Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Проросійська Сербія подякувала росії і звернулася до “західних господарів” Косово

Як вже вчора наша ґазета “ЗЛ” повідомляла однією із перших, Москва намагається розв’язати на Балканах черговий військовий конфлікт, війну, щоб знову, традиційно, у всьому звинуватити Захід та відволікти його увагу від України та допомоги їй. Для цього в Кремлі написали Сербії уже всім знайому байку про утиски прав сербів у Косово, заборону їм на референдум (сепаратистський) та необхідність “денацифікації” Косово з допомогою “військової спецоперації”. Отож вчора перед опівніччю Балкани знову опинилися на межі війни, – ось що змінилося за ніч:

Москва закликає Пріштіну і США і ЄС, що стоять за нею, до припинення провокацій, дотримання прав сербів у Косово, – заявили в МЗС росії про ситуацію в Косово.

Як і анансувалося раніше, вчора пізно ввечері проросійський президент Сербії Вучича звернувся по телевізору до своїх громадян про ситуацію в Косові:

«Учора ми мали переговори з представниками сербського народу з Косова та Метохії. Давайте постараємося зберегти мир за всяку ціну. Спробуємо ще раз спитати у всіх. Я прошу албанців зрозуміти (намір втягнути у конфлікт ще й мусульман-албанців), я прошу сербів не піддаватися на провокації і не робити нічого, що може призвести до конфлікту. Але я також прошу представників могутніх і великих країн, які визнали незалежність Косово, трохи подбати про міжнародне право, бути обережнішими з реальністю і не дозволити сьогоднішнім своїм підопічним викликати конфлікт – це моє прохання, це моє велике прохання“.

Олександр Вучич: “Все, що я можу сказати, це те, що ми молитимемося за мир і шукатимемо миру. Але одразу вам скажу, здачі не буде, і переможе Сербія. Якщо вони спробують почати гоніння на сербів, знущання над сербами, вбивства сербів – Сербія переможе. Це все, що я хочу сказати”, – заявив Вучич, майже слово в слово, як його кремлівський господар напередодні 24 лютого.

Прем’єр-міністр частково визнаної Республіки Косово Альбін Курті заявив, що у бік місцевої поліції було зроблено постріли. Про це також писали ЗМІ і у соцмережах, а на відео їх, справді, чутно…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Отож, згодом у мережі з’явилося відео, як спецназ Косово стягують до кордону із Сербією. А прикордонне місто Косовська-Митровиця у “самопроголошеній республіці Косово”, як її називають серби, повністю спорожніло, оскільки на кількох пунктах уздовж кордону з Сербією продовжують звучати сигнали тривоги, повідомляють місцеві ЗМІ.

Він звинуватив у цьому «бунтівні елементи, які контролює уряд Сербії на півночі».

Курті звинуватив сербську владу в шовінізмі, а також закликав до обережності щодо дезінформації.

“Прем’єр частково визнаної Республіки Косово Альбін Курті постійними провокаціями довів ситуацію в Косові та Метохії до ескалації”, – звинуватила меньше від Сербії Косово сербська прем’єр-міністр Ана Брнабіч.

“Курті – людина, єдиною політикою якої є постійне насильство та провокації. Курті той, хто довів до цієї ситуації позбавленням права голосу сербів, забороною проведення виборів на території КіМ (скажімо, ніби референдум закарпатських угорців, щоб від’єднатися від України і приєднатися до мадярщини), недотриманням Брюссельських угод та відкритим визнанням, що Пріштіна ніколи не виконуватиме Брюссельські угоди, а також свідомо неправильне і вибіркове тлумачення старих угод”, – заявила Брнабіч.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Спецпредставник генсека ООН “стурбована” ситуацією в Косово (так само, як і ситуацією в Україні, де щодня гинуть десятки і сотні громадян від російських ракет), закликає уникати ескалації та відновити вільний рух, передає МООНК.

ЗМІ пишуть, що Вашингтон закликав владу Косова відкласти на місяць запровадження норм, через які почався новий конфлікт із місцевими сербами та Белградом.

Місія НАТО в Косові, KFOR, заявила, що готова втрутитися, якщо стабільність країни опиниться під загрозою у північному Косові (так само, як втритилася 24 лютого при наглому нападі росії на Україну))).

Поточний склад контингенту KFOR у Косово налічує 3775 іноземних військовослужбовців із 28 держав, переважно членів НАТО та їх союзників.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

KFOR – міжнародні сили під керівництвом НАТО, які відповідають за забезпечення стабільності в Косово.

Уряд Косово оголосив, що відклав рішення про зміну номерних знаків та ідентифікаційних карток до 1 вересня.

“Вітаємо рішення Косова про перенесення заходів на 1 вересня. Очікується, що всі перешкоди будуть негайно усунені”.
Відкриті питання мають бути вирішені в рамках діалогу за сприяння ЄС та сфокусовані на всебічній нормалізації відносин між Косово та Сербією, що необхідно для їхньої інтеграції до ЄС”, – голова європейської дипломатії Жозеп Боррель, той самий, який виправдовував росію за ракетний удар по одеському порту наступного ранку після підписання угоди в Туреччині щодо експорту українського зерна…

Водночас мер південної частини Митровиці Косово Бедрі Хамза звернувся до мешканців із проханням зберігати спокій, наголосивши, що ситуація напружена. А ЗМІ і соцмережі повідомляють про періодичні звуки стрілянини…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Ну, а проросійський президент Сербії Вучич у своє нічне звернення до сербського народу завершив сподівання, що ситуація у Косові розрядиться 1 серпня. Ще раз попросив міжнародну спільноту “вплинути на владу Косова”, а також подякував росії за підтримку.

Уся показовість проросійської Сербії із її четниками, які воювали на боці Л/ДНР проти України, нагадує німецьку провокацію щодо Польщі у ніч із 31 серпня на 1 вересня 1939 року. Загалом росії потрібне заворушення на Балканах, як відволікаючий Захід від війни в Україні маневр, водночас Балкани – це вихід до Адріатики і Середземного моря, де біля берегів Сирії стоїть військовий флот США… Також через Балкани починається транзит азербайджанського та турецького газу до Європи.

За даними міжнародних ЗМІ

підготував Тарас Боднар

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності