Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Помер перший міністр закордонних справ України Анатолій Зленко

Сьогодні, 1 березня, у віці 82 років помер перший міністр закордонних справ України Анатолій Зленко.

Про це повідомили українські дипломати.

З невимовною біллю отримав трагічну звістку про те, що не стало першого глави МЗС незалежної України, мого вчителя і дипломатичного батька Анатолія Максимовича Зленка! Все, чого я досяг у дипломатії, – завдяки його школі дипломатії. Щирі співчуття родині Зленка. Вічна пам’ять!” – написав Костянтин Єлісєєв, який був заступником голови Адміністрації президента Петра Порошенка.

Не маю слів. Не маю сліз. Пішов у вічність Анатолій Максимович Зленко – мій дорогий вчитель, мій другий батько, моя наука, моя дипломатія… Вічна пам‘ять і вічна слава патріарху української дипломатії!” – написав дипломат Маркіян Лубківський.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаємо, що Зленко був міністром закордонних справ двічі – у 1990-1994 та 2000-2003 роках. Він також займав посади постійного представника України при ООН, посла у Франції та Португалії. Був представником України в Комісії ООН з прав людини.

Ось, що про Анатолія Зленка написав колишній заступник міністра закордонних справ України​ Данило Лобківський:

На кожному етапі своєї дипломатичної праці в Києві, Нью-Йорку чи Парижі йому вдавалося збирати найкращих.

У цьому ряду насамперед стоять такі видатні колеги Анатолія Зленка, як міністри Борис Тарасюк і Володимир Огризко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

У цьому ряду багато визначних ветеранів нашої дипломатичної служби, яких неможливо навіть перелічити. Це десятки знаменитих імен.

У ряду молодшого покоління – такі зірки, виховані Анатолієм Максимовичем, як Костянтин Єлісєєв, Маркіян Лубківський, Олександр Щерба, Мирослава Щербатюк, Олександр Нечитайло, Наталя Галібаренко, Володимир Омелян і багато інших наших дипломатів.

Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко (ліворуч) і держсекретар США Воррен Крістофер під час розмови з пресою у штаб-квартирі НАТО. Брюссель, 3 грудня 1993 року
Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко (ліворуч) і держсекретар США Воррен Крістофер під час розмови з пресою у штаб-квартирі НАТО. Брюссель, 3 грудня 1993 року
У 1991 році разом з іншими відданими людьми Анатолій Зленко прийняв до своїх долонь народження нашого сучасного Міністерства закордонних справ. З уламка радянської системи вони почали формувати національну дипломатію. У буквальному сенсі слова він зумів стати її будівничим, розмежувавши радянську псевдо-спадщину і нову традицію, чиїм справжнім духовним попередником є дипломатія початку XX століття. Він усвідомлював і підкреслював це.

Наша дипломатія утвердилася. Надто у 2014 році й аж дотепер.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

В тому, що сьогодні українська дипломатія на рівні з бойовим фронтом захищає Україну, є велика заслуга Анатолія Зленка і багатьох попередників нинішніх дипломатів“.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності