Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Невідома Історія

Росіянин Серебряков про Росію: «Тут національною ідеєю є сила, нахабство і хамство»

Артист Олексій Серебряков – особистість непроста. На відміну від більшості своїх колег, чоловік не соромиться висловлювати свою думку про все, що діється у нього на батьківщині в Росії. Заяви Серебрякова популярності йому як акторові не додають: багато російських режисерів навіть закликають до бойкоту Олексія. Інші, навпаки, вважають, ніби актор просто зайве різкуватий, але насправді говорить щиру правду.

Як би там не було, кожна заява Серебрякова виробляє ефект бомби, що розірвалася. Інтерв’ю початку 2012 року перед еміграцією до Канади, бесіда з Юрієм Дудем в лютому 2018 року, висловлювання про патріотизм, датоване лютим 2019 року: всі вони змушують людей запекло сперечатися про актора і його істинної точки зору!

Все почалося з весілля Олексія і Марії Серебрякових. Чоловік прийняв дочку жінки від попереднього шлюбу як рідну, а пізніше, коли стало зрозуміло, що своїх дітей у пари бути не може, подружжя усиновили двох хлопчаків з дитбудинків.

З тих пір актор нерідко зізнавався, що на першому місці в житті у нього знаходиться сім’я. Саме заради благополуччя рідних Серебряков емігрував до Канади, перевізши туди дружину і дітей.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Знакове інтерв’ю
В інтерв’ю 2012 року чоловік зізнався: «У Канаду ми переселилися, щоб мої діти росли і виховувалися в принципово іншій побутовій ідеології. Хочу, щоб вони розуміли, що можуть цінуватися знання, працьовитість, що необов’язково штовхатися ліктями, грубіянити, бути агресивними і боятися людей.

Вулична ідеологія цивілізованої країни – це доброзичливість і терпимість. Цього так бракує в Росії. На жаль, тут, як би я їх ні охороняв і ні ізолював, від хамства і агресії не захистиш. Це в повітрі. Хам переміг».

З чуток, останньою краплею для Олексія стали пожежі 2010 року. Саме після них він почав збиратися за океан. «Справа була не стільки в смогу, що оповив Росію. Влада навіть не дала команди евакуювати дітей! Але ж все речовини, з яких складається смог, назавжди осідають в легенях. Абсолютна байдужість з боку можновладців переповнила мою чашу терпіння!»

Але остаточно утвердився в своїй точці зору Серебряков у 2012 році. Актор чітко дав зрозуміти, що ці його слова варто розцінювати як програмний маніфест.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

 

Інтерв’ю у Дудя
Наступне непросте інтерв’ю Серебряков дав в 2018 році Юрію Дудю. Саме там прозвучали слова, що обурили багатьох: «Ні знання, ні кмітливість, ні підприємливість, ні гідність не є прерогативою національної ідеї. Національною ідеєю є сила, нахабство і хамство».

Через цю репліки Олексія затаврували русофобом, а деякі особистості запропонували позбавити актора громадянства і навіть віддати під суд за звинуваченням у державній зраді.

Звинувачення Кремля
Пізніше, в інтерв’ю взимку 2019 року, Олексій відкритим текстом звинуватив Кремль у розв’язанні відразу декількох сучасних війн. Свою позицію Серебряков трохи пізніше обґрунтував так:

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

«Я патріот Росії нітрохи не менше, ніж ті, хто про це кричить. Оскільки я є громадянином Росії, то у мене є громадянська позиція, вона пов’язана з тим, що війна – це важка трагедія. Так багато страждань, хвороб, і щоб ще влаштовувати кровопролиття свідоме? Я вважаю, що людське життя безцінне, я активний пацифіст і проти війни».

Стоїть на своєму
Найцікавіше, що Олексій, незважаючи на обурення величезної кількості колег, від своїх слів не відмовляється. У світі, де творчі люди славляться своїм умінням миттєво «перевзутися в польоті» слідом за черговою зміною точки зору правлячої партії, така сталість у поглядах викликає повагу.

Критика – річ неприємна, годі й казати. До чесних, послідовних критиків завжди ставилися негативно. Але об’єкту критики зауваження часто вкрай корисні. До того ж не менш корисно ознайомитися з точкою зору людини, яка роками не боїться йти проти такого становища справ.

Loading

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.
Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності