Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Полеміка

Реформа МСЕКів спростить оформлення групи інвалідності, – Ляшко

Уряд підтримав ініціативу Міністерства охорони здоров’я щодо реформування системи проведення медико-соціальної експертизи.
До 1 квітня, доволі символічно, МОЗ спільно з Міністерством соціальної політики подасть на схвалення Уряду відповідний план заходів.
Процес реформування МСЕКів не буде простим. Лише в частині нормативного регулювання процес передбачає внесення змін до 19 законів України, 39 постанов Уряду та 40 наказів різних міністерств та документів інших органів влади. Але цей процес є необхідним, вважає міністр Ляшко
Повинні бути сформовані нові маршрути пацієнтів з обмеженнями повсякденного функціонування, які забезпечать отримання медичних та соціальних послуг з моменту виникнення потреб в них, незалежно від отриманого статусу. Також має бути забезпечено прозорість адміністративних та всіх інших процесів, у тому числі шляхом впровадження ІТ-інструментів.
Важливий крок – запровадження на практиці прозорої процедури встановлення інвалідності на основі єдиних принципів. Міжнародної класифікації функціонування, обмежень життєдіяльності та здоров’я (МКФ), що вже введена в Україні з квітня 2022 року.
Одне з завдань МОЗ в процесі реформування – уникнути ризиків перехідного періоду. Фінансування в цей час буде відбуватися за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів та заходів у системі охорони здоров’я. Для цього Уряд спрямував понад 383 млн грн на період з 1 січня по 31 грудня 2023 р.
Наразі МОЗ продовжує роботу щодо:
– впровадження оновленої системи реабілітації у сфері охорони здоров’я
– перегляду порядків проведення спецекспертиз
– передачі непрофільних функцій МСЕК
– впровадження нових цифрових інструментів для автоматизації та прозорості процесів тощо.
Як результат – відхід від радянського підходу опіки над особами з інвалідністю до забезпечення дієвих інструментів адаптації таких людей до життя в суспільстві. А фокус на запровадження електронних інструментів, своєю чергою, допоможе позбавитись і корупційної складової у роботі МСЕКів, вважають у МОЗ.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності