Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Про трирівневу пенсійну реформу

Реформування пенсійної системи тяжіло не один рік. Адже не секрет, що різниця між максимальними і мінімальними пенсіями українців – значна.

Для виправлення цієї ситуації влада перейшла від слів до діла. Відтак, вона має на меті впровадити єдиний принцип нарахування пенсій і скасувати усі спеціальні, крім військових. Про це пише газета «Хрещатик».

«На сьогодні діють 24 закони, які регулюють пенсійне забезпечення. Крім того, що це ускладнює роботу при нарахуванні пенсій, але ще й викликає багато запитань у громадян: чому одні особи отримують пенсії за спеціальними законами, а інші – ні. І схожих питань чимало», – пояснив ситуацію начальник головного управління Пенсійного фонду України в місті Києві Володимир Аніканов.

На початку березня депутати Верховної Ради України підтримали за основу проект Закону України № 2212 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення», який набув чинності 1 квітня. Цей документ, власне, і став стартом пенсійної реформи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Тож які зміни очікують українців? Передусім, пенсійна система складатиметься з трьох рівнів: солідарної, накопичувальної системи та системи недержавного пенсійного забезпечення.

Перший рівень – це солідарна система, за якою нині здійснюється нарахування пенсій. Вона передбачає, що відрахування від заробітних плат працівника сплачує роботодавець до Пенсійного фонду України (ПФУ). А потім ці кошти розподіляються серед пенсіонерів. Втім, як показує досвід, солідарна система має ряд недоліків, серед яких і низький рівень пенсій.

Наступний рівень, який планують запровадити урядовці з 1 січня 2017 року, – це накопичувальна система, а також запровадження професійних пенсійних програм. Відповідно до цього, громадяни зможуть забезпечити собі достойне пенсійне майбутнє. Відтак, для осіб до 35-річного віку внески до ПФУ є обов’язковими. За цих умов ставка накопичувального вкладу осіб до Пенсійного фонду буде зростати від 2-х відсотків, з щорічним підвищенням від 1-7% до 2022 року. А починаючи із 36-ти до 55-річного віку такі внески здійснюватимуться за добровільним бажанням осіб, і громадяни зможуть формувати індивідуальні накопичення.

«Нагадаю, у 2004 році був прийнятий Закон «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», яким передбачалося введення накопичувальної системи, але до сьогоднішнього дня ніхто не взяв на себе відповідальність ввести цю систему в дію», – зауважив пан Аніканов. За його словами, в Польщі близько в 71 млрд. євро оцінюється накопичувальна система Пенсійного фонду, а це кошти, які працюють на державу. І в нашій країні кошти також повинні працювати на розвиток економіки.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що стосується професійних пенсійних програм, то передбачається, що підприємство сплачуватиме внески за працівника, який у них працює. «Так роботодавець прийматиме участь у пенсійному забезпеченні свого працівника», – пояснив начальник юридичного управління ГУ Пенсійного фонду України в місті Києві Сергій Окостень. І визначатимуться вони за п’ятьма категоріями, залежно від виконуваної роботи: перша категорія – особи, які працюють за Списком № 1 (ред. – посади, які мають шкідливий вплив на стан здоров’я); друга категорія – особи, які працюють за Списком № 2, робітники локомотивних бригад та окремі категорії працівників; водії вантажних автомобілів та ін.; третя категорія – особи, які мають право на пенсію за вислугу років (освіта, охорона здоров’я та ін.); четверта категорія – жінки-трактористи, машиністи та ін. (пільгові умови та за вислугу років); п’ята категорія – держслужбовці та прирівняні до них особи.

Також зазначимо, що з 1 червня цього року Пенсійний фонд України припинив призначення та перерахунок спецпенсій депутатам, міністрам, суддям, прокурорам, натомість призначається пенсія на загальних умовах.

До того ж, як зауважив у коментарі «Хрещатику» пан Окостень, пенсійна реформа не передбачає збільшення пенсійного віку після виходу на пенсію. Нагадаємо, вік виходу на пенсію для чоловіків становить 60 років, для жінок – в залежності від року їх народження, зокрема ті, які народилися після 31 грудня 1961 року, пенсійний вік становить 60 років (ред. – детальніше див. Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування»).

Джерело: Хрещатик

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності