Приєднуйся до нас

Що шукати?

За ЛаштункамиЗа Лаштунками

Блоги

Російсько-українська війна: чи чекати восени погіршення ситуації

На мою думку, Росія вимагатиме відновлення діалогу з Києвом суто на своїх умовах.

В наступні місяці Росія буде продавлювати згубну для нас “формулу Штайнмаєра”, використовуючи міжнародний тиск на Україну, в тому числі із допомогою Франції та Німеччини.

Утім, процес обміну полоненими, робота мінських і нормандських форматів будуть заблоковані. Відкриття КПВВ (і старих, і нових) не прогнозується. Умовою відновлення діалогу стане прийняття законів про амністію, про вибори в ОРДЛО і так далі.

Наразі, це вже в завуальованій формі запропоновано українським урядом: законопроєкт про соціально-економічний розвиток Луганської та Донецької областей, проєкт закону про перехідне правосуддя тощо.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Що стосується важливих для нас подій на міжнародній арені, то слід розуміти, що “Північний потік-2″ буде не тільки добудований, але і запущений. Ілюзій у нас бути не повинно.

У зв’язку із добудовою ПП-2 можлива активізація військового протистояння з метою показати нестабільність України як країни-транзитера. Так РФ домагатиметься скасування положень енергетичної хартії, що обмежують прокачування через цей газопровід російського газу лише на рівні 50%.
Нагадаю, 15 липня 2021 року Суд Євросоюзу виніс рішення у справі щодо газопроводу OPAL:”Газпрому” не дозволили використовувати більше 50% потужності газопроводу OPAL, що з’єднує перший “Північний потік” із системою газопроводів Західної Європи. Цю ухвалу можна вважати прецедентною, оскільки аналогічні обмеження можна буде поширити і на аналогічний газопровід EUGAL, що є продовженням “Північного потоку-2”.

Припускаю, що для зняття цих обмежень у Російській Федерації і можуть спровокувати черговий виток ескалації військового протистояння. Причому, як на окремих ділянках фронту, так і більш повномасштабно. Про це, наприклад, свідчить стрімко накопичення бронетехніки на полігонах в ОРДЛО в останній місяць — понад 450 одиниць, половина всієї, що є в наявності.

Ну і на все це накладається проведення у вересні виборів до Держдуми РФ, через що активізувався процес паспортизації жителів окупованих районів Донеччини і Луганщини.

Реклама. Прокрутіть вниз, щоб читати далі.

Як відомо, у 2019 році президент РФ Володимир Путін підписав указ, згідно з яким на спрощений порядок отримання російського паспорта можуть претендувати жителі ОРДЛО, а також громадяни України, які в березні 2014 року проживали в Криму.

24 червня Президент Володимир Зеленський заявив, що питання видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей немає у Мінських домовленостях.

Loading

Реклама

©2013-2020 "За Лаштунками". Всі права застережено. Використання матеріалів сайту лише за умови посилання на видання "За Лаштунками" не нижче другого абзацу. Для інтернет-видань обов’язкове пряме, відкрите для пошукових систем гіперпосилання у першому абзаці на конкретний матеріал.

Політика Конфіденційності