Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Повстання педіатрів в Івано-Франківській ОДКЛ спровоковане призначенням з Департаменту

Лікарі Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні п’ятого червня о 10:00 страйкували на подвір’ї медзакладу. У такий спосіб вони висловили обурення щодо призначення нового т.в.о. генерального директора лікарні – Володимира Семенюка, попри те, що у лютому цього року відбувся конкурс на гендиректора обласної дитячої клінічної лікарні. Переміг Тарас Мельник. Щоправда, облрада його кандидатуру не підтримала, не вистачило одного голосу. Колектив вимагав призначити керівником лікарні Мельника, адже саме він переміг у конкурсі.

За словами медичної директорки Оксани Дащенко, це призначення зробили з порушенням та не обговорювали з колективом.

О 8:15 колектив зібрали в актовій залі лікарні, де Радислав Котурбаш, який виконував обов’язки гендиректора закладу з вересня 2020-го року, зачитав наказ про власне звільнення з посади, датований четвертим червням.

Цим же документом відсьогодні керівником медзакладу призначили завідувача лорвідділення Володимира Семенюка.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Радислав Котурбаш пояснив цей наказ тим, що його піврічний термін виконання обов’язків керівника завершився. Тому призначили іншого.

Радислав Котурбаш та Володимир Семенюк відмовили у коментарях журналістам, посилаючись на те, що мають багато справ.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Медична директорка обласної дитячої лікарні Оксана Дащенко каже, що їх не попереджали про зміну керівника. Жінка додає, що Володимир Семенюк теж подавав документи на конкурс, але не був допущений, бо не зібрав всіх документів.

Власником нашого закладу є обласна рада. І рішення про попереднього в.о.гендиретора ухвалювала обласна рада, і саме на ній лежать ці повноваження. Сьогодні департамент обійшов облраду, приймає рішення про призначення і ставить колектив перед фактом, кулуарно віддавши посаду“, – каже Оксана Дащенко.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Працівники лікарні за два дні зібрали 300 підписів на підтримку переможця конкурсу Тараса Мельника. Листи-звернення знову направлять до облради та облдержадміністрації. Сам Тарас Мельник каже, що прагне не посади, а демократичних та законних рішень: “Люди хочуть, щоб було все прозоро, демократично. Або ми повертаємося в 90-ті роки, або ми живемо в демократичній державі“.

Перша заступниця голови обласної державної адмністрації Марія Савка на онлайн-брифінгу сказала, що це призначення грунтувалося на постановах облради. При цьому посадовиця не зауважила, яких саме: “Рішення про призначення Семенюка Володимира для врегулювання ситуації конфлікту, яку наразі ми відчуваємо в колективі лікарні і до призначення гендиректора. Це питання наразі розглядається в юридичній площині. Пана Володимира ми бачимо нейтральною і достойною людиною, яка справиться з тими викликами, які є нині“.

Голова комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту Манолій Піцуряк телефоном повідомив, що дев’ятого червня відбудеться чергове засідання комісії, на якому розглянуть це призначення. Коментувати сьогодні відмовився, посилаючись на те, що зараз ще вивчає це питання.

Ми потрапили на зустріч з головою ОДА Олександром Сичем, до голови ОДА Віталія Федоріва. На зустрічі пан Сич сказав, що не впливає на те, як голосують депутати, але він сказав: ніщо не забороняє органу управління, департаменту охорони здоров’я, призначити переможця конкурсу виконуючим обов’язків. Федорів же зауважив, що в. о. може призначити лише обласна рада”, – розповіла Уляна Дубініна, лікар, голова альтернативної профспілки медичних працівників ОДКЛ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Наразі колектив збирає підписи, уже є більше 300. Колектив обурений діями місцевої влади і готові на страйк, якщо в цьому буде потреба. Подальші кроки обговорюють. “Ми будемо стояти до кінця. Вважаємо, що влада, депутати повинні прислуховуватися до думки громади, а не вирішувати за нашою спиною свої питання”, – акцентує Дубініна.

Сам Тарас Мельник запевняє, що йшов на посаду для корекції реформи (бо знає медицину “від амбулаторії до лікарні”), комунікації з МОЗ.

Я 20 років заступник головного лікаря і маю підтримку на 80-90 % колективу. Що ще потрібно владі, я не розумію. Хай би сказали. Знаю, що шукали компромат на мене останніх 10 років – нічого не могли знайти. Я за посаду не тримаюся, не планую її обіймати роки. Вважаю, що в цей перехідний етап (реформи – ред.) зможу допомогти“, – каже Мельник.Колектив підтримує Мельника попри майбутні скорочення. Зазначимо, що завтра, у вівторок 9 червня, буде медична комісія, де розглянуть всі всі юридичні питання.

29-го травня на сесії обласної ради депутати не проголосували за призначення на посаду генерального директора обласної дитячої лікарні переможця конкурсу Тараса Мельника. Конкурс відбувся на початку лютого. Участь в ньому взяли п’ятеро претендентів. Перемогу отримав заступник медичного начальника з хірургічної роботи закладу Тарас Мельник, який набрав 190 балів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Першого червня лікарі закладу протестували біля облдержадміністрації. Медики написали листи-звернення до голів обласної ради та адміністрації, в яких вимагали пояснень, чому Тараса Мельника не затверджують на посаді.

ФОТО: малюнок медицина очима дітей

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності