Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

«Прикарпатський центр серця». Робота стартувала

«Прикарпатський центр серця». Під такою назвою на Івано-Франківщині планується вже невдовзі створити надсучасний центр кардіології та кардіохірургії.

Ідея створення такого центру належить голові Івано-Франківської обласної державної адміністрації Василю Чуднову та кардіохірургу зі світовим ім’ям – засновнику та очільнику столичного Науково-практичного медичного центру дитячої кардіології і кардіохірургії Іллі Ємцю. Перші практичні кроки у напрямку її реалізації були зроблені на минулому тижні, коли на базі Івано-Франківської обласної державної адміністрації відбулася спеціально присвячена даному питанню нарада керівників медичних закладів Прикарпаття, участь у якій також взяли Василь Чуднов, Ілля Ємець, заступник голови Івано-Франківської ОДА Зінаїда Болюк, директор департаменту охорони здоров’я Роман Мельник, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства та дитинства Манолій Піцуряк, представники засобів масової інформації та громадськість.
Мету проведення заходу визначив у своїй промові голова облдержадміністрації, який зауважив, що учасникам зібрання належить визначитись, чи потрібен сьогодні Прикарпаття сучасний кардіоцентр.
Зі слів Василя Михайловича, сьогодні є три складові, які дозволяють розраховувати на успіх озвученої ідеї. «Перша і найголовніша, – зазначив очільник облдержадміністрації, – сьогодні є розуміння, сприяння і бажання фахівця світового рівня, якого знає весь світ, і він доказав свій фах, згідний докласти свої знання, передати весь свій досвід, щоб ми такий центр мали. Друге – є можливість концентрації різнопланових коштів. Ви знаєте, що, напевно, на наступний рік (якщо не наступний, то 2015 рік) все ж таки буде у нас один єдиний бюджет, який спрямований на медицину, і разом з тим є унікальна можливість залучення приватних коштів. Два тижні тому у мене була зустріч з генеральним директором «Шеврону» Пітером Кларком. Він приїжджав для знайомства і ми обговорили ряд питань, в тому числі і низку соціальних наших програм. Я йому запропонував таку річ. Я сказав: пане Кларк, звичайно, буде добре, якщо ми збудуємо кілька дитячих садочків, кілька шкіл, кілька десятків кілометрів доріг. Але є такі більш важливі питання, я би сказав: стратегічні питання. Це питання розвитку медицини і, зокрема, такої важливої її гілки, як кардіологія. І я сказав: пане Кларк, я думаю, що у світі ви отримаєте більший імідж, якщо ви будете причетні до цього. І є така попередня домовленість, що фірма «Шеврон» профінансує закупівлю обладнання для кардіореабілітаційного центру. І є третя складова – це наш унікальний край, наші природні можливості, той рівень медицини, який уже є сьогодні на Прикарпатті, і, нарешті, це бажання влади це зробити».
Актуальність поставленої проблеми випливає з даних, озвучених директором департаменту охорони здоров’я Романом Мельником. З його слів, смертність від кардіонедугів сьогодні надзвичайно висока не лише в Україні (70,4%), а й у розвинених країнах Європи (близько 50%). Цей показник, як вважають лікарі, можна було б суттєво знизити, якщо максимально приділити увагу якісній профілактиці таких захворювань.
Важливим також є питання подолання кардіозахворювань у дітей. Василь Чуднов, зокрема, звернув увагу присутніх на нараді на той факт, що життя і здоров’я дітей, їх всебічний захист є одним з перершочергових завдань, що їх поставив Президент України Віктор Янукович в рамках програми «Діти –майбутнє України».
Відтак, головна ідея центру полягає в тому, щоб зібрати під одним «дахом» фахові профілактику і діагностику кардіозахворювань, кардіологію, кардіохірургію (причому як дорослу, так і дитячу) і реабілітацію людей, які страждають на серцево-судинні захворювання.
За результатами обговорення було вирішено створити робочу групу з розробки основних засад побудови нової структури.
Перші напрацювання групи були озвучені вже на початку цього тижня. Зокрема, було вирішено не створювати нової юридичної особи, зважаючи на той факт, що цей процес є складним і тривалим. Натомість, планується реорганізувати Обласний клінічний кардіологічний диспансер.
В якості госпітальної бази для «Прикарпатського центру серця» планується збудувати на території Обласної клінічної лікарні ще один лікарняний корпус. Вивчити можливість добудови такого корпусу (наявність достатнього місця, можливість підведення інженерних мереж тощо) голова облдержадміністрації Василь Чуднов доручив своєму заступнику Вікторові Костючику.
Як стверджує Василь Михайлович, сьогодні Ілля Ємець має можливість залучити до будівництва австрійських фахівців, які за власним проектом швидко і якісно збудують необхідне приміщення. «Це буде сучасний триповерховий корпус, – зазначив Василь Михайлович, – збудований за австрійським проектом – з легких матеріалів. За кілька місяців він вже буде стояти».

Гнат Шумлянський

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності