Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Соціальні новини

РІЗНИЦЮ У 195 МЛРД ГРН ЗА ГАЗ СПЛАТЯТЬ ЛЮДИ

Газ подорожчає на 280%, тепло – на 66%.

Про це повідомила голова Нацбанку України Валерія Гонтарєва під час 11-ї інвестиційної конференції компанії Dragon Capital.

«Зараз, відповідно до нашої програми з МВФ, підвищення тарифів буде дуже різким – на 280% на газ і близько 66% – на тепло», – сказала глава НБУ. Читайте: Долар перетнув позначку 27 грн За її словами, у зв’язку з таким підвищенням тарифів, інфляція до кінця 2015 року складе 25–26%.
Нагадаємо, наприкінці січня стало відомо, що МВФ вимагає від України підвищення в сім разів тарифів на газ для населення.

Отож, скільки доведеться доплатити кожному українцю, підрахували журналісти програми «Гроші». За їх даними, сьогодні українці щорічно використовують близько 25 млрд. кубометрів газу, за які сплачують 30–35 млрд. грн. У разі анонсованого підвищення цін платити доведеться вже 230 млрд. грн. А різницю в 195 млрд. чиновники вирішили покласти на населення, аргументуючи це війною і відсутністю грошей у бюджеті. Якщо розділити цю різницю на 40 млн. українців, вийде, що після підвищення тарифів кожному громадянину доведеться додатково платити близько 5 тисяч гривень на рік.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

При цьому, творці програми підкреслюють, що в часи Януковича були приватизовані підприємства енергетичної сфери, більшість з яких за безцінь перейшли у власність близьких до колишнього президента олігархів Ахметова і Фірташа (сьогодні читай Коломойського – ред.). А чинній владі не завадило б згадати про дані на Майдані обіцянки і змусити олігархів (олігарха) доплатити за підприємства їх ринкову вартість.

Однак, схоже, «уряд камікадзе» соціальний вибух лякає менше, ніж небезпека посваритися з олігархами.

А як повідомляє кореспондент ГО «Україна без корупції»: «Якби хтось рік тому сказав, що тарифи на газ будуть 7200, то очевидно, що, мабуть, багато хто покинув би місця масового скупчення людей», – мабуть, натякаючи на Майдан, сказав співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич на прес-конференції «Україна – МВФ: реформи і ріст тарифів».

Підготував Тарас Боднар

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності