Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Різкі заяви Зеленського на адресу жителів ОРДЛО: чому президент змінив риторику.

У інтерв’ю телеканалу “Дім” президент України Зеленський заявив, що Донбас та Крим ніколи не будуть російськими територіями. При цьому він підкреслив, що саме тому ті, хто зараз проживає на окупованих територіях і вважають себе росіянами мають виїхати до Росії.

Ще раз: батьківщина чи гість. Я вважаю, якщо ти живеш на території окупованого Донбасу та, якщо ти вважаєш, що “Наша справа права – нам в РФ, ми росіяни”. Велика помилка залишатися жити на Донбасі. В ім’я своїх дітей та онуків вже потрібно їхати шукати собі місце в РФ. Без України на цій території цивілізації не буде“, – заявив він.

Крім того, президент висловив упевненість, що більшість українців, які сьогодні знаходяться в окупації, за Україну і чекають, коли їх земля буде звільнена від агресора.

Риторика Зеленського кардинально змінилася. І на те є причини.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

План подивитися Путіну в очі і швидко врегулювати конфлікт, що обіцяв Зеленський, будучи кандидатом в президенти, виявився помилковим, передбачувано провалився. Зеленський зрозумів, що швидкого врегулювання ситуації на Донбасі не буде. Більш того, Москва продавлює свій план “врегулювання” (втиснути т.зв. ЛДНР як автономії, контрольовані РФ, в тіло України, запустивши процес федералізації і перешкоджаючи європейській та євроатлантичній інтеграції нашої країни). Міжнародні “партнери” — Німеччина і Франція також на нас тиснуть, примушуючи виконувати політичну частину Мінських угод до безпекової.

З огляду на це, а також внутрішній фактор, Зеленський розуміє, що реалізація так званої формули Штайнмайера може привести до масових вуличних протестів. А тому змушений змінити риторику.

На мою думку заяви, які прозвучали в інтерв’ю телеканалу “Дім”, це фактично сигнал, в першу чергу, європейським партнерам. Ви від нас вимагаєте безконтрольного проведення виборів на окупованих територіях, близько мільйона жителів яких зараз є власниками російських паспортів? Що ж — ми змушені робити певні кроки щодо захисту національної самоідентифікації.

Цим і продиктовані контраверсійні заяви президента Зеленського. Він розуміє, що проведення виборів в ОРДЛО на тих умовах, які диктує нам Москва (і які підтримують Німеччина з Францією) неможливі. Вони небезпечні для української державності. Це фактичне руйнування України як держави. Зеленський змушений рахуватися з цим фактором і можливим падінням своїх рейтингів. І змінювати кардинально риторику.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

При цьому, не зовсім зрозумілий посил для українців, які проживають в ОРДЛО.

З одного боку, Зеленський закликає власників російських паспортів виїжджати в РФ. З іншого, замість того, щоб дати сигнал іншим, що Україна готова їх прийняти, забезпечити роботою і житлом, усіма умовами, якщо вони ідентифікують себе як українці і будуть прагнути проживати на вільних територіях, він закликає їх залишатися в окупації — фактично в ролі заручників.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності