Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Право держконтролю на будівництво отримає місцева влада

Мінрегіон збирається делегувати місцевим властям право держконтролю та дозвільних процедур на будівництво.

Проект закону, який передбачає зміни повноважень щодо здійснення державного архітектурно-будівельного контролю вже поданий в уряд на розгляд і затвердження. Про це повідомляє прес-служба Державної архітектурно-будівельної інспекції України.
Проект передбачає передачу реєстраційно-дозвільних і контрольних функцій держархбудконтролю на місця, тоді як функції нагляду за органами контролю та містобудування залишаться за Держархбудінспекцією. Головною метою таких змін є усунення корупційних чинників та забезпечення прозорості системи державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду. Прийняття даного законопроекту дасть можливість виконавчим органам міських, сільських і селищних рад здійснювати держконтроль за об‘єктами, розташованими на їх території населених пунктів. Що стосується будівельних об’єктів, розташованих за межами населених пунктів, то контроль за ними переходить до районним державним адміністраціям. Центральний орган виконавчої влади зможе здійснювати подібні функції тільки стосовно тих об‘єктів, які розташовані на території кількох адміністративно-територіальних одиниць.
Крім усього іншого, цей законопроект спрощує процедуру подання декларації, що стосується виконання підготовчих і будівельних робіт за допомогою встановлення необхідного вичерпного переліку підстав для її повернення.
Серед позитивних нововведень можна виділити наступні:
скорочення терміну видачі технічних умов з 15 до 10 робочих днів (з дня реєстрації заяви);
надання права замовнику будівництва на застосування автономних систем інженерного забезпечення (незалежно від того, чи є на території магістральні або будь-які інші інженерні мережі);
введення принципу мовчазної згоди, який забудовник може застосувати на 11-й робочий день з дня подання ним декларації про початок будівельних робіт.
Таким чином, даний законопроект удосконалює процедуру подання декларації про виконання підготовчих і будівельних робіт, долаючи корупцію у Госархстройинспекциии. За словами віце-прем’єр-міністра регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ Володимира Гройсмана, передача частини повноважень Держархбудінспекції та переформатування самої інспекції є необхідним кроком на шляху боротьби з великими масштабами хабарів, які за останній рік в будівельній галузі склали 20 млрд грн.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності