенка на посаду міністра енергетики за подання прем’єр-міністра Дениса Шмигаля. Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав два розпорядження про скликання 29 квітня позачергового пленарного засідання парламенту, зокрема розглянуть призначення міністра енергетики.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності