Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Політика

РБ ООН – це пустий звук для Москви

Рада безпеки ООН, резолюцію якої заблокувала Москва, вкотре безрезультатно зустрілася та обговорила питання щодо подій в Україні.

Останні події в Україні та неприхована агресія Росії продемонстрували, що світ не зробив жодного висновку після другої світової війни. Навіть створена тоді ООН виявилася мертвонародженою бутафорною структурою, вплив якої поширюється хіба що на власний апарат. Напевно, після врегулювання кризи в Україні (сподіваємося, що це відбудеться якомога швидше) доведеться створювати якусь нову інституцію, яка справді зможе сприяти миру у світі.

Після обстрілу бойовиками мирних мешканців Маріуполя, Україна ініціювала екстрене засідання Радбезу ООН. Після традиційного обговорення Великобританія виступила з ініціативою спільної заяви, однак її ухвалення зірвалося через позицію Кремля (Росія має право вето на будь-яке рішення Радбезу ООН).

Після чергового провального засідання, світові дипломати вирішили зібратися на посиденьки у понеділок, 26 січня. Але, як і очікувалося, крім очевидних заяв, жодного конструктиву ця організація не продукувала. Навіть попри те, що напередодні обстрілу Маріуполя та загибелі десятків людей, ватажок терористів з «ДНР» анонсував наступ на це місто. Хоча для декого було зрозуміло, що маріонетка Захарченко не міг озвучити це без прямої вказівки з Кремля та свого куратора Путіна.
«Сепаратисти, яких він (Захарченко) очолює, пройшли підготовку в Росії. І коли Захарченко хвалиться, що може захопити територію за межами лінії, узгодженої в Мінську, коли він говорить, що не зацікавлений у переговорах, він говорить не лише про наміри сепаратистів у цьому випадку, він говорить про наміри Росії», – заявила постійний представник США при цій Організації Саманта Пауер.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Черговим засудженням терористичної атаки на Маріуполь обмежився Генсек ООН Пан Гі Мун. За його словами, обстріл житлових районів є порушенням міжнародного гуманітарного права.

«Мир, територіальна цілісність і стабільність України, нерозривно пов’язані з більш широким регіоном, повинні бути негайно відновлені», – заявив він.

«За підсумками останнього засідання Ради Безпеки ООН, резолюцію не ухвалили. Хоча багато країн висловили своє обурення останніми діями бойовиків і зажадали від Росії дотримуватися Мінських угод та вплинути на сепаратистів. Представник України Юрій Сергєєв черговий раз закликав міжнародне співтовариство визнати «ДНР» і «ЛНР» терористичними організаціями. Своєю чергою представник Росії в Раді Безпеки ООН Віталій Чуркін звинуватив українську владу в ухиленні від переговорів з бойовиками, поклавши всю провину за ескалацію на Київ, – каже політолог, кандидат історичних наук Ігор Мельничук. – Тобто сторони залишилися на своїх вихідних позиціях і, на мою думку, найближчим часом ніякого прогресу не передбачається, що свідчить про те, що РБ ООН не має реальних механізмів врегулювання подібних конфліктів, а тому Україна може розраховувати лише на моральну підтримку з боку світового співтовариства».

Джерело: УБК

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності