Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

Проба аудиту реформи місіс Супрун

Київський правозахисник Руслан Фоменко провів свою аудиторську перевірку медичної реформи колишньої очільниці МОЗ України і американської громадянки Уляни Супрун, за наслідками якої сьогодні працює уся українська медицина, а саму місіс Супрун сьогодні багато українських пацієнтів радять найняти для лікування хворого на COVID-19 Петра Порошенка.
Ось, що написав з цього приводу на своїй сторінці пан Фоменко:

“Аналіз аудиторського звіту першого етапу медичної реформи Супрун: головні пункти безконтрольних витрат наших грошей
Гроші ходять за пацієнтом, навіть якщо послуги не надаються
Про лікарку, яка оформила 1837 декларацій і пішла в декрет я вже писав. НСЗУ виплатила їй понад 350 тисяч гривень.
Але це – не поодинокий випадок.
В Борисполі в одному із центрів з лікарем укладено 199 декларацій. В травні минулого року він оформлює відпустку по догляду за дитиною. Виплати за пацієнтів йому не призупинили . Отримав 119 тисяч гривень
В Житомирі у декрет пішли два лікарі і так само отримували гроші за пацієнтів. Аудит нарахував 258 тисяч гривень
Таких випадків чимало. За два роки, НСЗУ, через відсутність контрою за лікарями з якими пацієнти підписали декларації, але по факту не отримували послуги, сплатила 1 119 500 гривень
Ніхто нічого не контролює
В НСЗУ уклали 1 500 договорів із лікарями. Однак за два роки силами НСЗУ було проведено перевірки видатків лише за 5 такими договорами. Вся суть внутрішньої перевірки НСЗУ зводилася до верифікації пацієнта аби переконатися справжній він чи ні
Лікували навіть мертвих
Якщо людина уклала декларацію із лікарем, але померла – держава все одно продовжувала виплачувати гроші на її лікування.
Інформацію про померлих пацієнтів, з якими активні декларації НСЗУ отримує в ручному режимі – шляхом запитів в Мін’юст. І тут ясна справа – не щодня. А отже ця історія не системна
Для розуміння, в травні цього року в амбулаторії №6 Миколаєва була виявлена картка особи, яка померла в липні 2018 року. Тобто всі ці два роки на її лікування виділялися гроші.
Інформація про пацієнтів – у приватних руках
На рівні амбулаторій та лікарень кожна користується своєю внутрішньою базою даних про пацієнтів.
Платформу під неї беруть на свій розсуд у приватних компаній.
У кожної такої внутрішньої системи свій власник, в тому числі на права користування такою системою.
Єдиної централізованої системи немає. Кожен надавач первинної медичної допомоги – це автономна організація із своєю системою та своєю орендованою у приватної компанії внутрішньою платформою.
Що робити, якщо приватний майданчик в одну мить може закрити доступ до такої платформи – відповіді немає. Про витік даних (персональна інформація та історія хвороб) я вже мовчу.
20 тисяч зарплати педіатру, і мінімалка фахівцю вузького профілю
Коли казали, що медична реформа вплине на реальну зарплату лікарів на руки – Не брехали. Середній зріз по Україні показує середньомісячний оклад лікарів первинної медичної допомоги від 10 000 до 19 000 гривень на місяць. А у Сумській області середня зарплата на рівні 20 000 гривень.
Фахівців вузького профілю: від ЛОРів до неврологів це не зачепило. Їхня зарплата прив’язана до мінімалки
І це при тому, що лікарі з якими укладено декларацію в 70 відсотках направляють своїх пацієнтів саме до лікарів вузького профілю.
Не прийняв жодного пацієнта – отримай премію
Аудит зафіксував факти премій на 200 і 300. Отримували премію як ті, хто приймали більше пацієнтів ніж є, як і ті хто взагалі нікого не приймав.
Пацієнти не проти
В рамках аудиту опитали і самих пацієнтів. Більшість вважають що ситуація стала кращою. Однак 83% опитаних у Вінницькій області вважають, що якість послуг не змінилася.
Але тут важливо зазначити – опитування проводилося саме якості послуг лікарів первинної медицини.
З 1 квітня розпочався другий етап медичної реформи, який вже стосується лікарів вузького профілю. Ключове зауваження самих лікарів – їх послуги держава оцінила у копійки. Для державних лікарень це може закінчитися банкрутством. Однак, НСЗУ вже укладає як з державними лікарнями, так і приватними
Єдине, що ми можемо констатувати: перший етап медичної реформи – це безконтрольне витрачання бюджетних грошей. І в НСЗУ цього не заперечили
Лиса правда by Kuksin”.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності