Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

Примусити Захід до виконання Будапештського меморандуму хоче Зеленський

Президент України Володимир Зеленський ініціював консультації щодо Будапештського меморандуму. Документ повинен гарантувати Україні безпеку в обмін на відмову від ядерного потенціалу.

Про це президент України сказав під час виступу на Мюнхенській конференції з безпеки.

«За відмову від третього в світі ядерного потенціалу Україна отримала гарантії безпеки. Тієї зброї у нас немає, безпеки немає також. Немає і частини території нашої держави, а головне — немає мільйонів наших громадян», — сказав глава України.

Україна має право вимагати перейти від політики умиротворення до забезпечення гарантій безпеки та миру в країні, додав він.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«З 2014 року Україна тричі намагалася скликати консультації держав-гарантів Будапештського меморандуму. Тричі і безуспішно. Сьогодні Україна зробить це вчетверте. Я буду робити це востаннє. Я ініціюю проведення консультацій у рамках Будапештського меморандуму», — сказав президент.

Якщо консультації з Будапепецького меморандуму не відбудуться або не принесуть бажаного результату, то Україна вважатиме, що він не працює і всі пакетні рішення 1994 року були піддані сумніву, зазначив Володимир Зеленський.

Будапештський меморандум підписали Україна, США, Британія та Росія 5 грудня 1994 року. Україна була представлена ​​тодішнім президентом Леонідом Кучмою.

Президент України Володимир Зеленський 19 лютого поїхав до Мюнхена для участі у конференції з безпеки. Там він зустрінеться з лідерами Британії та Німеччини.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна скористається шансом для дипломатії. Проте ніхто не знає, «які думки у голові» у президента Росії Володимира Путіна.

У Кремлі підтвердили, що Київ неодноразово пропонував зустріч президента України Володимира Зеленського та президента Росії Володимира Путіна. У Росії назвали основну умову для переговорів.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності