Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Право реєстрації та розірвання шлюбів передадуть НОТАРІУСАМ, – Мін’юст

Реформа нотаріату, яку Мін’юст затіяв спільно з Верховною Радою, передбачає серйозне розширення прав нотаріусів.

Про це можна дізнатися із законопроекту № 5644 від 10.06.2021 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення регулювання нотаріальної діяльності», автором якого зазначений нардеп Ігор Фріс.

Зокрема, одним із повноважень, яке отримає нотаріат, є реєстрація шлюбів. Сьогодні монопольним правом на таку реєстрацію володіє держава. Якщо реформу ухвалять у запронованому вигляді, заяву про реєстрацію шлюбу можна буде подати до нотаріуса.

Безперечно, нотаріус зобов’язаний буде ознайомити наречених з їхніми правами та обов’язками як майбутнє подружжя і батьків та попередити про відповідальність за приховання перешкод до реєстрації шлюбу.

Радянський рудимент про реєстрацію шлюбу протягом одного місяця від дня подання заяви змінять. Строк реєстрації шлюбу пропонують встановлювати законом. Також виключать норми про реєстрацію шлюбу в день подання заяви у разі народження дитини, вагітності, відкладення реєстрації шлюбу. Виключать і норму про місце реєстрації шлюбу. Децентралізація як-не-як.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як буде розриватися шлюб

У разі взаємної згоди на розірвання шлюбу подружжя буде право подати до органу державної реєстрації актів цивільного стану, нотаріусу заяву про розірвання шлюбу.

Якщо один із подружжя не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу, таку заяву, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї, може подати другий з подружжя.

Шлюб між подружжям, яке має дітей, розривається органом державної реєстрації актів цивільного стану, нотаріусом виключно за наявності нотаріально посвідченого договору про визначення місця проживання дітей, участі у забезпеченні створення умов для їх життя, яку братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, умов здійснення ним права на особисте виховання, утримання дітей, розмір аліментів та додаткових витрат на дитину.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Орган державної реєстрації актів цивільного стану, нотаріус складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу тридцяти календарних днів з дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана.

Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

Шлюб розривається у судовому порядку у разі існування спору щодо його розірвання.

Стаття 109 Сімейного кодексу, згідно з якою шлюб подружжя, яке має дітей, розривався через суд, виключається.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Справи про надання права на шлюб, про розірвання шлюбу за заявою подружжя, яке має дітей, більше не будуть розглядатися в порядку окремого провадження.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності