Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Про деолігархізацію України на тлі збільшення статків мільярдерів під час кризи

Forbes оновив рейтинг мільярдерів України, статки більшості українських мільярдерів зросли.

«Статки більшості українських мільярдерів значно зросли. І справа не тільки в показниках діяльності їхнього бізнесу. Минулої весни інвестори ще не були готові до пандемії, провідні біржові індекси світу істотно просіли, а нафта часом коштувала менше нуля. У березні 2021-го нафту б’є річні, а індекси – історичні максимуми» – зазначається в повідомленні Forbes .

Експертами вважається, що зростання статків пояснюють коливанням цін на сталь і нафту. Багатьом українським мільярдерам допомогло  зростання цін на сталь – за рік вона додала в ціні близько $300 і досягла рівня $700/т.

Так, статки найбагатшої людини України — Ріната Ахметова — зросли з 2,8 до 7,6 мільярда доларів. Тепер цей олігарх посідає 330 місце у рейтингу багатіїв світу. Найбільші активи Ахметова — в компанії «Метінвест» (3,3 мільярда доларів) та ДТЕК (2,1 мільярда доларів).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

За підрахунками, статки усіх українських олігархів зросли сумарно на 7-8 млрд доларів.

Уявіть собі, доволі «грубі» гроші, враховуючи те, що діра у бюджеті нараховує приблизно таку саму суму. І тут виникає питання щодо ефективності державного менеджменту: якщо приватні структури, які належать фінансово-олігархічним групам, за рік жорсткої економічної кризи змогли не лише втримати свої позиції, а відповідно збільшити у рази свої статки, то чому Україна залежить від зовнішніх позик?

На мою думку, Україні не вистачає ефективного державницького менеджменту, який б дозволив в умовах пандемії не лише вирішити питання малого та середнього бізнесу, а ще й наповнити державну скарбницю.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаю заяву офісу президента України з приводу деолігархізації: «Дії президента Володимира Зеленського говорять самі за себе: за менш ніж два роки каденції він зробив для деолігархізації в рази більше, ніж будь-хто з попередніх президентів, без пафосних гасел і популізму».

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності