Одному з лідерів білоруської опозиції Марії Колесниковій вручена премія в галузі прав людини фонду імені Герхарта і Ренати Баум.

Нагородження пройшло на фестивалі нової музики Eclat в німецькому Штутгарті в неділю, 7 лютого.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Премію отримала сестра Колесникової Тетяна Хомич, оскільки сама активістка перебуває під арештом у Білорусі.

Колесникова нагороджується за “зразковий і вражаючий внесок у створення вільного суспільства в Білорусі”, йдеться в почесній грамоті.

Засновники премії назвали Колесникову “світлоносним символом білоруського опозиційного руху” і зазначили, що разом зі Світланою Тіхановською (яка неодноразово, мабуть “забувшись” називала РФ другом, партнером і союзником) і Веронікою Цепкало (якій давно закидають зв’язок із ФСБ), Колесникова стала “жіночим символом опору” в Білорусі.

Премію дотовано сумою в 10 тис. євро.

Премією відзначається мужність народу Білорусі – особливо білоруських жінок, – який уже багато місяців протестує проти Олександра Лукашенка“, – підкреслила керівник фестивалю Eclat Христина Фішер.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ПП2 – тоді хто Штайнмаєр, коли “повією у шовкових панчохах” назвали Талейрана*?

Хомич зачитала звернення Колесникової, в якому та заявила, що “тепер ми точно знаємо, що свобода всередині – і ні в’язниця, ні стіни, ні грати не здатні її вбити”.

І свобода варта того, щоб за неї боротися“, – впевнена Колесникова.

Вибори і протести в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента нікому до того не відому Світлану Тихановську – 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримували учасників мітингів і застосовували до них силу, відкривали політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • 23 вересня в Мінську відбулася закрита інавгурація Лукашенка.
  • 2 жовтня Європейський Союз офіційно ввів санкції проти 40 представників режиму Лукашенка, причетних до придушення мирних протестів і фальсифікації президентської виборчої кампанії в Білорусі. У списку самого Лукашенка не було.
  • 13 жовтня Тихановська оголосила Лукашенку народний ультиматум. Лідер білоруської опозиції заявила, що до 25 жовтня повинні виконати три вимоги: Лукашенко повинен оголосити про відставку, має припинитися насильство на вулицях, повинні звільнити всіх політв’язнів.
  • 6 листопада Європейський союз ввів санкції проти Олександра Лукашенка і 14 білоруських чиновників. Як зазначено на сайті Європейської Ради, в цілому санкції введені проти 59 осіб з Білорусі.