Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Новини з дурдому

Понад 80 представників ВООЗ визнали винними… у зґвалтуваннях

Розслідування виявило загалом 83 причетних до домагань, із них 21 співпрацював із ВООЗ: раніше десятки жінок у ДР Конго звинуватили співробітників Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та низки інших міжнародних організацій у сексуальних домаганнях та експлуатації під час боротьби зі спалахом вірусу Ебола.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) в Женеві ще минулого року оголосила створення слідчої комісії з метою розслідувати звинувачення у сексуальних домаганнях на адресу своїх працівників. Комісія повинна була розслідувати звинувачення в бік співробітників ВООЗ у скоєнні ними злочинів сексуального характеру над десятками жінок під час боротьби зі спалахом вірусу Ебола в Демократичній Республіці Конго в 2018-2020 роках.

Керувати новоствореною слідчою комісією доручили колишній міністерка закордонних справ Нігеру Аішату Міндауду та активістці-правозахисниці Жульєн Люсенж.

Раніше десятки жінок у кількох провінціях ДР Конго звинуватили співробітників ВООЗ та низки інших міжнародних і гуманітарних організацій у скоєнні ними сексуального насильства. Зокрема, співробітники цих організацій запевняли потерпілих жінок, що згода на секс – єдиний для них спосіб отримати роботу.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За результатами розслідування, як повідомляє Reuters: майже 30 жінок завагітніли після сексуального насильства, деякі змушені були зробити аборт.

Ще минулого року понад 75 жінок звернулися зі скаргами на фахівців ВООЗ та низки інших організацій, які працювали в країні в період від 2018 до 2020 року, коли тут лютував вірус Ебола.

Розслідування виявило загалом 83 причетних до домагань, із них 21 співпрацював із ВООЗ. За словами постраждалих жінок, їх споювали алкоголем, після чого потай забирали до лікарень, де змушували займатися сексом.

Крім того, деякі з працівниць гуманітарних місій у ДР Конго заявили комісії при ВООЗ, що їх домагалися й ґвалтували, обіцяючи в протилежному разі позбавити роботи чи платні або навпаки — пропонуючи більшу зарплату чи кращу роботу в разі згоди.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Багато хто з іноземців відмовлявся використовувати презервативи (і це на континенті ВІЛ-СНІДу?) тож 29 жінок завагітніли, а деякі з них були змушені зробити аборт.

Тож незалежне розслідування засвідчило, що до злочинів причетний щонайменше 21 представник ВООЗ.

Гендиректор ВООЗ Тедрос Гебрейесус ознайомився з доповіддю. Він заявив, що читати цей звіт було “болісно” та вибачився перед жертвам. “Те, що сталося з вами, ніколи не повинно відбуватися ні з ким. Не можна вибачити. Моє головне завдання тепер – притягнути винних до відповідальності”, – заявив він.

Раніше низка гуманітарних та міжнародних організацій так само повідомили, що розслідуватимуть факти звинувачень на адресу своїх співробітників щодо скоєння ними злочинів сексуального характеру. Серед цих організацій ЮНІСЕФ, а також гуманітарні організації World Vision і Médecins Sans Frontières.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності