Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Події

Рада прийняла в першому читанні новий закон про Рахункову палату

Верховна Рада України прийняла за основу новий закон про Рахункову палату. На засіданні в четвер відповідний законопроект (№2072) підтримали 282 народні депутати.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, його метою є приведення у відповідність закону України про Рахункову палату до вимог Конституції, визначення правового статусу повноважень та порядку діяльності Рахункової палати з урахуванням міжнародних стандартів аудиту державних фінансів.

Законопроект пропонує визначити організацію повноважень та порядок діяльності Рахункової палати. Зокрема, Рахункова палата від імені Верховної Ради здійснює контроль за надходженням коштів до державного бюджету України та їх використанням; вона підзвітна Верховній Раді і регулярно її інформує про результати своєї роботи. Рахункова палата наділена організаційною, функціональною та фінансовою незалежністю, самостійно планує свою діяльність і є державним колегіальним органом.

Законопроект передбачає, що діяльність Рахункової палати, повноваження її членів не можуть бути припинені у зв’язку припиненням повноважень українського парламенту. Фінансове забезпечення її здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Рахункова палата застосовує у своїй діяльності основні принципи роботи Міжнародної організації вищих органів фінансового контролю, Європейської організації вищих органів фінансового контролю, міжнародний стандарт вищих органів фінансового контролю в частині, що не суперечить законодавству України.

Відповідно до законопроекту, Рахункова палата уповноважена здійснювати аудит ефективності та фінансовий аудит щодо надходження та використання коштів Державного бюджету, управління об’єктами державної власності в частині, яка стосується виплат коштів до держбюджету. Крім того, Рахункова палата здійснюватиме аудит ефективності використання кредитів, залучених державою від іноземних держав, банків і міжнародних фінансових організацій.

Згідно з документом, Рахункова палата складатиметься з 15 членів з терміном повноважень 9 років без права призначення на повторний термін. Гранична чисельність співробітників Рахункової палати становитиме 401 співробітник, з них 386 – гранична чисельність апарату.

Відповідно до законопроекту, Кабінет міністрів надає Рахунковій палаті необхідну їй інформацію, а рахункова палата може звернутися до уряду з обґрунтованою пропозицією призупинити дію або скасувати акт Кабміну з питань фінансів та бюджету за мотивами її невідповідності законодавству.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Разом з тим законопроект передбачає, що чинний закон про Рахункову палату припиняє свою дію.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності