Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

ПП2 – тоді хто Штайнмаєр, коли “повією у шовкових панчохах” назвали Талейрана*?

Посол України Андрій Мельник обурився тим, що федеральний президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр виправдовує співпрацю з путінською Росією подіями Другої світової війни.

Йдеться про інтерв’ю Штайнмаєра виданню Rheinische Post, в якому він підтримує будівництво газопроводу «Північний потік — 2» і називає «енергетичні відносини майже останнім містком між Росією та Європою, що лишився після суттєвого погіршення взаємин».

Як один з аргументів за збереження відносин з РФ Штайнмаєр наводить історію. За його словами, є «ще один, геть інший вимір — погляд на дуже мінливу історію стосунків із Росією». У цьому контексті він нагадав, що 22 червня буде 80-річчя нападу Третього Рейху на Радянський Союз.

«Це не виправдовує хибну російську політику сьогодні, але ми не маємо права випускати з поля зору цей ширший контекст», — сказав президент ФРН.

Така позиція дуже обурила Мельника. За його словами, ці слова викликали в Україні «відверте здивування і справжній шок».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Адже у такий спосіб по суті підхоплюється десятиліттями нав’язуваний російською пропагандою наратив про те, що буцімто Німеччина повинна нести свою історичну відповідальність і спокутувати свою вину за варварські злочини нацистської окупації лише перед Росією»», — наголосив український посол.

ЧИТАТИ ДО ТЕМИ: Соратниці Тіхановської Колесниковій вручили німецьку премію в галузі прав людини

Він заявив про неприпустимість ототожнення СРСР і сучасної Росії, назвавши це «перекручуванням історії й прямим нехтуванням непомірними жертвами інших народів», зокрема й українців, які в часи Другої світової зазнали неймовірних людських втрат.

Мельник нагадав, що не менш ніж 8 мільйонів мешканців України були замордовані нацистами, з яких понад 5 мільйонів — мирні жителі. А з 6 мільйонів українців, які воювали проти Третього Рейху, понад половина загинули або були закатовані в полоні.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Посол висловив жаль, що, як засвідчили нещодавні дебати у Бундестагу, депутати німецького парламенту і досі не готові визнати величезну ціну, яку заплатила саме українська нація.

Крім цього, українська сторона ініціювала проведення урочистого засідання Бундестагу з нагоди 80-річчя нападу Німеччини на СРСР.

«Адже 22 червня 1941 року не Москва, а саме українські міста зазнали масованих ударів Люфтваффе: цілями бомбових ударів стали Київ, Житомир, Одеса, Севастополь, інші цивільні об’єкти», — підкреслив Мельник.

Він упевнений, що слід враховувати такий «ширший контекст», перш ніж «використовувати настільки чутливі історичні аргументи заради відбілювання “Північного потоку-2″».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

* Імператор Наполеон назвав “повією у шовкових панчохах” за потрійну гру свого главу МЗС Шарля Моріса де Талейрана-Перігора, який у різний час примудрився бути єпископом при уряді страченого короля Людовика XVI , стати революціонером, а згодом служити при дворі Наполеона, Людовика XVIII та декількох інших…

ПОРТРЕТ Талейрана у шовкових панчохах

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності