Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Міжнародні новини

Президент Чехії “протверезів” від російської вакцини і вимагає відставки глави МОЗу

epa07659740 Czech President Milos Zeman looks up during a joint press conference with Slovak President Caputova following their meeting at Prague Castle in Prague, Czech Republic, 20 June 2019. Caputova is on a one-day state visit to the Czech Republic and on a first official visit in her role. EPA-EFE/MILAN KAMMERMAYER

Президент Чехії і українофоб Мілош Земан відомий тим, що не одноразово показувався п’яним на офіційних заходах, зажадав від глави уряду відставки міністра охорони здоров’я Яна блатних через російську вакцини від коронавірусної інфекції нового типу “Супутник V”. Міністр хоче дочекатися реєстрації препарату контролюючими органами Європейського союзу, Земан вважає, що вакцину повинні допустити на ринок національні влади.

В інтерв’ю виданню Parlamentní listy Земан заявив, що вважає, що на ринок країни повинні бути якомога швидше допущені російська і китайська вакцини. За його словами, не допускаючи препарати на ринок, блатні і підпорядкована йому директор Державного інституту по контролю за ліками Ірена Сторова несуть відповідальність за смерті громадян.

ЧИТАЙТЕ ДО ТЕМИ:

Блатних і Сторова вимагають, щоб схвалення препаратів давали влади Євросоюзу. До недавнього часу президент сам підтримував таку позицію, зазначає Чеське інформаційне агентство. Тепер Земан наполягає на тому, що дозвіл на використання повинен дати національний регулятор – як це сталося раніше в Угорщині і Словаччині.

В кінці лютого Земан в інтерв’ю каналу CNN заявив, що попросив вакцину “Супутник V” в розмові з Володимиром Путіним. В інтерв’ю Parlamentní listy він підкреслив, що Чехія отримала пропозицію виробляти препарат спільно з Німеччиною.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Чехія – одна з найбільш постраждалих від пандемії коронавіруса нового типу країн ЄС. У країні зафіксовано 1 мільйон 340 тисяч випадків зараження хворобою, 22 147 осіб померли, система охорони здоров’я працює на межі. Відставка міністра можлива, якщо її запропонує президенту глава уряду Андрій Бабіш. Земан збирається зустрітися з ним 22 березня.

9 березня голова Європейської ради Шарль Мішель звинуватив владу РФ і Китаю в використанні вакцин в пропаганді. За його словами, країни постачають препарати “в обмеженому обсязі”, але широко розповідають про це світу.

Ми не будемо використовувати вакцини для пропаганди. Ми просуваємо наші цінності“, – заявив Мішель.
Європейське медичне агентство зараз розглядає заявку на реєстрацію російської вакцини, що може зайняти деякий час. В Угорщині вакцинація “Супутником” вже йде, в Словаччину російський препарат поставлений, однак вакцинація поки не почалася.
Статистика вакцинації показує, що реальні поставки препаратів з-за меж ЄС залишаються на рівні, близькому до символічного. Крім того, рівень вакцинації населення в Росії і Китаї залишається меншим, ніж в середньому в ЄС.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності