Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Публічні заяви ГУР МОУ про підготовку вторгнення РФ можуть бути недостовірними.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України оперує недостовірними даними про накопичення і передислокацію військ агресора біля російсько-українського кордону, а також про загрозу вторгнення РФ з Білорусі. Це підігріває панічні настрої серед населення і ставить Україну в незручне становище перед західними партнерами.

За даними української військової розвідки, Росія готує широкомасштабну провокацію з передислокацією регулярних частин армії РФ на окуповану частину українського Донбасу. «За інформацією ГУР МО України, Російська Федерація завершує підготовку комплексу заходів, який має на меті спонукання нашої держави на військову відповідь на ворожі дії окупантів на лінії зіткнення сторін на сході України, розширення російської військової присутності на території так званих ДНР та ЛНР за рахунок введення регулярних підрозділів збройних сил РФ. Крім того, не виключається спроба просування російських окупаційних військ углиб території України»,- повідомили  в ГУР Міноборони України.

https://7days-ua.com/news/kreml-hotovyj-do-nastupu-z-prosuvanniam-vhlyb-terytorii-ukrainy-rozvidka/

Зазначу, що ГУР оперує недостовірними, і подекуди суперечливими даними про кількість військових в ОРДЛО та поблизу україно-російських кордонів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

30 квітня 2020 року в інтерв’ю «Укрінформу» командувач Об’єднаних сил Володимир Кравченко повідомив, що Генштаб Збройних сил РФ сформував та тримає на окупованих територіях Луганської і Донецької областей два армійські корпуси — 1-ий (Донецьк) та 2-й (Луганськ). Їх загальна чисельність — понад 35 тисяч осіб. Корпуси оперативно підпорядковані 8 загальновійськовій армії Південного військового округу ЗС РФ.

https://www.ukrinform.ua/rubric-ato/3016290-na-okupovanomu-donbasu-perebuvae-ponad-dvi-tisaci-kadrovih-oficeriv-rf-komanduvac-os.html

Варто зазначити, що 19 лютого 2020 року відповідаючи на запитання журналіста, яка на сьогодні чисельність російських військ на сході України, екс-міністр оборони України Загороднюк відповів: «Це змінювана ситуація… Ми бачимо, що більше ніж 25 тисяч, точно».

https://prm.ua/na-okupovanomu-donbasi-perebuvaye-ponad-25-tisyach-rosiyskih-viyskovih-zagorodnyuk/

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Якщо порівняти дані, оприлюднені командувачем Об’єднаних сил Володимир Кравченко і екс-міністром оборони Загороднюком, то виходить, що чисельність кадрових російських офіцерів на території тимчасово окупованих районів Луганської та Донецької областей у порівнянні з лютим місяцем зросла майже на 10 тисяч осіб.Утім, з лютого по травень місяць на території самопроголошених «республік» не проводили додаткову мобілізаційну підготовку і активні мобілізаційні заходи, які би свідчили про різке зростання загальної чисельності обох «армійських корпусів».

Звертає на себе увагу той факт, що 16 серпня 2018 року в інтерв’ю «BBC News Україна» екс начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко повідомив, що загальна чисельність регулярних військ Росії на Донбасі включно з бойовиками становить близько 32 тисяч осіб. Також є понад 700 танків, гармати, артилерійські системи.

https://www.youtube.com/watch?v=1fGMcyxmPp0

Показово, що 6 серпня 2018 року у матеріалі журналістів спеціального проекту Радіо Свобода «Донбас. Реалії», з посиланням на інформацію ГУР МОУ, була оприлюднена інша інформація щодо загальної чисельності окупаційних військ і кількості танків. «За даними української розвідки, сьогодні їхня загальна чисельність досягла майже 35 тисяч осіб», — з посиланням на інформацію ГУР МОУ повідомляв журналіст Радіо Свобода Л. Стек. Він додає, що у військовій розвідці України підрахували: на озброєнні бойовиків зараз є 475 танків, майже тисяча (948) бойових броньованих машин, 762 артилерійські системи і понад 200 (208) реактивних систем залпового вогню.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

https://www.radiosvoboda.org/a/donbass-realii/29413588.htm

Якщо порівняти дані, оприлюднені тодішнім начальником Генштабу Збройних сил України і представником ГУР МОУ Скібіцьким, то виходить, що за 10 днів у серпні 2018 року чисельність бойовиків на території тимчасово окупованих районів Луганської та Донецької областей скоротилася з 35,5 тисяч до 32 тисяч бойовиків, а кількість танків, навпаки, збільшилася з 475 до 700.

Подібні розбіжності у цифрах ставлять під сумнів інформацію оприлюднену представниками ГУР МОУ.

30 листопада 2020 року ГУР Міноборони повідомило, що обидва армійські корпуси «Л/ДНР», з урахуванням російських військових, нараховують 35,5 тисяч особового складу. Однак 30 березня 2021 року начальник Генштабу ЗСУ Руслан Хомчак, під час виступу у парламенті, з посиланням на інформацію ГУР МОУ, зазначив, що загальна кількість окупаційних військ в ОРДЛО становить 28 тисяч осіб. Тоді виникає питання – про які додаткові підрозділи і збільшення кількості НЗФ йдеться, якщо за даними української розвідки, чисельність терористів зменшилася на 7,5 тисяч?

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, повідомлялося, що в Росії біля кордонів з Україною сконцентровані 28 батальйонних тактичних груп агресора. Утім, вперше ця інформація прозвучала ще 1 липня 2020 року на Форумі ОБСЄ зі співробітництва в галузі безпеки. То про яке збільшення чисельності російських військових біля кордонів з Україною йдеться, якщо кількість груп не змінилося?

Крім того, за даними американської розвідки, сьогодні біля кордонів Росії з Україною зосереджені близько 4 тисяч військових Збройних сил РФ. За російською класифікацією, батальйонна тактична група налічує 800-900 осіб. Тобто, фактично на кордоні зосереджені не більше 5 батальйонних тактичних груп. Тож інформація ГУР Міноборони про можливу передислокацію чи то розгортання додаткових 25 батальйонних груп, не відповідає дійсності та не підтверджується навіть даними розвідки США.

Також зазначу, що коли ГІ «Права справа» оприлюднила докази недостовірності озвучених українською розвідкою даних, наступного дня віце-прем’єр-міністр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявив про мінімальну ймовірність широкомасштабного вторгнення Росії в Україну. На думку віце-прем’єра, «Росія наразі демонструє силу, але згодом може перейти безпосередньо до застосування сили».

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Зазначу, що непоінформованість ГУР Міноборони про ситуацію вже стала регулярною практикою.

21 листопада 2017 року тодішній президент Петро Порошенко терміново скликав Воєнний кабінет РНБО. Під час засідання тодішній начальник ГУР Міноброни Василь Бурба доповів про те, що з території РФ в ОРЛО зайшла танкова колона. Опісля глава держави звернувся до країн Заходу і попередив про ймовірну ескалацію військової напруги. ГІ «Права справа» тоді спростувала цю інформацію. І буквально за два дні представник ГУР також спростував інформацію про таку військову колону. Минуло 4 роки, але як свідчать факти, поінформованість ГУР не покращилася. І подібні сентенції, що вкидаються в українське суспільство для створення настроїв «Путін нападе і все буде погано», не відповідають дійсності.

Недостовірна інформація ГУР Міноборони, також негативно впливає на імідж та переговорний процес України з європейськими партнерами.

Після спростування інформації про накопичення військ агресора, Державний секретар з європейських справ МЗС Франції Клеман Бон заявив: «Я не вважаю, що буде ескалація ситуації (на Донбасі), але ми залишаємося пильними». І в цей час президент Зеленський планує телефонну розмову з Ангелою Меркель та Емманюелем Макроном з приводу ескалації військового протистояння на Сході. Не дуже зрозуміло, якими фактами він збирається апелювати.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Нагадаю, 30 березня головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді заявив, що Росія готується до військових навчань у Брянській, Воронезькій, Ростовській областях і тимчасово окупованому Криму та стягує війська до кордону України.

ГУР Міноборони повідомило, що Росія завершує підготовку провокації українських військових на Донбасі і може розпочати наступ вглиб території України.

З огляду на ускладнення ситуації, Офіс президента запросив НАТО організувати спільні військові навчання, що включають повітряне патрулювання простору України. Тим часом українські ЗМІ опублікували низку фейкових повідомлень про передислокацію і накопичення російських військ біля кордонів, що начебто свідчить про загрозу масштабного вторгнення РФ в Україну.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності