Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Провал спецоперації по затриманню «вагнерівців»: чому начальника ГУР МОУ Бурбу звільнили з посади?

За даними розслідувачів Bellingcat та The Insider, українські спецслужби готували операцію з арешту бійців ПВК Вагнера, проте офіс президента України дав розпорядження відкласти її. Начебто втручання офісу президента України Володимира Зеленського дозволило запобігти арешту в Україні бійців російської приватної військової компанії (ЧВК) Вагнера, яких влітку 2020 року затримали на території Білорусі. Такі висновки містяться у розслідуванні міжнародної групи Bellingcat та видання The Insider, опублікованому 17 листопада.

Нагадаю, 24 липня 2020 року заступник голови Служби безпеки України Руслан Баранецький та тодішній начальник Головного управління розвідки Міноборони Василь Бурба доповіли про   фінальної стадії операції в Офісі президента.

Після доповіді Єрмак попросив відкласти спецоперацію. Операцію відклали на кілька днів.

А вже 3 серпня Зеленський знову зібрав нараду. За інформацією «Української правди», на ній Бурба заявив, що операція провалена і причина цьому – зрада. Бурба вимагав почати перевірку всіх, кому було відомо про операцію. Зокрема, він хотів, щоб на поліграфі перевірили його самого, Єрмака, Демченка та Машовця.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, за версією «УП», після цих подій Зеленський звільнив Бурбу і призначив нового начальника ГУР.

Більше того, за даними журналіста Ю. Бутусова, 22 лютого, напередодні виселення з Конча-Заспи з Бурбою провів зустріч співробітник спецслужб, довірена особа президента Зеленського, який запропонував Бурбі призначення послом України в Австралії, в обмін на публічне спростування скандалу з «вагнерівцями», відмову від інтерв’ю та будь-якої співпраці з розслідувачем “Біллінгет” Христо Грозєвим. В іншому випадку Бурба отримав прямі погрози – виселення з будинку, що охороняється, позбавлення документів, звільнення з роботи в МЗС рідного брата, відкриття кримінальних справ. Бурба відмовився від такої ганебної угоди.

Проведемо короткий аналіз ситуації.

У  грудні 2019 року в українському медіапросторі з’явилася сенсаційна новина: «розвідник» Едуард Матюха, який 5 років працював у тилу ворога на території самопроголошеної  «ДНР», повернувся до України.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Сюжет про «розвідника» з’явився у новинному блоці одного з центральних телеканалів. За інформацією агентства, Матюха,  був «народним мером» Горлівки, «вносив розбрат у лави бойовиків» та «зібрав  для Головного управління розвідки Міноборони величезну кількість документів та доказів присутності Росії на окупованому Донбасі».

Утім аналіз ситуації дозволяє казати про те, що вся інформація озвучена Матюхою і ГУР – повна нісенітниця.

Запитань  тоді виникло більше, ніж відповідей. Скоріше за все, стало питання діяльності  ГУР і особисто пана Бурби. Було чимало критичних зауважень, що інформація, яка подається ГУР – не відповідає дійсності. Від ГУР, як і від всіх силових структур, почали вимагати конкретики дій: покажіть, куди йдуть гроші. І відповідно, вони вирішили влаштувати подібний спектакль, показати свою начебто ефективну роботу.

А тепер, власне, про ефективність роботи ГУР МОУ.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

31 січня 2020 року «Права Справа» оприлюднює інформацію про передислокацію і накопичення живої сили і техніки противника на полігоні поблизу с. Бугаївка та первомайсько-стаханівському напрямку. Координати полігону: 48°25′22″N (48.422702) довгота 38°53′60″E (38.89998).

За інформацією місцевих джерел ГІ «Права Справа», в ході тактичних навчань «народної міліції ЛНР» були задіяні і установки дистанційного розмінування УР-07М. Примітно, що техніка бойовиків, яка була задіяна у проведенні цих навчань згідно Мінських домовленостей, повинна бути відведена від лінії зіткнення.

Тоді ж наголошується на тому, що усі ці факти свідчать про те, що т. зв. «ЛНР» і «ДНР» не дотримуються взятих на себе зобов’язань щодо розведення військ у трьох пілотних районах, про що було домовлено під час саміту нормандської четвірки в Парижі. Більше того, бойовики готуються до прориву на ділянках розведених військ. Йшлося про розгортання БТГ противника. Штурм 18 лютого позицій підрозділів 72-ї бригади ЗСУ в районі с. Золоте на жаль, підтвердив ці прогнози.

Але виникає питання, чому Головне управління розвідки Міністерства оборони не реагувало на ці повідомлення?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

14 квітня 2020 року аналітичний відділ ГІ «Права Справа» оприлюднив інформацію, що українська розвідка приховує реальну кількість хворих на коронавірус в ОРДЛО, занижуючи дані у кілька разів. Так, 11 квітня в інтерв’ю ТСН.Тиждень представник Головного управління розвідки МО України Вадим Скібіцький відповідаючи на запитання журналіста щодо ситуації з коронавірусом в ОРДЛО зауважив, що військова розвідка України постійно відстежує ситуацію на окупованих територіях.

За його словами, кількість хворих на коронавірусну інфекцію- це близько 150 осіб, які на сьогодні інфіковані. Крім того, є певна кількість людей, які перебувають під підозрою – це близько 350 осіб, причому з них близько 75 – «військовослужбовці», які перебувають у самоізоляції, над якими здійснюється повний контроль їхнього самопочуття.

Утім за інформацією з відкритих джерел, в лікарнях ОРДЛО з підозрою на COVID-19 на той момент знаходилося 399 осіб, а на самоізоляції – 16 тисяч 969 особи. Нагадаю, за інформацією ГУР МОУ, на самоізоляції перебувало 350 осіб.

Йшлося про те, що ГУР МОУ фактично приховує реальну кількість хворих на коронавірусну інфекцію на окупованих територіях Луганської і Донецької областей, занижуючи дані щонайменше у кілька разів. Аналітичний відділ ГІ «Права Справа» звертав увагу політичного і військового керівництва України, що оприлюднення недостовірної інформації свідчить про низький рівень поінформованості української розвідки щодо перебігу подій на окупованих територіях Луганської і Донецької областей.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

19 травня на сайті групи «Інформаційний спротив», який вважається структурою наближеною до ГУР МОУ, була опублікована інформація щодо зменшення витрат Росії на утримання окупованих територій Донбасу.

Інформація щодо зменшення обсягів фінансування ОРДЛО з боку РФ була спростована аналітичним відділом ГІ «Права Справа».

Наведені факти наочно свідчили про невідповідність та відверту дезінформацію щодо ситуації в ОРДЛО, яка подається військово-політичному керівництву України.

06 червня 2020 року  аналітичний відділ ГІ «Права Справа»  повідомив, що Російська Федерація та підконтрольні їй бойовики «ЛНР» готують нові збройні провокації у Луганській області. Кремль планує звинуватити Україну в загостренні бойових дій, зірвати відкриття нових КПВВ та спробувати схилити Київ до власного плану виконання Мінських угод.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

На окупованих територіях Луганської області місцевими джерелами «Права Справа» була зафіксована передислокація безпосередньо до лінії розмежування окремих підрозділів 2-го Армійського корпусу РФ.  Крім того, повідомлялося про активізацію роботи на території ОРЛО російських комплексів радіоелектронної боротьби (РЕБ).

ОБСЄ та США підтвердили оприлюднену у ЗМІ інформацію аналітичного відділу ГІ «Права Справа» про розгортання батальйонно-тактичної групи Збройних сил Російської Федерації.  Спеціальна моніторингова місія (СММ) ОБСЄ підтвердила, що це саме регулярні сили росіян, а не просто «відпускники».

Менше з тим, є низка питань до Головного управління розвідки МОУ, які  фактично «проспали» розгортання додаткових підрозділів ЗС РФ.

31 липня Кабінет міністрів публікує постанову №641, згідно з якою мешканці  окупованих територій з 1 серпня без будь-яких перешкод мали би можливість перетинати лінію розмежування.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Аналітичний відділ ГІ «Права Справа» оприлюднює інформацію, що таке рішення погіршить епідеміологічну ситуацію на підконтрольних територіях Луганської та Донецької областей. В повідомленні зазначається, що наразі на окупованих територіях Донбасу зафіксовано спалах коронавірусної хвороби COVID-19. Повідомляється, що окупаційна влада не застосовує режим самоізоляції в ОРДЛО.

Кабмін реагує миттєво і скасовує свою ж постанову.

Унікальність цієї ситуації в тому, що для того, щоб Кабмін виніс відповідну постанову — йому необхідно отримати аналітичні дані, в тому числі і ГУР МОУ.  У нашому випадку  Кабінет міністрів прислухається до аналітичного відділу громадської організації, а не ГУР МОУ.

Враховуючи систематичні провали в роботі ГУР МОУ 5серпня з’являється УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №307/2020  про звільнення з посади начальника Головного управління розвідки МОУ Василя Бурби.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Таким чином, звільнення Бурби повʼязано із систематичними провалами в роботі ГУР МОУ і немає жодного відношення до справи ПВК Вагнер.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності