Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Рф зондує ґрунт для політичних торгів: тисне на Донбасі й чіпляється за «сухопутний коридор» з Криму.

Днями Президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні попередив, що якщо росія спробує влаштувати на окупованих територіях псевдореферендуми, вона закриє будь-яку можливість переговорів з Україною та вільним світом.

Тим часом, Інститут вивчення війни (ISW) повідомляє суперечливу інформацію, що росіяни можуть прискорити підготовку до “референдуму” з метою анексії окупованих територій України.

На мій погляд, ймовірність проведення псевдореферендумів прискореними темпами викликає певні питання з огляду на відсутність контролю росіянами над територіями Донецької області (станом на 13 серпня 43-45% контролює українська влада) і навіть частини Луганської (фактично два населені пункти). А без виходу на адміністративні кордони цих областей втрачається сенс “референдумів”.

Щодо ймовірності проведення “референдуму” на окупованих територіях Херсонської та Запорізької областей, то це знову ж таки сумнівно – у зв’язку з успішним характером контрнаступальних дій ЗСУ. Станом на 13 серпня на півдні звільнено близько 55 населених пунктів. Тобто територія можливого проведення референдуму скорочується.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Хороші новини і з Харківської області, де не лише зупинено просування Ізюмського угруповання противника, а й є певні поступи з боку ЗСУ.

Так що в цих умовах говорити про проведення деяких прискорених “референдумів” не доводиться.

Тим часом, за інформацією аналітичного відділу ГІ “Права Справа”, у практично повністю окупованій Луганській області йде підготовка до проведення дистанційного голосування. Над цим щосили працює відповідна комісія з рф. При цьому вже розгорнуто й близько 500 виборчих дільниць. Але проведення “референдуму” виключно на окупованих територіях Луганської області чи частині Херсонської та Запорізької – не входить до стратегічних задумів росії. Вони хочуть захопити максимум територій, закріпивши за собою так званий “сухопутний коридор” до анексованого Криму. І розширити свій вплив на усю Донецьку область. З погляду Кремля це має сенс для політичних торгів не лише з Україною, а й із країнами Заходу.

Тому невипадкова активізація бойових дій на усіх ділянках фронту. Росіяни намагаються максимально розширити можливості політичних торгів.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

З цим пов’язана заява президента Туреччини Ердогана про можливість проведення мирних переговорів.

У цьому ж ключі можна розглядати міркування угорського прем’єра Орбана про те, що цю війну можна завершити переговорами між США та рф.

З тієї ж опери – закидання з боку колишнього канцлера Німеччини Шредера після чергового візиту до Москви. Він запевняв, що кремль нібито прагне переговорів.

Тобто, росія всіма способами, у тому числі через своїх явних і тимчасових союзників, зондує ґрунт для просування своїх умов у рамках гіпотетичних переговорів про мир. Йтиметься явно про територіальні поступки з боку України. На що ми,українці, звісно, не готові.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності