Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Трафунки: надзвичайні новини та кримінал

Реформа, – суди завалені невідправленою кореспонденцією, а на інтернет… нема грошей

У Вінницькому міському суді лежать невідправленими за адресою 10 000 повісток через недофінансування.

Держбюджет на 2021 рік не передбачає кошти для забезпечення відправки судами поштової кореспонденції учасникам судових процесів.

Разом з тим, через недофінансування більшість судів ще в 2020 році припинили відправлення судових повісток та інших документів учасникам процесу, тобто про цю проблему було відомо Мінфіну при поданні проекту бюджету в парламент. Зауваження профільного Комітету ВР з даної проблеми враховані при прийнятті бюджету не були.

«Невідправлені ….

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Вінницький міський суд Вінницької області є одним з найбільших судів в Україні.

Займає п’яте місце по навантаженості!

З кінця грудня 2020 року суд припинив відправку кореспонденції!!! Так як відсутнє фінансування!!!

Станом на сьогодні майже 10 000 невідправлених повісток про виклик до суду, рішень, постанов, судових наказів та іншої кореспонденції!

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Щонайменше це призвело до ненадходження до бюджету майже 45 000 гривень за останній місяць.

Але навіть не це головне. Вказаний факт більше не про інтереси держави, а про права громадян!» – написала на своїй сторінці голова Віннницького міськсуду Вінницькій області Анна Гайду.

Раніше про те, чим така ситуація загрожує доступу громадян до правосуддя, пояснювали і інші судді, зокрема, суддя Личаківського райсуду Львова Сергій Гірич.

«Якщо суд не має можливості направити зазначені процесуальні документи поштою з повідомленням про вручення, подальше вчинення будь-яких процесуальних дій фактично припиняється і суд не може контролювати дотримання процесуальних строків.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Фактично суд не має можливості розпочати розгляд справи, якщо немає будь-якої інформації про те, чи отримав відповідач копію позову, і чи отримали боку судові повістки.

Такі ж проблеми виникають при розгляді справ в порядку КАС України. Але зазвичай тут трошки простіше, оскільки більшість суб’єктів владних повноважень мають електронні адреси.

При розгляді кримінальних проваджень аналогічно виникають проблеми з врученням обвинуваченому, потерпілому та свідкам судових викликів. При цьому, відкриваючи судове засідання, суд зобов’язаний з’ясувати, чи отримали вони судові повістки, встановлює причини їх неявки в судове засідання. При відсутності даних про вручення судових повісток, суд не може почати судовий розгляд і тим більше застосувати до осіб, які не прибули в судове засідання такі заходи забезпечення кримінального провадження як привід і накладення грошового стягнення на осіб, які без поважних причин не прибули в судове засідання», – підкреслив суддя, додавши, що через недофінансування порушується право громадян на доступ до правосуддя, гарантоване Конституцією України.

Нагадаємо, що Мінкульт Олександра Ткаченко виділив з Держбюджету мільйони на зйомки патріотичних серіалів, зокрема, «Дональд и Рональд блукають Україною», «Спиртовози», «СБУ» та інших.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Так, на послуги в сфері виробництва кіно- і відеопродукції по реалізації підготовчого етапу виробництва телевізійного серіалу патріотичного спрямування «Дональд і Рональд блукають по Україні» (на умовах державної фінансової підтримки) Мінкульт витратить 1,3 млн грн.

При цьому закупівля проводилася по переговорної процедури, тобто фактично без тендера.

Також, за станом на 1 лютого 2021 року заробітна плата прибиральниці службових приміщень суду вища, ніж у старшого секретаря суду.

Так, наприклад, якщо прибиральниця отримує 6272 грн, то старший секретар суду – 6101 грн.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Крім того, Держказначейство повністю профінансувало грантові програми Українського культурного фонду на суму понад півмільярда грн.

Разом з тим, за даними того ж Держказначейства, Україна боргує своїм громадянам майже 5 мільярдів грн за судовими рішеннями.

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №3985 про поетапне впровадження ЕСІТС.

Також в парламенті з’явився законопроект Миколи Стефанчука – брата віце-спікера під № 4360, який пропонує вважати учасників справи «повідомлень за замовчуванням». Простіше кажучи, суд скине вам повістку, судове рішення або наказ «на електронку», а якщо ви не підтвердите отримання, вас все одно будуть вважати «поінформованим», про що секретар суду складе відповідну довідку, але…

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Навіть наміри в бік оцифрування правосуддя можуть незабаром виявитися марними.

Справа в тому, що у судів немає грошей на інтернет.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності