Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Проблемний внесок: як повернути депозит до і після визнання банку неплатоспроможним

Що робити, якщо банк не повертає депозит; як домогтися дострокового повернення вкладу; що виплачують після того, як банк оголосили неплатоспроможним; яким чином можна отримати компенсацію за вкладом після ліквідації банку; і як виглядають документи, які потрібно оформляти на всіх перерахованих етапах? Покрокову інструкцію для потерпілого вкладника пропонує Prostobank.ua

До визнання банку неплатоспроможним

Якщо ви відчули, що у банку, в якому лежить ваш депозит, проблеми — то можна спробувати повернути вклад достроково. Для цього потрібно звернутися в банк із заявою про дострокове повернення депозиту. Приготуйтеся, що повертати кошти вам будуть з урахуванням діючих обмежень — до 15 000 гривень в день за вкладом у гривні і до еквівалента 3000 гривень в день за вкладом в доларах США. Крім цього, із суми коштів віднімуть всі належні при достроковому розірванні штрафні санкції.

Зверніть увагу: подані вище рекомендації — загальні. Кожен конкретний випадок може потребувати індивідуальної консультації юриста. У деяких ситуаціях достатньо буде безкоштовної консультації на інтернет-порталі, в інших — доведеться звертатися до платного юриста.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Другий можливий варіант для вкладника — забрати свої гроші після закінчення терміну вкладу. У період кризи це зробити не так просто, як може здатися. Потурбуватися про те, щоб ви змогли отримати вклад, потрібно заздалегідь.

Якщо ви твердо впевнені в тому, що у банку немає проблем з виплатами коштів вкладникам, то достатньо за три-п‘ять днів до закінчення терміну вкладу зателефонувати до відділення і попередити, що ви не будете продовжувати депозит.

Якщо ж у банку є складності з видачею готівки, то потрібно приїхати у відділення особисто, також за тиждень або менше до закінчення терміну вкладу, і написати заяву на зняття депозиту по закінченні строку. Копію заяви з проставленим банківським працівником вхідним номером збережіть для себе. У майбутньому в разі проблем цей документ стане для вас важливим.

Якщо в день зняття вкладу все проходить успішно, то і тут вас чекають обмеження: після закінчення терміну вклад в національній валюті видається в обсязі до 150 000 гривень в день, а внесок у доларах США в еквіваленті не перевищує 15 000 гривень в день. Можна конвертувати інвалютний внесок у гривню (як правило, за комерційним курсом банку) та отримувати його за гривневим ліміту.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Якщо банк після всього описаного вище не повертає вам вклад, то у вас є можливість спробувати залучити до проблеми регулятора — НБУ. Насамперед, ви можете усно попередити банківських співробітників, що будете скаржитися регулятору на те, що банк порушує свої зобов’язання. Якщо це не допомогло, то експерти радять такий ефективний спосіб як написання листа-скарги до НБУ.

Написавши такого листа, потрібно прийти в банк, проставити на ньому «вхідний» номер, одну копію залишити в банку, а іншу — відправити в НБУ. За словами юристів, на цьому етапі багато банків вже на наступний день виплачували вкладнику депозит в повному обсязі.

Якщо ж і це не допомогло, то в арсеналі вкладника залишається останній метод — спробувати повернути свій депозит через суд. Для цього потрібно скласти позовну заяву, в якому вимагати у банку повернути ваш вклад і відсотки по ньому.

Суд може зобов‘язати банк виплатити не тільки суму депозиту з відсотками, але і певні штрафні санкції, а також відшкодувати інфляційні витрати.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На цьому перелік способів повернути свій внесок з банку, який не має статусу неплатоспроможного, закінчується.

Після визнання банку неплатоспроможним

Якщо банк визнали неплатоспроможним, то повернення вкладів відбувається наступним чином. Спочатку в банк вводять тимчасову адміністрацію — майже одночасно з визнанням його неплатоспроможним. З цього дня банк перестає виплачувати вклади за колишньою схемою.

Неплатоспроможний банк повертає депозити лише за договорами, термін дії яких закінчився, і за поточними рахунками. Вклади в інвалюті переводять в гривню за курсом, який встановлював НБУ в день початку роботи тимчасової адміністрації, тобто в день початку процедури виведення Фондом банку з ринку.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Те ж правило діє щодо відсотків за вкладами, термін яких не закінчилися на момент визнання банку неплатоспроможним. Фонд компенсує тіло вкладу з відсотками по ньому, нарахованими за станом на день початку виведення банку з ринку.

Якщо у банку не вистачає коштів на повернення перерахованих коштів, то Фонд гарантування вкладів фізосіб може дати йому цільовий кредит.

Видача коштів вкладникам у рамках такого цільового кредиту повинна відбутися не пізніше першого місяця після дати введення тимчасової адміністрації, а у великих банках, важливих для системи — не пізніше двох місяців. Чіткі рамки визначені статтею 36 закону «Про систему гарантування вкладів фізосіб».

Дані про початок виплат та порядку їх публікують на сайтах ФГВФО і неплатоспроможного банку, а також у відділеннях цієї установи.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Всі вклади повернуть у межах гарантованої суми, яка на 7.03.2015 р. становить 200 000 гривень, або 8735 доларів за курсом на ту ж дату. Якщо на одного вкладника в неплатежеспособном банку оформлено декілька вкладів на загальну суму понад 200 000 гривень, то він все одно отримає виплату не більше ніж на гарантовану суму. Решта — за законом виплачують, лише якщо є які-небудь кошти після основних виплат всім кредиторам банку. За всі роки роботи Фонду не було жодного такого випадку.

Щоб отримати кошти з поточного рахунку або вкладу, термін якого закінчився, — під час дії тимчасової адміністрації до оголошення про ліквідацію банку ніяких заяв писати не потрібно.

Після відправки на ліквідацію банку

Під час дії тимчасової адміністрації у банку вирішується його подальша доля — спосіб, яким його виведуть з ринку. Найчастіше банк ліквідують. Повідомлення про це будуть публікувати на сайті ФГВФО, самого неплатоспроможного банку, в газетах «Урядовийкур’єр», «Голос України».
Після того, як буде прийнято рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідації, всі вкладники установи можуть отримати свої депозити — в межах гарантованої суми (за вирахуванням сум, отриманих раніше в рамках виплат у період дії тимчасової адміністрації).

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Протягом трьох днів з дня оголошення про ліквідацію буде сформовано повний перелік вкладників із зазначенням суми, яку Фонд поверне. Виплату виробляють вибрані ФГВФО комерційні банки.

Компенсація коштів вкладників починається не пізніше, ніж через сім днів з дня, коли Національний банк приймає рішення про ліквідацію банку. Сама виплата триває тридцять днів.

Щоб отримати свій депозит в межах гарантованої суми під час тридцатидневной виплати після оголошення про ліквідацію установи, ніяких заяв писати не потрібно.

Якщо ви запізнилися на тридцятиденний повернення вкладів, то щоб отримати свої кошти, вам потрібно буде звернутися за індивідуальною виплатою у Фонд гарантування вкладів з такими документами:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

заяву про виплату відшкодування за вкладом;
копія паспорта (перша, друга сторінки, а також — з даними про місце реєстрації);
копія ідентифікаційного коду;
додаткові документи за потреби (наприклад, нотаріально завірені копії свідоцтва про народження дитини — для вкладу, оформленого на неповнолітнього; свідоцтво про право на спадщину — для вкладу, отриманого за заповітом; довіреність — якщо депозит отримує довірена особа).
За законом такі заяви Фонд розглядає не довше трьох календарних місяців.

Зверніть увагу: регулятор закінчує виплати за вкладами в день, коли в Єдиний державний реєстр юридичних осіб вносять запис про ліквідацію банку як юридичної особи.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності