Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

ПОЛЬСЬКА НЕСПОДІВАНКА

Кандидат опозиційної партії «Право і справедливість» Анджей Дуда переміг на виборах президента у Польщі. За нього віддали свої голоси 52% поляків. За його конкурента, досі чинного президента Польщі Броніслава Коморовського – 48%, що всупереч політ прогнозів та екзитполів стало вкрай неприємною несподіванкою для РФ, яка розраховувала на перемогу «безхребетного» по відношенню до українських питань кандидата.

З обранням Дуди у Польщі пов’язують великі зміни. Зокрема йдеться не лише про зниження пенсійного віку або звільнення від оподаткування зарплат розміром до 8 тис злотих. Йдеться також про кардинальну зміну влади у країні. «Право і справедливість» вже заявила про те, що на посаду прем’єр-міністра висуватиме Ярослава Качинського, брата покійного президента Польщі Ярослава, який загинув при доволі сумнівних обставинах в «авіакатастрофі» під російським Смоленськом. Тому слід очікувати, що в Польщі зміниться також вся вертикаль влади на місцях.

Однак для українців набагато цікавіше те, яку політику провадитиме Анджей Дуда щодо України.

В інформаційному просторі не багато його заяв, які стосуються української політики. Ті ж заяви, які він робив під час виборчої кампанії стосуються здебільшого припинення війни в Україні та ролі Польщі у переговорному процесі західних країн та Росії.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тому на даний час будь-які політичні прогнози що до того яку позицію займе новообраний польський президент стосовно збройного конфлікту на Сході України можна судити виключно з цитат Анджея Дуди, які стосуються цього складного питання.

9 лютого 2015 року
Про участь Польщі у переговорах щодо врегулювання війни на Донбасі
«Дуже погано, що немає Польщі за столом переговорів у справі України. Погано, що Меркель і Олланд без погодження із Європейським союзом самі ведуть переговори. Як на мене, таким чином Росія розриває ЄС. Європа має говорити одним голосом і Польща має стати на чолі цих розмов. Польща має бути великим амбасадором України».
11 лютого 2015 року

«Про те, що не можна торгуватись з Росією за Україну»

«З величезним занепокоєнням сприймаю деякі думки, які тут звучать і кажуть прямо: треба з Росією домовитись за будь-яку ціну, бо це питання економічних інтересів. Наголошую ще раз: немає таких економічних інтересів, які б дозволили нам, як чесним людям, продати Україну. Ті переговори, які тривають сьогодні і у яких не бере участь вся Європа, а тільки Німеччина і Франція, як вважає дехто, нагадує не нормандський формат, а ялтинський».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Де є голова Європейської ради Дональд Туск? Яким є переговорний мандат Меркель і Олланда? До чого вони повинні домовитися і якими є цілі переговорів? Це мене дуже цікавить, бо як поляк я не погоджуюся на продаж української держави в обмін на якісь мутні економічні справи. Сьогодні не можна погодитись на те, щоб Росія поглинала Україну по шматках. Це є наша відповідальність – відповідальність за цілісність європейських держав і цілісність кордонів. Якщо ми зупинимо цей процес, це буде успіх Європи. Якщо Європа згодиться на гнилий компроміс, це буде поразка».

17 лютого 2015 року
Про можливе скерування польських військових на війну в Україну
«Не так давно прем’єр-міністр Єва Копач з обуренням на телебаченні сказала слова, які я не говорив – про відправку польських військ в Україну. Я сказав, що це справа, над якою, навіть якщо б вона постала, нам доведеться дуже добре подумати. Передусім ми є в структурах НАТО. Для мене важливим є те, що саме уряд сьогодні бере на себе ініціативу відправки польських військових – незалежно від того, що вони там збираються робити – тренуватися чи захищати. Якщо уряд прийме таке рішення, то воно має бути схвалене в першу чергу на саміті НАТО, тому що ми знаходимося в рамках НАТО. Я є скептичним (у цьому питанні – ред.) і вважаю, що якби таке рішення було прийняте, то ми повинні прагнути до того, щоб не надсилати своїх солдатів. Тому що ми є безпосереднім сусідом і у зв’язку з цим є в особливій ситуації».
20 квітня 2015 року

Про безпеку Польщі і війну в Україні
«Україна – це наш сусід. І для нас має бути важливо, щоб за нашими східними кордонами був мир. Польща повинна помагати, але тільки у рамках програм НАТО. Для мене, як можливого майбутнього головнокомандувача збройних сил, найважливішими є питання безпеки Польщі і поляків і цьому головному принципу будуть підпорядковані всі мої дії, якщо поляки доручать мені цю честь».

17 травня 2015 року
Про визнання ОУН-УПА борцями за незалежність України:
«Я думаю, що Польща повинна зайняти тверду позицію з цього питання. Якщо Україна хотіла б мати з нами добрі стосунки, а також добрі стосунки із польським суспільством, бо голос суспільства є надзвичайно важливим в цих питаннях і президент повинен мати це на увазі, він повинен вести таку політику, яка веде до примирення народів, а не поглиблення існуючої ворожнечі. Історична правда є такою, що сотні тисяч поляків були вбиті в Україні і прославляння тих, які їх вбили, є абсолютною дією, яка не прямує до поліпшення ситуації з Польщею».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На питання про те, чи буде він це питання піднімати на зустрічі з Президентом України Петром Порошенком Анджей Дуда відповів:

«Звичайно. Я вважаю, що слід вести чесну історичну політику також між державами. Потрібно прямувати до поєднання і потрібно будувати добрі стосунки. Але не у той спосіб, що ми будемо намагатися їх будувати, а наші партнери будуть нам доводити, що це непотрібно або, що вони будуть реалізовувати свою політику понад нашими інтересами. Не у цьому полягають партнерські відносини».

18 травня 2015 року
Про підтримку України:
«Сьогодні, коли ми говоримо про відносини з Україною, в наших інтересах, щоб Україна стала членом Європейського Союзу і повністю не в наших інтересах, щоб в Україні була війна. У рамках діяльності на користь закінчення цього конфлікту і припинення агресії в Україні, повинні діяти за посередництва ЄС і НАТО».

21 травня 2015 року
Про те, що війну в Україні треба розв’язати дипломатичними методами
«Конфлікт в Україні повинен бути вирішений дипломатичним шляхом. Кінець. Крапка. Президент Лех Качиньський в 2008 році, на відомому мітингу в Тбілісі, після агресії Росії на Грузію застерігав, що наступним об’єктом нападу в імперіалістичному плані Путіна може бути Україна, а потім навіть балтійські держави».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За матеріалами вітчизняних та закордонних ЗМІ

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності