Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

ПОЛЯКІВ НАЦЬКОВУЮТЬ НА УКРАЇНЦІВ І НАВПАКИ

Віце-голова Спілки журналістів Польщі, директор телеканалу «Бельсат» Агнєшка Ромашевська-Гузи повідомляє про діяльність російських агентів впливу в Польщі й Україні.

В Польщі було арештовано Матеуша Піскорського, досить контраверсійного діяча, котрий був звинувачений польською державою у шпигунстві на користь Росії.

Це був дуже важливий і позитивний сигнал з боку держави. Піскорський діяв впродовж років, і ми з колегами неодноразово спостерігали за його діяльністю. Я вважаю, що у Польщі надійшов час, щоб зайнятись подібними речами, тож дуже тішусь, що так сталося, хоча і не знаю, чи вдасться Піскорському щось довести.

Натомість я переконана, що людина, яка відверто діяла не лише в інтересах чужої держави, а й – і сподіваюсь це доведуть – діяла на замовлення чужої держави, не повинна робити вигляд, що вона є політиком.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Цілком погоджуюсь, в Україні ми маємо чимало людей, що вдають із себе політиків, хоча є простими агентами російських спецслужб, діючи у політичній сфері.

Те, що діяльність агентури Росії є активною – для мене не підлягає жодним сумнівам. Це очевидно. І Росія в цьому аспекті завжди діяла дуже справно і в часах Радянського Союзу вдосконалювала ці тенденції.

Якщо йдеться про агентуру в Польщі, як вона діє, адже, так розумію, що вона не викрадає флешки чи папірці зі столу якогось прапорщика!?

Насамперед йдеться не про викрадення інформації, оскільки в теперішній час інформація є доступною, і якщо робити ретельний пошук серед відкритих джерел, то можна дізнатись дуже багато. Через це подібним агентура і не має займатись.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У теперішній час агентура займається дещо іншим, те, що колись називалось діяльністю агентів впливу, є її засадничою роллю. Наприклад, ось що казали стосовно цього мої батьки, немовби це дивне речення, але воно дивне лише на перший погляд: «важливим є не те, що агентура дізнається в якійсь структурі чи державі – найважливіше, що вона вкине».

Це є насамперед головною метою: дезінформація і, говорячи простою мовою, примноження незгоди. Дезінтеграція – це дуже важливий елемент. Дезінтеграція – фундаментальна мета, на мою думку.

А якщо аналізувати польсько-українські відносини, в який спосіб діє російська чи-то кремлівська агентура?

Завжди можна знайти таке місце, що буде делікатним і вразливим для народу. У випадку акцій проти опозиційних структур та організацій – там завжди намагалися нацькувати одну людину на іншу, це насправді не є таким складним, вистачить вкинути якусь брехливу інформацію і помішати її з правдивою. Внаслідок цього виникає така мішанина, в якій тяжко з’ясувати, що ж було правдою, а що ні, і внаслідок цього можна розсварити двох людей. За аналогією подібне можна робити і з народами, звісно, діючи у більших масштабах. І коли це робиться, то в хід ідуть історичні сентименти, стереотипи, які можна використати, усі больові точки і зараз, я переконана, у польсько-українських стосунках використовується насамперед це.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тобто йдеться, наприклад, про історичні спекуляції?

Вочевидь так. Беруться реально наявні проблеми, на які послідовно набудовують щось таке, що не дозволить це вирішити. Я переконана у цьому, адже агентура в Польщі функціонує саме в такий спосіб, аби, наприклад, показати, що українці є найбільшим ворогом Польщі.
У певний час у Польщі було переконання, що Україна є нашим союзником, незалежно від історичного минулого. Потрошки почали впроваджувати таке переконання, що, мовляв, не йдеться про історію, а йдеться, буцімто, про теперішнє, мовляв, зараз в Україні ростуть антипольські настрої, мовляв, в Україні ненавидять поляків.

Мовляв, незабаром поляків будуть мордувати, нехай не зараз, але скоро. Але ж пересічні люди зазвичай не знають правди, – оскільки переважна більшість людей не їздить в Україну, на відміну від мене. І люди не знають, чи безпечно полякам перебувати на українських вулицях.

Трапляється й повна брехня – лунають голоси, що в Україні жахливо бути поляком, попри те в Україні до поляків ставляться добре. Хоча, вочевидь, може статися, що хтось наштовхнуться на хама, котрий повівся по-хамськи, але ж назагал поляків трактують добре. Але людина, котрій ти про це скажеш в Кельцах, не знає, як насправді ставляться до поляків. І це є один із способів засівання підозрами.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

До цієї суспільної параної, в українському випадку, долучаються так звані медіа з російським капіталом, адже вони діють доволі ефективно, маючи майже необмежені фінансові засоби.

В Україні без сумніву патологічна ситуація на ринку мас-медіа. Вона не є нормальна. Але на щастя, поки що діяльність великих російських ЗМІ в Польщі не є актуальною. І сподіваюсь, такою не стане.

За матеріалами закордонних ЗМІ

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності