Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

ВІЙНА

Прийняти закон – не означає його застосовувати, – ох, ця вже Болгарія

Уряд суперечливої Болгарії, яка досі остаточно не визначилася на чиєму вона боці у російсько-українській війні, готує поправки до кримінального кодексу країни, які дозволили б переслідувати кремлівський режим за загарбницьку війну проти України.

Про це заявив міністр юстиції Болгарії Атанас Славов в інтерв’ю Euractiv.

«Наша мета полягає в тому, щоб Болгарія могла розпочати кримінальне переслідування, здійснюючи універсальну юрисдикцію, за скоєні воєнні злочини і злочини проти миру і людяності в Україні. Це буде актом підтримки міжнародних зусиль з розслідування російської агресії в Україні», – сказав Атанас Славов.

Згідно з документами, які обговорювали на засіданнях Coreper II минулого року, Болгарія належить до меншості країн Євросоюзу, які не розпочали кримінальних проваджень за воєнні злочини в Україні або за ухилення від санкцій ЄС проти рф.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Дуже важливо, що Болгарія може розпочати провадження щодо воєнних злочинів в Україні, здійснюючи універсальну юрисдикцію, враховуючи велику кількість українських біженців в країні. Вони можуть давати свідчення», – сказав Славов.

Наразі у Болгарії перебуває майже 100 000 українських біженців, багато з них приїхали з районів, де ведуться бойові дії, наприклад, з Херсонщини. Болгарська меншина в Україні налічує 200 000 осіб, і багато з них можуть сприяти розслідуванню воєнних злочинів після початку російської агресії.

Якщо вдасться зібрати дані з усіх європейських країн, ці докази можуть стати безцінними при створенні майбутнього трибуналу з розслідування воєнних злочинів в Україні.

«Я був би дуже радий, якби такий крок допоміг майбутньому міжнародному розслідуванню міжнародним трибуналом, а Болгарія брала б активну участь у зусиллях міжнародної спільноти», – пояснив Славов.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Багато європейських країн вже розпочали подібні розслідування, а в деяких допитують сотні тисяч людей,. Найбільшу активність в цьому плані проявдяють балтійські республіки.

Міністр юстиції Атанас Славов зазначив, що майбутнє включення злочину «агресії» до Кримінального кодексу Болгарії «дозволить притягнути до відповідальності військово-політичне керівництво, яке віддавало накази про відповідні військові дії в Україні».

«Тому що докази воєнних злочинів на місцях часто досягають середнього рівня. А злочин «агресії» – це для вищого керівного рівня. На європейському рівні існує Міжнародний центр з переслідування злочину агресії проти України. Наша ідея полягає в тому, щоб Болгарія активно сприяла європейським зусиллям, тому що ми взяли на себе зобов’язання», – сказав болгарський міністр юстиції.

Раніше в Організації Об’єднаних Націй визнали, що є ознаки воєнних злочинів, скоєних російськими окупантами під час повномасштабного вторгнення в Україну. росія «значно не змогла захистити цивільних осіб у та що є ознаки того, що російські сили скоїли воєнні злочини в Україні».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

А колишній полковник російського Головного розвідувального управління та колишній «вагнерівець» Ігор Саліков хоче свідчити у Міжнародному кримінальному суді (МКС) та розповісти про воєнні злочини росії в Україні.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності