Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Про що віщує Сонце, – нічого доброго…

Нещодавно на поверхні Сонця з’явилася величезна пляма, яка вже встигла зарекомендувати себе випуском найпотужнішого з 2017 року спалаху. Вона, позначена як AR3590, демонструє стрімке зростання в розмірах і вже може бути помітною неозброєним оком, хоча для спостереження потрібно використовувати спеціальні захисні окуляри, щоб уникнути шкоди від сонячного випромінювання

Про це пише видання Space.

Ця пляма, яка стала найбільшою за поточний цикл активності Сонця, у своїх розмірах майже в 10 разів перевищує Землю. Вона знову звернулася до нашої планети між 24 та 26 лютого, показавши зростання на 25% за даний період.

Цікаво, що ще 22 лютого в цій же активній зоні стався спалах категорії X6.3, ставши третім за потужністю, який був випущений зони AR3590 протягом 24 годин.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Астрофотограф Пітер Льюїс протягом шести днів спостерігав за розвитком цієї плями і поділився своїми знімками у Х (раніше відомому як Twitter). Важливо зазначити, що ця гігантська сонячна пляма є на 40% меншою за ту, що спричинила знамениту Подію Керрінгтона у 1859 році, коли на Землю обрушилися потоки сонячної плазми, викликаючи надзвичайну геомагнітну бурю.

AR3590 не є єдиним активним регіоном на Сонці. 26 лютого, коли пляма почала переміщуватися до краю сонячного диска, стала видимою інша група плям, розташована вертикально, що є нетиповим для сонячних плям, зазвичай розташованих горизонтально. Це перпендикулярне розташування може свідчити про незвичайні процеси у магнітному полі Сонця.

Раніше ми писали, що у Сонячній системі з’явилися нові місячні члени — перший молодий супутник Урана, відкритий за понад 20 років, і, ймовірно, найменший, а також два нові супутники Нептуна, один з яких є найслабшим супутником, коли-небудь відкритим наземні телескопи.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності